Κουβέντες του καφενείου #1

Τι προσόντα οφείλουν να έχουν όσοι και όσες επιθυμούν να δραστηριοποιούνται στα κοινά; Εννοώ, να επιδιώκουν να καταλάβουν θέσεις εξουσίας, ας πούμε, στην τοπική αυτοδιοίκηση. Και, άραγε, όσοι και όσες ασχολούνται, διαθέτουν αυτά τα απαιτούμενα προσόντα; Δύσκολα ερωτήματα; Ίσως όχι.

Προφανώς, τα άτομα αυτά οφείλουν να μην είναι φυγόπονα, πρέπει, δηλαδή, να έχουν όρεξη να δουλέψουν. Σκληρά. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα περισσότερα στελέχη της κατά τόπους τοπικής αυτοδιοίκησης, περισσότερο ασχολούνται με την επικοινωνία με τους ψηφοφόρους τους. Δεν γνωρίζω αν και κατά πόσο ισχύει κάτι τέτοιο.

Επίσης, οι τοπικοί άρχοντες οφείλουν να ενημερώνονται για κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που παρέχει η κεντρική διοίκηση σε κάθε Περιφέρεια και Περιφερειακή Ενότητα. Τα στελέχη αυτά, κατόπιν, οφείλουν να μεριμνούν ώστε να κατατίθενται εγκαίρως, ορθά σχεδιασμένες μελέτες με ορθά στοιχεία κοστολόγησης για κάθε επιδιωκόμενο έργο που επιθυμούν να πραγματοποιηθεί, και που, φυσικά, θα έχει σαφή κοινωφελή χαρακτήρα. Το να λέμε ότι για όλα φταίνε οι Γιαννιώτες που δεν δίνουν χρήμα στους υπόλοιπους νομούς της Ηπείρου, θυμίζει τις ιερεμιάδες της “συμπρωτεύουσας” και της Θύρας 4 για το “κράτος των Αθηνών”. Όπως θα έλεγε ο αείμνηστος Νίκος Αλέφαντος, δεν θα μας πάρει από το χεράκι ο Γιαννιώτης να μας μάθει την αλφαβήτα και να μας πάει από το Νηπιαγωγείο στο Πανεπιστήμιο. Θεωρητικά όλα αυτά, πάντα…for example, που λέμε!

Ακόμη, πρέπει “η γυναίκα του Καίσαρα, όχι μόνο να είναι τίμια, αλλά και να φαίνεται”. Δεν υπονοεί κανείς τίποτα, δεν πιστεύω να πηγαίνει ο νους σας στο πονηρό!..

Τρίτον, πρέπει οι τοπικοί άρχοντες να έχουν προσόντα. Αυτό είναι πανεύκολο. Όλους και όλες οι μανάδες μας, μας μεγάλωσαν με την προσφώνηση “λεβέντη μου”, “πριγκίπισσά μου”, “πασά μου” κλπ. Επίσης, ζούμε στην χώρα του “γιατί, οι άλλοι είναι καλύτεροι”;

Τέλος, πρέπει να θέλει κανείς να μπλεχτεί με την πολιτική. Ο Αριστοτέλης, πριν από 25 αιώνες έγραψε ότι “αυτοί που θέλουν να κυβερνήσουν, συνήθως δεν αξίζουν, ενώ όσοι είναι άξιοι να κυβερνήσουν, συνήθως δεν θέλουν”.

Κι ύστερα σου λέει πως στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα…..

Ρε, τι τραβάμε…

Ερμόλαος