Κυρώσεις πολιτικές και οικονομικές, όχι στον πολιτισμό!

Αντιγράφω από την ηλεκτρονική έκδοση της Εφημερίδας των Συντακτών:

Η Ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη χθες «έδωσε οδηγίες να ανασταλεί οποιαδήποτε υλοποίηση, συνεργασία, προγραμματισμός ή συζήτηση εκδηλώσεων με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς». Αυτό ανέφερε η επίσημη σελίδα του υπουργείου Πολιτισμού στο Facebook, με την προσθήκη της επισήμανσης ότι «η ήδη αναβληθείσα εκδήλωση του Gala Οπερας, που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη 3 Μαρτίου, ακυρώνεται, όπως και η μετάδοση της παράστασης “Η Λίμνη των Κύκνων”, στο πλαίσιο του κύκλου The Bolshoi Ballet Live from Moscow, την Κυριακή 6 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών / Megaron – The Athens Concert Hall».

Έχω να πω τα εξής: Τάσσομαι υπέρ των πολιτικών και οικονομικών κυρώσεων με στόχο την κυβέρνηση του – ας μην κρυβόμαστε – δικτάτορα Πούτιν και εις βάρος ελίτ των Ρώσων ολιγαρχών που τον στηρίζουν (και) στην τωρινή εισβολή στην Ουκρανία, ένα γειτονικό κυρίαρχο κράτος. Τάσσομαι υπέρ της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στους χιλιάδες εκτοπισμένους και τραυματίες. Σαφώς, στην Ουκρανία διαπράττονταν από το 2014 αγριότητες εις βάρος ρωσόφονων Ουκρανών υπηκόων. Αυτό, όμως, δεν δικαιολογεί καμία στρατιωτική παρέμβαση και εισβολή από μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Πέρα από όλους και όλες εμάς που διαμαρτυρόμαστε για την βαναυσότητα της ρωσικής εισβολής, για τον ίδιο λόγο διαμαρτύρονται έμπρακτα χιλιάδες Ρώσοι πολίτες. Αυτοί μάλιστα και αυτές διακινδεινεύουν την προσωπική τους ασφάλεια. Κάπου χίλιοι εφτακόσιοι (1700) διαδηλωτές στις μεγάλες πόλεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν συλληφθεί. 

Ανάμεσα στα πρόσωπα που έμπρακτα διαμαρτύρονται στην ρωσική επικράτεια είναι οι επί κεφαλής κορυφαίων θεσμών από τον χώρο του πολιτισμού. Ενδεικτικά αναφέρω: 

Η διευθύντρια του Κέντρου Μέγιερχολντ, Ελένα Κοβάλσκεγια παραιτήθηκε από τη θέση της σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Μαγιακόφσκι, Μιντάουγκας Γκαρμπαούσκις παραιτήθηκε.

Το ίδιο έπραξε και ο Ρίμας Τουμίνας, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Βαχτάγκοφ

Η ρωσική Ένωση Θεατρικών Κριτικών έκανε τα πάντα για να στείλει μήνυμα συμπαράστασης στους Ουκρανούς συναδέρφους τους

Η πανκ-ροκ ακτιβιστική μπάντα των Pussy Riot, που έχουν υποστεί διώξεις από την κυβέρνηση του Πούτιν και έχουν μονίμως ανοιχτούς λογαριασμούς, συγκεντρώνει χρήματα για τους Ουκρανούς που δοκιμάζονται.

Το να ακυρώνεις συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς και να μην επιτρέπεις παραστάσεις όπως αυτή της Λίμνης των Κύκνων επειδή (υποθέτω) προέρχονται από την Ρωσία, μια χώρα – να τονιστεί – που κυβερνιέται από ένα ισόβιο δικτάτορα, όλο αυτό, πραγματικά το κρίνω άτοπο, άκομψο και δίχως λογική που να στέκει για ένα υπουργείο πολιτισμού δημοκρατικής χώρας. Είναι κάτι που με ξεπερνάει. 

Δηλαδή ο Πάρσιφαλ ή η τετραλογία του Δαχτυλιδιού των Νιμπελούνγκεν εκφράζουν περισσότερο τα δημοκρατικά ιδεώδη. 

Προφανώς αστειεύομαι. Κάθε πολιτιστικό επίτευγμα αποτελεί κτήμα και κληρονομιά ολάκερης της ανθρωπότητας. Επομένως, το να απαγορεύεις ένα φημισμένο ρωσικό μπαλέτο, είναι σαν να ακυρώνεις κάτι από το κοινό πανανθρώπινο παρελθόν.

Κώστας Μαζιώτης