Με μισή ομάδα έχασε 3-1 από τον Άρη

Με ενδεκάδα ανάγκης και με σημαντικές απουσίες βασικών παικτών ο ΠΑΣ έχασε 3-1 στη Θεσσαλονίκη από τον Άρη και ετοιμάζεται για τα πλέι άουτ με μια διαφορά 6 βαθμών από Λεβαδειακό και Λαμία που ισοβαθμούν στις δύο τελευταίες θέσεις. Οι όροι ήταν άνισοι στην προχθεσινή αναμέτρηση. Ο μεν Άρης έπαιξε σχεδόν κομπλέ και με ένα πλούσιο ρόστερ ποιοτικών παικτών έχοντας και το αβαντάζ της έδρας, ο δε ΠΑΣ Γιάννινα ήταν αποδεκατισμένος και αγωνίστηκαν όσοι ήταν διαθέσιμοι, είτε έτοιμοι είτε ανέτοιμοι. Απουσίασαν οι τιμωρημένοι Τσίνο, Καραχάλιος, Πήλιος και οι τραυματίες Νίνης, Παντελάκης, Παμλίδης, Ροσέρο, Κιάκος, Κόντε. Όλοι αυτοί ήταν βασικοί στα προηγούμενα παιχνίδια, ενώ δεν είναι και πολλές οι εναλλακτικές λύσεις στο ρόστερ για αναπλήρωση αυτών των κενών. Οι κινήσεις στη σκακιέρα ήταν αναγκαστικές. Ο Μπιλμπάο επέστρεψε μετά από έναν ολόκληρο γύρο αποχής λόγω τραυματισμού. Οι Ράντου, Μπορταγκαράι που ήταν οι δύο τελευταίες μεταγραφές έκαναν ντεμπούτο, παίζοντας για πρώτη φορά σε επίσημο παιχνίδι. Οι Εραμούσπε, Ράντου, Λιάσος έκαναν λειψές προπονήσεις όλη την εβδομάδα λόγω τραυματισμών. Είναι αντιληπτό πόσο άνισοι ήταν οι όροι της αναμέτρησης. Ο Άρης κέρδισε εύκολα με σκορ 3-1 και ήταν καλύτερος. Αλλά και οι παίκτες του ΠΑΣ δεν σήκωσαν λευκή σημαία αλλά προσπάθησαν για το καλύτερο. Έχασαν από έναν ανώτερο αντίπαλο.
Οι φίλαθλοι που ήταν στη Θεσσαλονίκη και έκαναν πάλι έντονη την παρουσία τους στην εξέδρα, στο τέλος χειροκρότησαν με θέρμη την ομάδα, εκτιμώντας την προσπάθεια που έγινε όπως και τα προβλήματα που είχε να διαχειριστεί ο προπονητής. Βέβαια στα Γιάννινα έχουμε και τους «ξερόλες» του πληκτρολογίου και όσους –ευτυχώς λίγους- περιμένουν το παραπάτημα για να βγάλουν χολή και απωθημένα. Θα διαβάζουμε …βαθυστόχαστες αναλύσεις, θα τα βάλουν με τον Στάικο και τους παίκτες. Όμως ας τους αφήσουμε στην άκρη και στο περιθώριο. Ο κόσμος που αγαπά και σέβεται την δύσκολη προσπάθεια που γίνεται φέτος στον ΠΑΣ θα μείνει δίπλα του και θα τον στηρίξει στα υπόλοιπα επτά παιχνίδια των πλέι άουτ για να οριστικοποιηθεί η παραμονή στη Σούπερ Λίγκα. Χρειάζεται ομοψυχία, συσπείρωση, καθώς ο ΠΑΣ είναι μόνος του και θα παλέψει εναντίον όλων σε ένα βρόμικο περιβάλλον που υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι η πιο τίμια και καθαρή ομάδα του πρωταθλήματος. Μόνος του εναντίον όλων. Με τον κόσμο στο πλευρό του, με τα Γιάννινα μαζί του, με τους απανταχού γης Ηπειρώτες να είναι η δύναμή του.
Όσον αφορά το παιχνίδι στο Χαριλάου, ο ΠΑΣ κατάφερε να πετύχει πρώτος γκολ στο 7’ με τον Λιάσο και να χάσει στο 18’ μια καταπληκτική ευκαιρία σε ένα τετ-α-τετ του Μορέιρα με τον τερματοφύλακα Σιαμπάνη που δεν έφερε το γκολ. Αν σκοράριζε ο Μορέιρα ίσως βλέπαμε ένα άλλο παιχνίδι. Ο Άρης μετά το γκολ που δέχθηκε πίεσε πάρα πολύ τον ΠΑΣ και τον έκλεισε μέσα στην περιοχή, στο μισό του γηπέδου. Οι γηπεδούχοι κατάφεραν πριν τελειώσει το ημίχρονο να κάνουν την ανατροπή σε 2-1 με τα γκολ στο 26’ του Νταρίντα και στο 43’ του Ματέος Γκαρσία.
Ίδιο περίπου σκηνικό και στο δεύτερο ημίχρονο με έναν Άρη να έχει διαρκώς κατοχή μπάλας. Μετά το 3ο γκολ των κιτρίνων στο 58’ με τον Καμαρά, το παιχνίδι ουσιαστικά είχε κριθεί. Από ένα σημείο και μετά ο Στάικος πήγε να κάνει και διαχείριση των παικτών αλλάζοντας τον Εραμούσπε για να μην πάρει την 7η κίτρινη κάρτα που θα τον έθετε εκτός μάχης σε δύο παιχνίδια των πλέι άουτ. σε αντίθεση με τον Σόρια που πήρε την 4η κίτρινη και θα λείψει από ένα παιχνίδι. Σημειωτέον ότι οι κίτρινες ενόψει πλέι οφ και πλέι άουτ μηδενίζονται, με εξαίρεση όσων παικτών στην 26η αγωνιστική πήραν κάρτες στο όριο που επιβάλλονται ποινές. Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα για ένα παιχνίδι που έγινε με άνισους όρους, υπό την έννοια των πολλών ελλείψεων του ΠΑΣ.
Ο διαιτητής Κατοίκος (Αθηνών) καίτοι άπειρος δεν έκανε λάθη και ήταν καλός. Στο 72΄μπορούσε να αποβάλει με δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Πίρσμαν που ανέκοψε τη μπάλα σκόπιμα με το χέρι ενώ είχε από πριν κίτρινη κάρτα. Του την χάρισε ο ρέφερι και ο προπονητής του Άρη τον έκανε αμέσως αλλαγή σκοπιμότητας να μην αποβληθεί.

ΤΑ ΓΚΟΛ

7’: Γκολ για τον ΠΑΣ. Καταπληκτική μπαλιά του Ριένστρα στον Μπάλαν, απέκρουσε ο Σιαμπάνης, η μπάλα πήγε στον Τζίμα που απέφυγε τον Εμπακατά και ο Λιάσος που ήταν δίπλα στη μπάλα έκανε το σουτ στη γωνία κάνοντας το σκορ 0-1.

26’: Ο Γκαρσία που έφυγε από δεξιά «έσπασε» τη μπάλα στο κέντρο άμυνας, ο Λιάσος γλίστρησε και δεν μπόρεσε να αποκρούσει και ο Νταρίντα με σουτ από κοντά ισοφάρισε το σκορ σε 1-1.

43’: Ανατροπή του σκορ σε 2-1 υπέρ του Άρη, όταν σε γέμισμα του Καμάτσο στο δεύτερο δοκάρι, κεφαλιά από πολύ κοντά του Ματέος Γκαρσίας και 2-1.

58’: Κάθετη μπαλιά του Καμάτσο έβγαλε σε θέση βολής τον Καμαρά που μόνος του με πλασέ έκανε το 3-1.

ΤΟ ΔΟΚΑΡΙ

10’: Δυνατό σουτ του Νταρίντα από το ύψος περιοχής, απέκρουσε ο Τσιντώτας, η μπάλα βρήκε το δεξιό κάθετο δοκάρι και έφυγε κόρνερ.

ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ

18’: Σε αντεπίθεση του ΠΑΣ ο Μορέιρα βγήκε στην πλάτη της άμυνας του Άρη που είχε τραβηχτεί ψηλά, το διαγώνιο σουτ έφυγε άουτ.

22’: Σουτ του Φαμπιάνο από καλή θέση η μπάλα βρήκε το σώμα του Μπακαδήμα και κατέληξε κόρνερ.

38’: Κόρνερ του Πάλμπα από αριστερά έγιναν καραμπόλες στα καρέ του ΠΑΣ και ο Ράντου απέκρουσε προ του Ντοκουρέ.

42’: Φοβερή απόκρουση Τσιντώτα σε ευθύβολο δυνατό σουτ του Πάλμας.

69’: Σέντρα Γκαρσία προβολή από κοντά του Καμαρά απέκρουσε ο Τσιντώτας.

74’: σουτ του Νταρίντα άουτ.

86’: Κεφαλιά του Μπράμπετς από κοντά έφυγε άουτ.

Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Διαιτητής: Κωνσταντίνος Κατοίκος (Αθηνών), Βοηθοί: Μωυσιάδης (Γρεβενών), Νίκζας (Λάρισας), 4ος: Τακίδης, VAR: Τσαγκαράκης, Νικολακάκης

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΑΡΗΣ (Τόλης Τερζής): Σιαμπάνης, Εμπακατά, Πίρσμαν (76’ Μαζικού), Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Ντουκουρέ (89’ Σγούρος), Νταρίντα, Ματέο Γκαρσία, Καμάτσο (76’ Ιτούρμπε), Πάλμα (89’ Νταμπό), Καμαρά (89’ Γκρέι).

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Θανάσης Στάικος): Τσιντώτας, Σόρια, Ράντου, Εραμούσπε (75’ Μπορταγκαράι), Μπακαδήμας, Λιάσος, Μπιλμπάο, Ριένστρα (90’ Κύρκος), Τζίμας (82’ Σταματελόπουλος), Μορέιρα, Μπάλαν

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
26η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

ΑΕΚ – Ολυμπιακός 1-3
Άρης – ΠΑΣ Γιάννινα 3-1
Ατρόμητος – Παναθηναϊκός 0-2
Βόλος – ΠΑΟΚ 0-1
Ιωνικός – Αστέρας Τρίπολης 1-0
Λεβαδειακός – ΟΦΗ 2-0
Παναιτωλικός – Λαμία 1-1

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(26η Αγωνιστική)
Παναθηναϊκός 61
ΑΕΚ 59
Ολυμπιακός 56
ΠΑΟΚ 54
Άρης 40
Βόλος 39
—————————————————————————
Ατρόμητος 29
Παναιτωλικός 28
ΟΦΗ 26
Αστέρας Τρίπολης 25
ΠΑΣ Γιάννινα 23
Ιωνικός 18
Λαμία 17
Λεβαδειακός 17
ΣΗΜ: Οι έξι πρώτες ομάδες θα δώσουν αγώνες πλέι οφ, για την ανάδειξη του πρωταθλητή και των ομάδων που θα βγουν στην Ευρώπη.
-Οι οκτώ τελευταίες ομάδες θα δώσουν αγώνες πλέι άουτ, όπου οι δύο τελευταίες θα υποβιβαστούν απευθείας στη Β’ Εθνική.

 

Στάικος: Εύκολα ή δύσκολα θα μείνουμε στη Σούπερ Λιγκ

Ο προπονητής του ΠΑΣ Θανάσης Στάικος τόνισε ότι στη μάχη της παραμονής η ομάδα του είναι καλύτερη από τις άλλες και θα τα καταφέρει να μείνει στην κατηγορία. Μιλώντας μετά το τέλος του αγώνα με τον Άρη σημείωσε: «Στο πρώτο δεκάλεπτο μπήκαμε καλά. Εκμεταλλευτήκαμε το όποιο άγχος είχε ο Άρης και προηγηθήκαμε, είχαμε και μία φάση πολλή καλή αμέσως μετά το γκολ που βάλαμε. Σταδιακά όμως από το 15ο λεπτό στο πρώτο μέρος ο Άρης είχε την υπεροχή. Δυστυχώς δεν αντιδράσαμε καλά σε κάποιες φάσεις, ειδικά στη φάση του γκολ και έτσι κατάφερε ο Άρης να ανατρέψει το σκορ στο πρώτο ημίχρονο, επηρεάζοντας την ψυχολογία μας. Μπορώ να πω όμως ότι το καλό μας 20λεπτο ήταν στο δεύτερο μέρος αλλά κόντρα στη ροή του αγώνα, ανεβήκαμε ψηλά, προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε καταστάσεις, δεχθήκαμε το 3-1 και ήταν δύσκολο μετά να επανέλθουμε στο ματς. Δίνουμε το βάρος στα πλέι άουτ, ελπίζουμε να έχουμε και επιστροφές παικτών, για να έχουμε μεγαλύτερη ευχέρεια στις επιλογές μας και να καταφέρουμε στο τέλος να μείνουμε στη Σούπερ Λιγκ».
Σε ερώτηση αν είναι ικανοποιημένος από τη βαθμολογική συγκομιδή ανέφερε: “Δεν είμαι ικανοποιημένος από τη συγκομιδή μας. Συγκριτικά όμως με τον πρώτο γύρο όπου είχαμε εννέα πόντους, στον δεύτερο τα πήγαμε καλύτερα και αποκτήσαμε μία απόσταση έξι πόντων από τη ζώνη του υποβιβασμού. Αυτό φυσικά δεν μας δίνει ασφάλεια, υπάρχουν μπροστά μας επτά παιχνίδια, είναι ένα μίνι πρωτάθλημα, με άλλες συνθήκες και χωρίς δεύτερο γύρο. Η ομάδα μας είναι καλύτερη από τις άλλες ομάδες που είναι χαμηλότερα και θα τα καταφέρουμε είτε εύκολα είτε δύσκολα».

Τερζής: Με την 5η θέση πάμε Ευρώπη

Στην διατήρηση της ψυχραιμίας των παικτών του Άρη στάθηκε ο Τόλης Τερζής μετά το τέλος του αγώνα. Όπως είπε στη συνέντευξη τύπου: “Παρόλο που δεχθήκαμε το γκολ δεν πανικοβληθήκαμε. Ήμασταν ήρεμοι, γυρίσαμε τη μπάλα με υπομονή. Ο αντίπαλος γύρισε πίσω και έγινε ακόμα πιο δύσκολο για εμάς. Ξέραμε όμως τί θέλαμε μέσα στο γήπεδο. Το γυρίσαμε και θα μπορούσαμε να πετύχουμε και τρίτο γκολ πριν το ημίχρονο. Με το 3-1 κλειδώσαμε το παιχνίδι. Η εμφάνισή μας ήταν καλή. Μπράβο στα παιδιά. Έβγαλαν αντίδραση μετά τη Λαμία και περιμένουμε τα δέκα των πλέι οφ. Αυτό που θέλουμε είναι να διασφαλίσουμε την 5η θέση που οδηγεί στην Ευρώπη”.

Βαγγέλης Γυφτόπουλος