Κι όμως, εξακολουθεί να γυρίζει!

Μόλις διάβασα την είδηση για πιθανή πρόσκρουση ρωσικών πυραύλων σε έδαφος της Πολωνίας, άρα έδαφος νατοϊκό. Tο χτύπημα αυτό, σύμφωνα με την είδηση – που δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη – φέρεται να έχει κοστίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους. Η ρωσική πλευρά μιλά για προβοκάτσια, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι του πενταγώνου τονίζουν ότι γνωρίζουν την είδηση, πλην όμως δεν είναι ακόμη σε θέση να γνωρίζουν αν είναι αληθής, ενώ από την πλευρά τους οι Πολωνοί κάλεσαν τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ σε έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να συζητήσουν αυτό που Πολωνός αξιωματούχος αποκάλεσε “κατάσταση κρίσης”. Σε περίπτωση που επαληθευτεί η είδηση για τα πυραυλικά χτυπήματα, θα έχουμε να κάνουμε με επιθετική ενέργεια σε βάρος κράτους μέλους του ΝΑΤΟ. 

Εν τω μεταξύ, πριν λίγες ώρες – βράδυ Τρίτης 15 του μηνός – στην Κωνσταντινούπολη, πριν καλά πέσει ο κουρνιαχτός από το μακελειό στην Πλατεία Ταξίμ, σε άλλη συνοικία σημειώθηκε έκρηξη σε σταθμευμένο αμάξι. Το αμάξι τυλίχτηκε στις φλόγες μαζί με άλλα δυο που ήταν σταθμευμένα δίπλα. Σύμφωνα με πηγή, η έκρηξη μάλλον οφείλετai σε μηχανική βλάβη, ενώ σύμφωνα με άλλη πηγή, τα αίτια της έκρηξης ακόμα δεν είναι γνωστά. Για τη βομβιστική ενέργεια της Πλατείας Ταξίμ, έχει συλληφθεί μία γυναίκα, σε χρόνο ασυνήθιστα σύντομο, η οποία, λέγεται ότι είναι Κούρδισσα αντάρτισσα ή τρομοκράτης, ανάλογα με την οπτική του καθενός και της καθεμίας. Σε επίσης ασυνήθιστα σύντομο διάστημα, οι Τουρκικές Αρχές την παρουσίασαν, ανακοινώνοντας ότι αυτή είναι που τοποθέτησε τις βόμβες που προκάλεσαν τον θάνατο σε οκτώ ανθρώπους. Η γυναίκα  ήταν σε άθλια κατάσταση, με εμφανείς μώλωπες και εμφανώς τρομαγμένη. Ζητώ συγνώμη που προβαίνω σε προσωπική κρίση, αλλά η εικόνα που έχω για ανθρώπους που συνειδητά προβαίνουν σε βίαιες ενέργειες με σκοπό την καταστροφή και την αφαίρεση ζωών, προκειμένου να υπηρετήσουν, όπως πιστεύουν, ένα υψηλό ιδανικό, όταν έρχονται να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους, δεν είναι αυτή ενός τρομοκρατημένου ανθρώπου. Είναι μια προσωπική εκτίμηση και τίποτα περισσότερο.

Εξάλλου, σε λίγες μέρες θα λάβει χώρα στο Κατάρ το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Πρόκειται για μια διοργάνωση η οποία γίνεται χάρη σε δωροδοκία και αυτό, ειλικρινά, είναι το λιγότερο. Για να χτιστούν τα γήπεδα και οι εγκαταστάσεις, έχουν εργαστεί σε άθλιες συνθήκες, δεκάδες χιλιάδες “της γης κολασμένοι”, από τους οποίους τουλάχιστον 6.500 έχουν χάσει τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα, ενώ πολλών εργατών η υγεία έχει υποστεί βλάβη λόγω της αναγκαστικής διαβίωσης σε κοντέινερ υπό, έτσι κι αλλιώς, επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες. Επί πλέον, οι διοργανωτές είναι ένα κράτος που πολύ απέχει από το να σέβεται τα διεθνώς δεκτά και κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα μειονοτήτων με βάση το φύλο και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, ακόμα και το αυτονόητο σε μας δικαίωμα ενός ανθρώπου να κάνει έρωτα με τον σύντροφό του, χωρίς να έχουν ενωθεί με τα δεσμά του γάμου. Μια χώρα, στην οποία ισχύει ο ισλαμικός θρησκευτικός νόμος, και που δηλώνει ότι όσοι φίλαθλοι σπεύσουν να παρακολουθήσουν τους αγώνες από κοντά, οφείλουν να σεβαστούν ακριβώς τον θρησκευτικό αυτό νόμο.

Αυτά και άλλα τόσα συμβαίνουν σε αυτό τον “τρίτο βράχο από τον Ήλιο”. Ο πλανήτης εξακολουθεί να γυρίζει γύρω από τον εαυτό του μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες, και γύρω από τον Ήλιο μέσα σε ένα έτος. Μαζί με τον Ήλιο και τους υπόλοιπους πλανήτες του ηλιακού συστήματος, η Γη κινείται σε τροχιά γύρω από κάποιο άλλο νοητό κέντρο που βρίσκεται σε μια νοητή μέση του γαλαξία μας. Σε πέντε δισεκατομμύρια χρόνια ο γαλαξίας μας, όπως με ενημέρωσε ένας Κύριος που με τιμά με την φιλία του, ο γαλαξίας μας, λοιπόν – που φυσικά και αυτός κινείται – θα συναντηθεί με τον γαλαξία της Ανδρομέδας. Η συνάντηση αυτή θα διαρκέσει, αν θυμάμαι καλά, 1,7 δισεκατομμύρια χρόνια. Το ακόμη πιο απίστευτο είναι ότι κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, τα αστέρια και οι πλανήτες των δύο γαλαξιών, δεν θα συγκρουστούν, αλλά αντίθετα θα περνάνε το ένα ουράνιο σώμα δίπλα στο άλλο.

Αυτό που προσπάθησα να καταδείξω με την τελευταία παράγραφο, ήταν το πόσο ανούσιες, ασήμαντες και μηδαμινές φαντάζουν οι εχθρότητες, οι αντιπαλότητες και οι ανταγωνισμοί επίδειξης ισχύος και …τσαμπουκά, αν τοποθετηθούν στο κοσμικό πλαίσιο και ιδωθούν στην συμπαντική κλίμακα. Από την επίδειξη δύναμης και μεγαλείου του φαραώ Ραμσή Β’ ή αλλιώς Οζυμανδία, έχουν μείνει μονάχα πέτρες σωριασμένες στη σκόνη και στην ερημιά.

Εύμολπος Ιππαλεκτρύων   

Πέρσυ Σέλλεϋ
Οζυμανδίας

Συνάντησα έναν ταξιδιώτη από χώρα αρχαία.
Που μου διηγήθηκε: τεράστια, δίχως κορμό, δυό πόδια πέτρινα
ορθώνονται στην έρημο… Κοντά τους, μες στην άμμο
βυθισμένο, ένα θρυμματισμένο πρόσωπο· τα σκυθρωπά του
χείλη, πτυχωμένα σ’ ένα χαμόγελο ψυχρής υπεροχής,
λένε ο γλύπτης τους πως διάβασε σωστά αυτά τα πάθη
που ακόμη ζούνε χαραγμένα στ’ άψυχα ετούτα πράγματα
το χέρι που τα περιγέλασε και την καρδιά που τα ‘θρεψε.

Και πάνω στο βάθρο, αυτές οι λέξεις αχνοφαίνονται:
«Οζυμανδίας τ’ όνομά μου, ο Βασιλεύς των Βασιλέων,
κοιτάξτε τα έργα μου, ισχυροί, κι απελπιστείτε!»
Άλλο τίποτα δεν μένει. Γύρω από τη φθορά
των κολοσσιαίων ερειπίων, απέραντη, γυμνή,
μόνη η έρημος, κι επίπεδη, απλώνεται μακριά.