Μεγάλη νίκη του ΠΑΣ και άλμα παραμονής 

Το καλύτερο ποδαρικό που θα μπορούσε να κάνει για το 2023 έκανε χθες βράδυ ο ΠΑΣ Γιάννινα που κέρδισε δίκαια και καθαρά με σκορ 2-1 την ΑΕΚ, ανεβαίνοντας στην 9η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Ήταν ένας ΠΑΣ από τα παλιά, που αν και δεν είχε την συμπαράσταση του κόσμου και τη δύναμη της έδρας, λόγω της γνωστής τιμωρίας (δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών) έφτασε σε μια πολύ μεγάλη νίκη. Η ΑΕΚ ήταν στις τελευταίες αγωνιστικές η πιο φορμαρισμένη ομάδα του πρωταθλήματος, παίζοντας καταπληκτικό ποδόσφαιρο. Δεν είναι τυχαίο που ήταν αήττητη για 13 παιχνίδια. Ήρθε στα Γιάννινα με τον αέρα του ισχυρού και με το χρίσμα του απόλυτου φαβορί για τη νίκη. Όμως στο ποδόσφαιρο όλα παίζονται και κρίνονται εντός αγωνιστικού χώρου. Εκεί φάνηκε κάτι άλλο και όχι αυτό που έδειχναν τα προγνωστικά. Φάνηκε η αδάμαστη ψυχή των παικτών του ΠΑΣ Γιάννινα, φάνηκε η βαριά φανέλα του «Άγιαξ», το δεμένο σύνολο που παρουσίασε ο Στάικος που μπλόκαρε τα ατού της ΑΕΚ και της έβαλε πολλά προβλήματα. Το γρήγορο γκολ του Ριένστρα στο 9’ με πλασέ στη γωνία έκανε τους κυανόλευκους να πιστέψουν ότι μπορούν κάτι να πάρουν απ’ αυτό το παιχνίδι. Και όταν έγινε το 2-0 στο 32΄ με παλικαρίσια κεφαλιά του Μπάλαν άρχισαν πλέον να πιστεύουν ότι θα κάνουν τη μεγάλη έκπληξη παίρνοντας τη νίκη. Και αν ο διαιτητής Φωτιάς και ο VAR Σιδηρόπουλος έδιναν και το καταφανέστατο πέναλτι στο 20’ με το χέρι του Μουκουντί θα σφραγίζονταν η νίκη από το πρώτο ημίχρονο. Ρέφερι και VARίστας έκλεισαν τα μάτια σε μια καραμπινάτη παράβαση, σε ένα πέναλτι που το σφύριζε και ο πιο φανατικός οπαδός της ΑΕΚ. Οι δικαιολογίες για τον μη καταλογισμό του πέναλτι είναι αστείες. Στο πρόσφατο Μουντιάλ του Κατάρ σε παρόμοιες φάσεις έχουν δοθεί τόσα και τόσα πέναλτι. Η μεγάλη  ντροπή είναι για τον Σιδηρόπουλο που στο VAR είχε την ευχέρεια να δει τη φάση και στο βίντεο.  Δεν έκανε το καθήκον του και αδίκησε τον ΠΑΣ. Η ΑΕΚ μείωσε το σκορ σε 2-1 στο 51’ με διαγώνιο σουτ του Αραούχο και είχε χρόνο να επιβληθεί στο παιχνίδι. Είναι αλήθεια ότι άσκησε πίεση, ειδικά στα πρώτα 25 λεπτά, αλλά τα αμυντικά οχυρά του ΠΑΣ δεν έσπαζαν με τίποτα. Άμυνα από γρανίτη είχε ο ΠΑΣ και έναν καταπληκτικό γκολκίπερ τον Τσιντώτα που έκανε σημαντική εμφάνιση-ντεμπούτο κόντρα στην πρώην ομάδα του, δίνοντας την σιγουριά στα μετώπισθεν του «Άγιαξ».  Μπορεί να πίεζε η ΑΕΚ, αλλά και ο ΠΑΣ έβγαινε πολύ καλά στις αντεπιθέσεις προκαλώντας πολλές φορές αναστάτωση στα καρέ των κιτρινόμαυρων.
Ο ΠΑΣ πέρα από το πάθος και την δύναμη των παικτών του είχε και καλή τακτική. Το αν δεν φάνηκε η ΑΕΚ όπως στα άλλα παιχνίδια οφείλεται και στην καλή απόδοση και έξυπνη τακτική των Γιαννιωτών, που έκλειναν χώρους, μάρκαραν σωστά, βίδωσαν όλα τα ατού του Δικέφαλου.  Η ΑΕΚ δεν πατούσε καλά από την αρχή και ειδικά στην άμυνα είχε πολλά προβλήματα. Δεν ήταν η ΑΕΚ που είχαμε δει σε άλλα παιχνίδια. Βρήκε τον μάστορά της στα Γιάννινα, έχοντας απέναντί της έναν ΠΑΣ που γυάλιζε το μάτι του.
Ο ΠΑΣ μπήκε με αποφασιστικότητα στο γήπεδο και στο 9’ άνοιξε τον δρόμο για τη νίκη. Ο Πήλιος άνοιξε την άμυνα από αριστερά, έδωσε τη μπάλα στον Ριένστρα που με πλακέ έκανε το 1-0. Η ΑΕΚ είχε μια καλή ευκαιρία στο 17’ με τον Αραούχο, όπως και ο ΠΑΣ στο 18’ με κοντινό σουτ του Μπάλαν που πέρασε πάνω από τα δοκάρια. Στο 20’ δεν δόθηκε στον ΠΑΣ το καθαρό πέναλτι με το χέρι του Μουκουντί. Ακολούθησε ένα συνεχές ανεβοκατέβασμα της μπάλας με πολλές φάσεις μπροστά από τις δύο εστίες. Στο 30’ ο Παμλίδης δεν πρόλαβε να κάνει την προβολή σε σέντρα σουτ του Μορέιρα. Όμως δύο λεπτά μετά, στο 32’ σε σέντρα του Σόρια από δεξιά ο Μπάλαν με καρφωτή κεφαλιά ξετίναξε τα δίχτυα της ΑΕΚ, κάνοντας το 2-0.
Με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου στο 48’ ο Τσιντώτας απέκρουσε σουτ του Φερνάντες. Η πίεση της ΑΕΚ απέφερε το γκολ στο 51’ με διαγώνιο σουτ του Αραούχο. Το παιχνίδι κύλησε στη συνέχεια με τον ΠΑΣ να αμύνεται για  να κρατήσει το 2-1 και να απειλεί για τρίτο γκολ με αντεπιθέσεις και με την ΑΕΚ να κάνει σπασμωδικές ενέργειες για την ισοφάριση, καθώς τίποτα δεν έβγαινε σωστό σε κάθε επίθεση που έκανε.
Δίκαια η νίκη του ΠΑΣ που έχει και παράπονα από την διαιτησία. Όλοι οι παίκτες έκαναν κατάθεση ψυχής. Στην πρώτη γραμμή των διακριθέντων είναι οι Μορέιρα, Πήλιος, Εραμούσπε, Τσιντώτας, Τσίνο, Μπάλαν, Ριέστρα (στο πρώτο ημίχρονο), Παντελάκης, Καραχάλιος. Από την ΑΕΚ απέπλευσαν οι Χατζησαφί, Άμραμπατ, Γιόνσον. Αν συνεχίσει έτσι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Μετά την επανέναρξη του πρωταθλήματος έφερε ισοπαλία 2-2 με Ολυμπιακό, ισοπαλία 1-1 στη Λαμία και νίκη με 2-1 επί της ΑΕΚ. Δείχνει σημάδια έντονης ανάκαμψης.

Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Για τη διαιτησία του Φωτιά και του Σιδηρόπουλου που ήταν στο VAR τα είπαμε παραπάνω. Προσπάθησαν να βοηθήσουν όσο μπορούσαν την ΑΕΚ με αποκορύφωμα το πέναλτι που δεν έδωσαν. Οι επόπτες Κωσταράς (Αιτ/νίας) και Παπαδάκης (Ηρακλείου) δεν έκαναν κάποιο χοντρό λάθος. Με κίτρινες κάρτες παρατηρήθηκαν οι Παμλίδης, Τσιντώτας, Εραμούσπε (ΠΑΣ) και Άμραμπατ (ΑΕΚ)

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Θανάσης Στάικος): Τσιντώτας, Σόρια, Πήλιος, Εραμούσπε, Παντελάκης, Καραχάλιος, Ριένστρα (67′ Λιάσος), Τζίνο, Παμλίδης (79′ Τζίμας), Μορέιρα (89′ Σταματελόπουλος), Μπάλαν.

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Αθανασιάδης, Σιντιμπέ, Χατζισαφί, Βίντα, Μουκουντί, Γιόνσον, Φερνάντες (65′ Φαν Βέερτ), Άμραμπατ, Πινέδα (73′ Τσούμπερ), Λιβάι Γκαρσία, Αραούχο.

Στάικος: Είναι μια μεγάλη νίκη για τον ΠΑΣ

Ο προπονητής του ΠΑΣ Θανάσης Στάικος δήλωσε: «Παίξαμε με την πιο φορμαρισμένη ομάδα όπως είναι η ΑΕΚ που στα προηγούμενα παιχνίδια έδειξε ότι σκοράρει κατά ριπάς. Παρόλα αυτά και χωρίς τον κόσμο στο γήπεδο, ο ΠΑΣ έδειξε ότι έχει δυναμική. Είναι μια μεγάλη νίκη για τον ΠΑΣ και θα πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στους ποδοσφαιριστές. Υπερέβαλαν εαυτούς και έδειξαν ότι μπορούν να κάνουν πράγματα. Όμως το πρωτάθλημα έχει συνέχεια και εγώ από απόψε ξεχνώ το παιχνίδι με την ΑΕΚ και κοιτάζω το επόμενο παιχνίδι με τον Λεβαδειακό. Το πρωτάθλημα έχει πολύ δρόμο». Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε ότι το ποδόσφαιρο και όχι η τύχη, απέδωσε στον ΠΑΣ ότι του στέρησε σε άλλα παιχνίδια, ενώ για τα μεταγραφικά είπε ότι εισηγήθηκε στη διοίκηση την απόκτηση σέντερ μπακ και ενός επιθετικού που να παίζει και στις τρεις θέσεις μπροστά.

 

Αλμέιδα: Θα μπορούσαμε να αποφύγουμε την ήττα

Απογοητευμένος ο προπονητής της ΑΕΚ Ματίας Αλμέιδα δήλωσε τα εξής: «Θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει την ήττα. Τα πρώτα λεπτά δεν είχαμε καθόλου συγκέντρωση. Δημιουργήσαμε κάποιες ευκαιρίες που θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει γκολ, αλλά κάναμε 2-3 λάθη που είχαμε μιλήσει. Στο δεύτερο ημίχρονο η ομάδα επανήλθε όπως είχε παίξει και στα προηγούμενα παιχνίδια, απέναντι σε έναν αντίπαλο που έπαιζε άμυνα. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε να ισοφαρίσουμε, αλλά δεν τα καταφέραμε».  Για τα λάθη: «Δεν ξέρω αν έχει να κάνει 100% με την έλλειψη συγκέντρωσης, αλλά είχαμε μιλήσει γι’ αυτά πριν το παιχνίδι, για τα ατομικά χαρακτηριστικά και ως σύνολο».

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
16η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

ΟΦΗ – Βόλος 0-0
Λεβαδειακός – Παναθηναϊκός 0-1
ΠΑΣ Γιάννινα – ΑΕΚ 2-1
Ιωνικός – Ολυμπιακός 0-2
ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
17.00 Αστέρας Τρίπολης – Λαμία (NOVAsports prime)
18.00 Παναιτωλικός – Ατρόμητος (COSMOTEsport 1)
20.00 ΠΑΟΚ – Άρης (NOVAsports prime)

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(15η Αγωνιστική)
Παναθηναϊκός 42
ΑΕΚ 35
Ολυμπιακός 32
ΠΑΟΚ 29
Βόλος 26
Άρης 25
—————————————————————————
Ατρόμητος 19
Παναιτωλικός 16
ΠΑΣ Γιάννινα 14
Αστέρας Τρίπολης 14
ΟΦΗ 12
Λεβαδειακός 11
Λαμία 10
Ιωνικός 8
ΣΗΜ: Οι έξι πρώτες ομάδες θα δώσουν αγώνες πλέι οφ, για την ανάδειξη του πρωταθλητή και των ομάδων που θα βγουν στην Ευρώπη.
-Οι οκτώ τελευταίες ομάδες θα δώσουν αγώνες πλέι άουτ, όπου οι δύο τελευταίες θα υποβιβαστούν απευθείας στη Β’ Εθνική.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (17η)
ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

17.30 Λεβαδειακός – ΠΑΣ Γιάννινα (NOVAsports)
19.30 Λαμία – ΠΑΟΚ (COSMOTEsport)
ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
16.00 Βόλος – Ολυμπιακός (COSMOTEsport)
17.00 Ατρόμητος – Ιωνικός (NOVAsports)
19.00 Άρης – Αστέρας Τρίπολης (NOVAsports)
19.30 ΑΕΚ – Παναθηναϊκός (COSMOTEsport)
ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
17.00 Παναιτωλικός – ΟΦΗ (COSMOTEsport)

Βαγγέλης Γυφτόπουλος