Λίγες σκέψεις για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου «Οι δωσίλογοι» του Μενέλαου Χαραλαμπίδη στο βιβλιοπωλείο-καφέ Σιμούν την Παρασκευή 12/04/24 – της Λίλας Κουτσοτόλη

Η παρουσία του ιστορικού Μενέλαου Χαραλαμπίδη στο Σιμούν έκανε ιδιαίτερη αίσθηση σε πολύ κόσμο. Με μεγάλη μας χαρά λάβαμε το αρχείο με τις σκέψεις της καλής φίλης Λίλας Κουτσοτόλη, σχετικά με την εκδήλωση κατά την οποία ο γνωστός μελετητής μας μίλησε για το βιβλίο του “Οι Δωσίλογοι” και συνομίλησε με το κοινό. Με εξίσου μεγάλη χαρά δημοσιεύουμε τις σκέψεις αυτές της κ.Κουτσοτόλη.

Με την ίδια ανυπομονησία που περίμεναν την παρουσίαση αυτή η Ελπίδα και ο Δημήτρης, ιδιοκτήτες του Σιμούν, περίμενα κι εγώ την συμμετοχή μου στην βραδιά αυτή. Τι ωραία βραδιά πραγματικά! Και τι ωραίος τύπος! Δεν ξέρω αν εμείς οι θεατές-αναγνώστες εκπληρώσαμε τις προσδοκίες του κ. Χαραλαμπίδη, αυτός όμως σίγουρα.

Μπροστά σε ένα κατάμεστο Σιμούν, μέσα και έξω, μας διηγήθηκε με απλό, ουσιαστικό και οργανωμένο τρόπο τις προσπάθειές του να ανακαλύψει και να καταφέρει να δει αρχεία για πρώτη φορά. Ο όγκος τεράστιος αλλά όλο το εγχείρημα άξιζε τον κόπο έτσι ώστε, επιτέλους, να εκδοθεί μια πιο ολοκληρωμένη μελέτη για ένα κομμάτι αποσιωπημένο της ιστορίας μας.

Δεν είμαι κριτικός ούτε ειδικός αλλά αναγνωρίζω ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που μπορούν να σου μεταφέρουν την επιστήμη τους και τον ενθουσιασμό τους για αυτήν με όμορφο και κατανοητό τρόπο. Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης είναι μια νέας κοπής ιστορικός-μελετητής που τολμάει, για μένα τουλάχιστον. Ένας οικονομολόγος που έκανε το όνειρό του πραγματικότητα και ασχολήθηκε με την ιστορία στο μεταπτυχιακό και διδακτορικό του, εκδίδοντας ακολούθως το πρώτο βιβλίο του για την Κατοχή. Μερικά χρόνια αργότερα ήρθε και το βιβλίο για τα Δεκεμβριανά. Αν βρεθείτε στην Αθήνα ο κ. Χαραλαμπίδης διοργανώνει από το 2012 ιστορικούς περιπάτους σε γωνιές της όπου πρωταγωνίστησαν στις μάχες της Αθήνας και τα σημάδια μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε ακόμα και σήμερα.

Και έρχεται, λοιπόν, στο τέλος της βραδιάς, η πικρή (και επαναλαμβανόμενη τελικά) διαπίστωση, που μπαίνει με άγριο τρόπο κάτω από το δέρμα σου, ότι η εξουσία θα σβήνει πάντα τα εγκλήματά της.

Λίλα Κουτσοτόλη