Μια ατυχής πρωτοβουλία

Δυσάρεστη αίσθηση προκάλεσε σε συμπολίτες μας μια πινακίδα που τοποθετήθηκε μπροστά από το Δημαρχείο, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου “Πρέβεζα”, με την έγκριση της δημοτικής αρχής. Παραθέτουμε το Δελτίο Τύπου που έστειλε και σε μας ο σύλλογος:

« Δια του από 19 Φεβρουαρίου 1942 διατάγματος
Απενεμήθη εις τον Δήμον Πρεβέζης
Ο Πολεμικός Σταυρός Ά Τάξεως
Διότι κατά πρότασιν του Στρατηγού Διοικητού της Στρατιωτικής Βάσεως
Πρεβέζης οι κάτοικοι ταύτης καθ΄ολην την διάρκειαν των επιχειρήσεων υπό
Τον διαρκή και επίμονον κίνδυνον ημέρας και νυκτός 96 βομβαρδισμών,
Aπέδειξαν την επιβαλλομένη πατριωτικήν και ενθουσιώδη αντοχήν συμβάλλοντες συνεχώς είς τας στρατιωτικάς προσπάθειας. Και αιρώμενοι είς παράδειγμα αυτοθυσίας
Εν Αθήναις τη 19 Φεβρουαρίου 1942
Ο επί Εθνικής Αμύνης Υπουργός Γεώργιος Μπάκος »

Αυτό το κείμενο της περγαμηνής, συνοδευόμενο από τον Πολεμικό Σταυρό Ά Τάξεως, είναι η μεγάλη τιμή της πατρίδας Ελλάδας προς τους πατριώτες προγόνους μας τούτης της χαρισματικής αλλά τελματωμένης πόλης μας.

Η τοποθέτηση της πινακίδας εμπρός από το Δημαρχείο , με το ακριβές αντίγραφο αυτής της μοναδικής διάκρισης για το Δήμο , υλοποιεί άλλη μια προσπάθεια του συλλόγου μας να αναδείξει και να προβάλει πτυχές της πολυποίκιλης ιστορίας μας.

Συμπληρώνει και συνθέτει μαζί με το λιτό μνημείο στο παλιό ΚΤΕΛ ( 2015 Πολιτιστικός Σύλλογος «Πρέβεζα » – Συγγενείς θυμάτων ) και αυτό « του Ηρώου Πεσόντων » στη νότια πλευρά του κάστρου του Αγίου Ανδρέα ( 2009 Πολιτιστικός Σύλλογος «Πρέβεζα » – Λ. Σπαρτιώτης ) όλο αυτόν τον κόσμο που υπερασπίστηκε και ετοίμασε μια πατρίδα για μας τους επόμενους.
Αιώνιος ο Σεβασμός και η Ευγνωμοσύνη μας .

Για την κατανόηση και υλοποίηση της πρότασής μας ουσιαστική σε ευαισθησία και πράξη η συμμέτοχή του συμπολίτη μας Γιάννη Δαρδαμάνη . Τις ειλικρινείς δημόσιες ευχαριστίες μας .
Δεν θα σιωπήσουμε για την εθελοντική βοήθεια των συμπολιτών μας Σταύρου Κώστα , Γκούρα Σπύρου , Γιωτόπουλου Χρήστου και Γιωργάκη Φώντα στο τελικό αποτέλεσμα . Την εκτίμηση μας .

Σημείωση :με πραγματικό ενδιαφέρον παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό να καταθέτονται στο δημόσιο προβληματισμό από συλλογικότητες αλλά και επωνύμους συμπολίτες μας παλαιότερες και νέες προτάσεις για ανάδειξη και άλλων πτυχών ( γεγονότων και προσώπων ) τις πλούσιας αλλά αθέατης στη συλλογική μνήμη και το δημόσιο χώρο ιστορία μας.

Με ειλικρινή διάθεση και όχι απλή « συμπάθεια » , πιστοί στους σκοπούς, τις αρχές και τις αξίες του Συλλόγου καθώς και στα έμπρακτα αποτελέσματα Αγάπης του προς την πόλη, πρόθυμα θα συνεργαστούμε με κάθε συμπολίτη μας για ό,τι διαμορφώνει ιστορική σκέψη και συγκροτεί κοινότητα σχέσεων και συναισθημάτων που θα σπάσουν το φράγμα της λήθης.

Στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Συλλόγου μας pol.syl.preveza@gmail.com αναμένουμε κάθε πρόσκληση για τέτοιου είδους γόνιμες και αποτελεσματικές συνεργασίες, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν, με μια όμως βασική προϋπόθεση οι συνεργασίες αυτές να έχουν μοναδική στόχευση την Ιστορία , τον Πολιτισμό και την πρόοδο του τόπου μας .


Για το Δ.Σ.


Ο ΠΡΌΕΔΡΟΣ                     Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ        ΕΛΕΝΗ ΜΙΧΑ

 

Το πρόβλημα είναι ότι, όπως αναγράφεται και στο δίπλωμα και έχει μεταγραφεί για το δελτίο τύπου, ο έπαινος και το παράσημο απεδόθησαν με διάταγμα της 19ης Φλεβάρη του 1942. Όπως όλοι και όλες διδαχθήκαμε στο μάθημα της Ιστορίας κατά τα μαθητικά χρόνια, το 1942 η Ελλάδα βρισκόταν υπό Γερμανική, Ιταλική και Βουλγαρική Κατοχή. Μετά τη συνθηκολόγηση με τις Δυνάμεις του Άξονα, οι Κατακτητές τοποθέτησαν κυβέρνηση – ανδρείκελο. Πρόκειται για κυβέρνηση Ελλήνων δωσίλογων που συνεργάστηκαν οικειοθελώς με τις Κατοχικές Δυνάμεις. Επρόκειτο για την πάγια τακτική των Ναζί για κάθε χώρα που κατακτούσαν. Το Φλεβάρη του 1942 οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων – Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα – προσπαθούσαν να συνέλθουν από την κόλαση του Χειμώνα του ’41 – ’42. Κατά την διάρκειά του 100.000 περίπου ψυχές έχασαν τη ζωή τους από το κρύο και την πείνα. Οι Κατοχικές Δυνάμεις είχαν επιτάξει τα περισσότερα τρόφιμα, γενικά όλη την παραγωγή. Από την άλλη το Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό είχε αποκλείσει τον Πειραιά και τα υπόλοιπα λιμάνια της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να μην έχουν τα πλοία ουδέτερων κρατών τη δυνατότητα να φέρουν σωτήριες προμήθειες. 

Αυτός ο έπαινος που αναρτήθηκε μπροστά στο Δημαρχείο της πόλης μας, δόθηκε από τους συνεργάτες αυτών ακριβώς που βομβάρδιζαν επί μέρες την Πρέβεζα με αποτέλεσμα να χαθούν 200 Πρεβεζάνοι και Πρεβεζάνες. Αναρωτιέμαι πώς θα σχολίαζαν αυτόν τον έπαινο αυτές οι 200 ψυχές αν είχαν την δυνατότητα να τοποθετηθούν σχετικά. Πιστεύετε πως θα δέχονταν να τιμηθούν από αυτούς που τους βομβάρδισαν; Την απάντηση, νομίζω, τη μαντεύουμε όλοι και όλες. 

Εκπρόσωπος του Συλλόγου “Πρέβεζα” τοποθετήθηκε σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε, δηλώνοντας πως τα μέλη του συλλόγου επιθυμούν να τονίσουν το γεγονός της απόδοσης τιμών, ανεξάρτητα από το ποιος τις απέδωσε, και, φυσικά, να στρέψουν την προσοχή όλων μας στα 200 τιμώμενα πρόσωπα που έπεσαν ηρωικά. Επίσης, ο σύλλογος τονίζει ότι η πρόταση για την απονομή του παράσημου έγινε από τον στρατιωτικό διοικητή της Βάσης στην Πρέβεζα, πριν τη συνθηκολόγηση. Δεχόμαστε ανεπιφύλακτα την ειλικρίνεια και τις αγνές και ανιδιοτελείς προθέσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου “Πρέβεζα”. Επίσης, δηλώνουμε την ενόχλησή μας για τις υπερβολικά οξείες κατηγορίες και τους οξύτατους χαρακτηρισμούς που εκτοξεύθηκαν κατά των μελών του συλλόγου. Εκφράζουμε την ειλικρινή συμπάθειά μας. Από την άλλη, οφείλουμε να διαφωνήσουμε με τα επιχειρήματα του συλλόγου. Ειδικά στο ζήτημα του πού επιλέγουμε να εστιάζουμε, φοβούμαστε ότι ακόμη και αν αγνοήσουμε κάτι, αυτό δεν παύει να υφίσταται. Όπως δεν μπορεί να ξεχάσει κανείς το ιστορικό γεγονός της Κατοχής, έτσι δεν γίνεται να αγνοηθούν τα ιστορικά καταγεγραμμένα πεπραγμένα των δωσίλογων. 

Αναγνωρίζουμε, λοιπόν, τις αγαθές προθέσεις των υπεύθυνων για τούτη την ατυχή πρωτοβουλία, αλλά όπως με χαρά επαινούμε κάθε τι καλό και όμορφο, έτσι οφείλουμε να ασκούμε κριτική όπου αισθανόμαστε ότι είναι ανάγκη να το πράξουμε. Ζητούμε, επομένως, να κατέβει η επίμαχη πινακίδα.

Κώστας Μαζιώτης