Και του χρόνο στη Σούπερ Λιγκ ο ΠΑΣ Γιάννινα

Με γκολ του Ροσέρο στο 84’ ο ΠΑΣ Γιάννινα κέρδισε με σκορ 1-0 τον Αστέρα Τρίπολης και σφράγισε με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο την παραμονή στη Σούπερ Λιγκ. Στο τέλος του αγώνα 5.000 περίπου «τρελοί» Γιαννιώτες που είχαν κατακλύσει τις εξέδρες του σταδίου «Ζωσιμάδες» έστησαν πανηγύρι, καθώς βγήκε ανώδυνα μια πολύ δύσκολη χρονιά για τον «Άγιαξ της Ηπείρου». Η Ιστορία, η ταυτότητα, η φανέλα και το ειδικό βάρος αυτής της μεγάλης ομάδας δεν είναι να πανηγυρίζει παραμονές, αλλά μεγαλύτερες επιτυχίες. Όμως η φετινή χρονιά τα είχε όλα. Χαρές, πίκρες, ήττες, κακή πορεία για μεγάλο διάστημα, αναπάντεχες επιτυχίες και ένα συγκλονιστικό φινάλε στα πλέι άουτ. Ξεκίνησε άσχημα τους αγώνες χάνοντας το αβαντάζ των 6 βαθμών διαφορά που είχε από την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, λίγο έλειψε να μπει και στη ζώνη του υποβιβασμού, καθώς οι άλλες ομάδες που διεκδικούσαν την παραμονή έπαιρναν σωρηδόν τους βαθμούς εντός και εκτός έδρας!
Κάποια στιγμή υπήρξε ο φόβος του ολοκαυτώματος, να μην μπορέσει ο ΠΑΣ να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση και να υποβιβαστεί. Όμως το φινάλε ήταν εντελώς διαφορετικό. Στην πιο κρίσιμη στιγμή φάνηκε το μέταλλο, η δυνατή κράση, η βαριά φανέλα, το μεγάλο όνομα και όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον οργανισμό του ΠΑΣ Γιάννινα. Με τη μεγάλη στήριξη του κόσμου, η ομάδα του Θανάση Στάικου πήρε ισοπαλία στο Περιστέρι από τον Ατρόμητο και τρεις στη σειρά νίκες επί των Παναιτωλικού, Ιωνικού, Αστέρα Τρίπολης, κάνοντας όχι απλώς την υπέρβαση αλλά και κάτι παραπάνω. Όχι μόνο διασφάλισε την παραμονή στη Σούπερ Λιγκ, αλλά έκανε σερί νικών που ξεπέρασε βαθμολογικά και τους Αστέρα Τρίπολης και Παναιτωλικό.
Σημειωτέον, ότι βαθμούς πήρε ο ΠΑΣ, τους πήρε με το σπαθί του. Δεν του χάρισε κανείς τίποτα, ούτε ένα ποτήρι νερό που λέει ο λόγος. Με τα αποτελέσματα που έπαιρναν οι άλλες ομάδες εντός και εκτός έδρας, φαινόταν ότι ο ΠΑΣ πάλευε μόνος του εναντίον όλων. Όμως δεν κάμφθηκε, δεν δείλιασε, δεν έκανε πίσω. Πάλεψε με τον κόσμο στο πλευρό του και δικαιώθηκε. Γι’ αυτό και ο κόσμος σήμερα στο γήπεδο ξέσπασε σε πανηγυρισμούς, λες και ήταν το 2016 που βγήκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη! Είχε ανάγκη απ’ αυτό το ξέσπασμα. Ήταν μια πολύ δύσκολη από πολλές απόψεις και πιεστική χρονιά, με λάθη, δυστοκίες, ατυχίες.
Τέλος καλό όλα καλά ως προς την επίτευξη του στόχου. Όμως μόλις τελειώσει το πρωτάθλημα θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες και να δουν τι λάθη έγιναν φέτος ώστε να διορθωθούν και να μην επαναληφθούν στον σχεδιασμό της νέας σεζόν. Τέλος καλό, αλλά δεν είναι όλα καλά στον ΠΑΣ. Να κάνουν σωστές κινήσεις, να ξεφύγει η ομάδα από τη μιζέρια που την κατατρέχει τα τελευταία χρόνια και να ξαναγίνει ο ισχυρός «Άγιαξ της Ηπείρου». Όμως αυτά θα τα πούμε στη συνέχεια, ας μην χαλάσουμε την ωραία ατμόσφαιρα της αποψινής βραδιάς.
Όσον αφορά το παιχνίδι, ο Αστέρας φάνηκε περισσότερο επικίνδυνος και ο νεαρός γκολκίπερ Αθανασίου έκανε δύο καταπληκτικές επεμβάσεις κρατώντας ανέπαφη την εστία του, στο 3’ που απέκρουσε σουτ στη γωνία του Μπαρτόλο και στο 75’ πάλι σουτ του Μπαρτόλο μέσα από την περιοχή με πολύ δύναμη. Επίσης κοντά στο γκολ η ομάδα της Τρίπολης έφτασε και στο 15’ όταν κοντινή κεφαλιά του Καστάνιο έφυγε μόλις άουτ. Ο ΠΑΣ, εκτός από το γκολ του Ροσέρο στο 84’, είχε μια καλή στιγμή στο 25’ όταν κεφαλιά του Παντελάκη απέκρουσε πριν από τη γραμμή ο Ιγγλέσιας. Το γκολ της νίκης ξεκίνησε από εκτέλεση φάουλ του Σόρια, έγινε μια καραμπόλα, η μπάλα πήγε στον Ροσέρο που από κοντά ξετίναξε τα δίχτυα του Αστέρα.
Με το σφύριγμα της λήξης πολλοί νεαροί φίλοι της ομάδας μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο για να αποθεώσουν τους παίκτες.
Από τους σημερινούς αγώνες ο Λεβαδειακός υποβιβάστηκε στη Β’ Εθνική. Το ποια θα είναι η άλλη ομάδα που θα τον ακολουθήσει στη μικρότερη κατηγορία, θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα του αγώνα Ιωνικός – Λαμία. Ο Ιωνικός θέλει μόνο νίκη, η Λαμία βολεύεται και με την ισοπαλία. Το ματς της τελευταίας αγωνιστικής Λεβαδειακός – ΠΑΣ Γιάννινα έχει απλά διαδικαστικό χαρακτήρα. Ο Λεβαδειακός υποβιβάστηκε, ο ΠΑΣ σώθηκε!
Ο διαιτητής Γκάμαρης (Αθηνών) είχε να διευθύνει ένα ήσυχο παιχνίδι, χωρίς δύσκολες φάσεις. Δεν έκανε κάποιο λάθος, δεν ξέρουμε μια φάση που ζήτησε ο ΠΑΣ πέναλτι αν ήταν σε χέρι αμυντικού των φιλοξενούμενων.

OI ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Αθανασίου, Σόρια, Παντελάκης (90’+1’ Μπορταγκαράι), Εραμούσπε, Πήλιος, Τζίνο, Λιάσος, Τζίμας, Μορέιρα (62’ Κόντε), Παμλίδης (89’ Καραχάλιος), Μπάλαν (62’ Ροσέρο).
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ: Παπαδόπουλος, Γκαρθία, Ατιένθα, Καστάνιο, Άλβαρες, Ιγκλέσιας, Μουνάφο, Σίτο (87’ Κωστέας), Κρέσπι (87’ Μπερτόγλιο), Μπαρτόλο, Τιλίκα (78’ Σανταφέ)

ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚ – ΠΛΕΙ ΑΟΥΤ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ (Ώρα 19.15)

Ατρόμητος – Παναιτωλικός 2-0
ΟΦΗ – Ιωνικός 2-2
ΠΑΣ Γιάννινα – Αστέρας Τρίπολης 1-0
Λαμία – Λεβαδειακός 1-1

ΕΙΔΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΕΙ ΑΟΥΤ
(6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ)

ΟΦΗ 12
Λαμία 11
ΠΑΣ Γιάννινα 10
Ιωνικός 8
Λεβαδειακός 8
Ατρόμητος 8
Αστέρας Τρίπολης 5
Παναιτωλικός 1

ΓΕΝΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(Σε 26+6 Αγώνες)

ΟΦΗ 38
Ατρόμητος 37
ΠΑΣ Γιάννινα 33
Αστέρας Τρίπολης 30
Παναιτωλικός 30
Λαμία 28
——————————————————–
Ιωνικός 26
Λεβαδειακός 25

ΣΗΜ: Από τη γενική βαθμολογία του συνόλου των αγώνων πρωταθλήματος και πλέι άουτ οι δύο τελευταίες ομάδες θα υποβιβαστούν απευθείας στη Β’ Εθνική.
Σε περίπτωση που προκύπτει ισοβαθμία ομάδων στα Playoffs και Playouts, τότε για τις ομάδες που ισοβαθμούν τα κριτήρια κατάταξης, κατά σειρά, είναι τα εξής:
– Το σύνολο των βαθμών που συγκέντρωσε η καθεμιά σε όλους τους μεταξύ τους αγώνες του Πρωταθλήματος (κατά την Κανονική Περίοδο και τα Playoffs / Playouts αθροιστικά).
– Τη διαφορά τερμάτων που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων ομάδων σε όλους τους μεταξύ τους αγώνες του Πρωταθλήματος (κατά την Κανονική Περίοδο και τα Playoffs / Playouts αθροιστικά).
– Τη θέση που κατέλαβε η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων ομάδων στην Κανονική Περίοδο του Πρωταθλήματος.

TELEYTAIA ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (7η)
ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΜΑΙΟΥ (ώρα 20.00)

Αστέρας Τρίπολης – Ατρόμητος
Ιωνικός – Λαμία
Λεβαδειακός – ΠΑΣ Γιάννινα
Παναιτωλικός – ΟΦΗ

Στάικος: Με την παραμονή του ΠΑΣ αποδόθηκε δικαιοσύνη

 

Ο προπονητής του ΠΑΣ Θανάσης Στάικος έβγαλε μια δύσκολη χρονιά και ο ίδιος και μετά το ματς έδειχνε για πρώτη φορά ανακουφισμένος, καθώς δέχθηκε και ο ίδιος μεγάλη πίεση. Κάποιες φορές η κριτική προς το πρόσωπό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έφτασε στο σημείο του κανιβαλισμού! Είναι από τους ανθρώπους που προσπάθησαν και δικαιούται να ομιλεί. Στη συνέντευξη Τύπου υπογράμμισε μεταξύ άλλων. «Πετύχαμε μία ακόμα σημαντική νίκη, αλλά δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε τακτικά κομμάτια του παιχνιδιού. Το πιστεύαμε όλη τη χρονιά κι εγώ προσωπικά ότι στο τέλος πάντα αποδίδεται ποδοσφαιρική δικαιοσύνη. Στο τέλος, πάντα θα πάρεις ως ομάδα και ως άτομο αυτό που αξίζεις, όχι όμως πάντα αυτό που θα ήθελες. Αυτό που αξίζεις ίσως κάποιες φορές δεν το γνωρίζεις. Όλοι θέλουμε κάτι μεγάλο, αλλά στο τέλος θα πάρουμε αυτό που μας ανήκει. Αυτό πίστευα από την αρχή, οι παίκτες είναι μάρτυρες, τους το έλεγα στις ομιλίες και δείχνει ότι αποδίδεται ποδοσφαιρική δικαιοσύνη, αν και έχουμε ακόμα έναν αγώνα. Ήταν μία χρονιά πιεστική και δύσκολη, που στο τελείωμα μάς αφήνει γλύκα και καθαρό μυαλό να σκεφτούμε τι έγινε, τα λάθη μας και παρ’ όλο ότι θα θέλαμε να έρθει πιο εύκολα η παραμονή στην κατηγορία, αυτή η δύσκολη διαδρομή και δρόμος που πέρασε η ομάδα θα είναι οδηγός και το μάθημά μας για την επόμενη σεζόν.
Το ξέσπασμα, που δεν το είδαμε μόνο από παίκτες ή πρόσωπα γύρω από την ομάδα, αλλά απ’ όλο τον κόσμο, αυτό είναι ΠΑΣ Γιάννινα! Δεν το συναντάς εύκολα σε άλλες ομάδες. Ο ΠΑΣ Γιάννινα κρατάει ακόμα μία μαγεία από άλλες δεκαετίες, η οποία αγγίζει τις ψυχές των ανθρώπων που ασχολούνται με την ομάδα. Ο κόσμος έδειξε ότι τις δυσκολίες τις αναγνώριζε, τις ήξερε και γι’ αυτό υπήρξε αυτό το ξέσπασμα.
Σαν σύλλογος ο οργανισμός του ΠΑΣ Γιάννινα δεν πανηγυρίζει υπερβολικά μια παραμονή, για να μην μπερδευόμαστε. Όμως οι φίλαθλοι, οι παράγοντες και παίκτες το χάρηκαν ιδιαίτερα. Έχουμε μία ακόμα εβδομάδα κι έναν αγώνα που θέλουμε να τον κερδίσουμε και να δούμε στο τέλος που βρισκόμαστε».
Για το κρίσιμο σημείο στο οποίο έκανε τρεις νίκες η ομάδα και τι έδωσε ώθηση γι’ αυτές: «Ήταν ένας συνδυασμός πραγμάτων. Στο 58’ του αγώνα με τον Παναιτωλικό όλα ήταν σχεδόν μαύρα, οι περισσότεροι ίσως θεωρούσαν ότι υποβιβάστηκε ή οδηγούταν εκεί η ομάδα, όμως καταφέραμε όλοι μείναμε πιστοί στο πλάνο, δεν λυγίσαμε και στο τέλος δικαιωθήκαμε. Ο κόσμος βοήθησε πολύ. Ήρθαν τρεις νίκες, με πιο σημαντική στη Νίκαια. Ιστορικά τέτοια ματς δύσκολα τα κέρδιζε ο ΠΑΣ Γιάννινα. Το να δίνεις αγώνα πλει οφ ή να βγεις Ευρώπη είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμο. Είναι άλλη η ψυχοσύνθεση. Όμως όταν παλεύεις να σωθείς είναι δυσβάστακτο το βάρος. Έστω και στο τέλος όλα πήγαν καλά. Κάποιες μικρές αλλαγές ή διορθώσεις αγωνιστικά τις κάναμε, αλλά δεν ήταν αυτό το σημείο κλειδί».
Για την αμφισβήτηση που δέχθηκε ο ίδιος στη διάρκεια της σεζόν και αν νιώθει δικαιωμένος: «Δεν υπάρχει κάποιος που δεν δέχεται αμφισβήτηση, ακόμα και μεγάλοι προπονητές που διεκδικούν πρωταθλήματα, ποιος είμαι εγώ που δεν θα δεχτώ κριτική και αμφισβήτηση στην πρώτη μου σεζόν. Ήταν ένα μεγάλο μάθημα. Δεν μπορεί να μου βγει τίποτα αρνητικό από μέσα μου, η ομάδα αυτή μου έδωσε το δικαίωμα να είμαι στη Super League και δεν μου βγαίνει κάτι αρνητικό. Οπότε, οτιδήποτε αρνητικό το μετατρέπω σε θετικό, που μπορεί να γίνει δημιουργικό στο μέλλον».
Για το που αφιερώνει την επιτυχία: «Ας το πούμε επιτυχία… Σε 3 πρόσωπα θα έλεγα. Το ένα έχει να κάνει με τον φίλαθλο που παλεύει και είναι ο Δημήτρης, το δεύτερο είναι ο πρόεδρος που δίνει τον δικό του αγώνα του και προσωπικά θα ήθελα να τον αναφέρω. Έχει αφήσει τη σφραγίδα του σ’ αυτόν τον σύλλογο. Το τρίτο πρόσωπο είναι η σύζυγός μου που δεν είναι στη ζωή και μάς βοήθησε από εκεί ψηλά».

Δουβίκας: Η ισοπαλία θα ήταν δίκαιο αποτέλεσμα

 

Ο προπονητής του Αστέρα Τρίπολης Γιάννης Δουβίκας στις δηλώσεις του τόνισε ότι ήταν ένα ισορροπημένο παιχνίδι και το πιο δίκαιο αποτέλεσμα θα ήταν η ισοπαλία.
Συγκεκριμένα τόνισε: «Ήταν ένα ισορροπημένο παιχνίδι, εμείς είχαμε στο α’ ημίχρονο καλύτερες ευκαιρίες. Όπως πήγαινε το ματς φαινόταν ότι όποιος έβαζε το γκολ θα κέρδιζε. Ξέραμε ότι τα Γιάννενα είναι καλά στις στατικές φάσεις και μια ολιγωρία στοίχισε. Θα ήταν πιο δίκαιο αποτέλεσμα η ισοπαλία. Ένας στόχος υπήρχε όταν ήρθα εγώ, η παραμονή. Όμως, ο Αστέρας δεν είναι ομάδα για να παλεύει . Μέσα από τα λάθη σίγουρα θα βγει πιο δυνατός και σίγουρα θα παίξει ρόλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο».
Για τη δυσαρέσκεια που έδειξε ο Τιλίκα στην αλλαγή του: «Κάθε παίκτης που βγαίνει δείχνει δυσαρέσκεια, άλλος την εξωτερικεύει, άλλος όχι. Από εμένα δεν υπάρχει κανένα θέμα».

Βαγγέλης Γυφτόπουλος