Μια έκθεση με θέμα τα άλογα στην αρχαία Αθήνα

Στην ηλεκτρονική έκδοση της “Καθημερινής”, σε ένα αρκετά ενδιαφέρον άρθρο του Σάκη Ιωαννίδη, διάβασα για μια ιδιαίτερη έκθεση αρχαιολογικού περιεχομένου. Πρόκειται για την έκθεση “ΙΠΠΟΣ: Το άλογο στην αρχαία Αθήνα”. Στόχος της έκθεσης είναι να καταδειχτεί η μεγάλη σημασία που απέδιδαν οι αρχαίοι Αθηναίοι στο όμορφο αυτό τετράποδο. Μόνο τα ονόματα που έπαιρναν οι άνδρες αρκούν να μας πείσουν: Ιππίας, Ίππαρχος, Ξάνθιππος κλπ (και εκτός Αθηνών: Ιπποκράτης, Φίλιππος μεταξύ άλλων).

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα είναι ο σκελετός ενός αλόγου μαζί με το σκάμμα του. Βρέθηκε στην ανασκαφή στο Φάληρο, για την οποία υπεύθυνη είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων. Κάτι που αξίζει να σημειωθεί, επισημαίνει στον κ. Ιωαννίδη η Έφορος Αρχαιοτήτων Πειραιά κ. Στέλλα Χρυσουλάκη. Λέει ότι στην ανασκαφή αυτή βρέθηκαν 18 άλογα, των οποίων η στάση, στην οποία βρέθηκαν, φανερώνει ότι οι Αθηναίοι έδωσαν σημασία στο πως θα τα εναποθέσουν· συγκεκριμένα “φρόντισαν το άλογο να αποτυπωθεί σε μια στάση αξιοπρέπειας και μεγαλοπρέπειας”. Ακόμα “είναι σημαντικό ότι ο αριθμός τους ήταν πολύ μεγάλος και ότι τάφηκαν ανάμεσα σε ανθρώπους”.

Η έκθεση “ΙΠΠΟΣ: Το άλογο στην αρχαία Αθήνα” πραγματοποιείται στην πτέρυγα “Ιωάννης Μακρυγιάννης”, στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, θα έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και ειδική σήμανση για τα παιδιά, και ξεκινά τις 20 Ιανουαρίου.