Λίγα λόγια για τους Pixies, τα ξωτικά του ίντι ροκ!

“Pixies” στη βορειοευρωπαϊκή μυθολογία καλούνται κάτι σκανδαλιάρηδες νάνοι ξωτικά. Παρότι η ομώνυμη μπάντα από τη Βοστώνη διάλεξε το όνομα αυτό στην τύχη, ταιριάζει γάντι στην καλλιτεχνική της ταυτότητα. Με στίχους δίχως πραγματικό νόημα, με αναφορές σε φόνους, σωματικές δυσμορφίες, ηδονοβλεψίες, σεξ, βίαια σκηνικά από την Παλαιά Διαθήκη, και πάει λέγοντας, τι άλλο να πει κανείς;

Αν θες τη γνώμη μου, το μόνο αρνητικό που μπορείς να καταλογίσεις στους Pixies είναι η επιδερμικότητα και η ανοησία των στίχων τους. Έλα, όμως, που για κάποιους δίσκους ηχογράφησαν κάποια από τα πιο συγκλονιστικά ιντι ροκ τραγούδια! Με την υπερεπιτυχημένη φόρμουλα των σύντομων κομματιών και τη δομή σιγανό ξεκίνημα, δυνατό ρεφρέν, ξανά σιγανό μέρος, ξανά δυνατό ρεφρέν, όσο κλισέ και αν ακούγεται, οι Βοστωνέζοι έθεσαν τους κανόνες του παιχνιδιού. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Kurt Cobain σε συνέντευξη παραδέχτηκε, προς τιμή του, ότι με το “Smells like teen spirit” προσπαθούσε να γράψει το τέλειο ποπ τραγούδι, ακολουθόντας την μαγική συνταγή των Pixies.

Οι Pixies στην πιο γόνιμη περίοδό τους αποτελούνταν από τους Black Francis (φωνή, ρυθμική κιθάρα, τραγουδοποιεία), Joey Santiago (πρώτη κιθάρα), Kim Deal (μπάσο, φωνητικά) και David Lovering (τύμπανα). Μαζί με τους Husker Du από τη Μινεσότα αποτέλεσαν καταλύτες και βασικές επιρροές για της περισσότερες μπάντες που ξεπήδησαν κατά την έκρηξη του εναλλακτικού ροκ στα 90ς, από Nirvana, Radiohead και Pavement μέχρι τους Weezer, την P.J. Harvey και ένα σωρό άλλα ονόματα. Ακόμα, ηχογραφούσαν για την εκλεκτική βρετανική δισκογραφική εταιρία 4AD, με αποτέλεσμα οι δίσκοι τους να κοσμούνται από εξαιρετικά καλαίσθητα εξώφυλλα.

Τον καιρό της νιότης τους ήταν αρκετά διάσημη στην Ευρώπη, αλλά σχεδόν άγνωστοι στις ΗΠΑ. Διαλύθηκαν το 1992 άδοξα, κυρίως λόγω προστριβών ανάμεσα στα ογκώδη “εγώ” του Black Francis και της Kim Deal. Ο πρώτος δεν άφηνε να μπουν στους δίσκους της μπάντας τραγούδια της δεύτερης, ενώ εκείνη, για σπάσιμο, αργούσε να εμφανιστεί στις συναυλίες του γκρουπ… Εντούτοις επανενώθηκαν το 2004 πραγματοποιώντας μια sold out παγκόσμια περιοδεία.

Συνεχίζουν να παίζουν μέχρι σήμερα, κάνοντας περιοδείες και βγάζοντας δίσκους, δίχως πλέον την Kim Deal. Μόλις πέρυσι κυκλοφόρησαν το άλμπουμ με τίτλο “Doggerel”, που είναι παραπάνω από αξιοπρεπές! Η Kim Deal, ήδη από τα 90ς τρέχει το σχήμα των Breeders, ένα συγκρότημα που της παρέχει ενισχυμένο πρεστίζ στον χώρο του εναλλακτικού ροκ.

Οι Pixies, λοιπόν, πέθαναν, ζήτω οι Pixies!

Πέντε κλασικά τραγούδια των Pixies:

…συν ένα μπόνους τρακ!