…και η Γη, ακόμα, γυρίζει!

Για πρώτη φορά από τις 8 Γενάρη που ο Τοποτηρητής ξεκίνησε το ταξίδι του, βρίσκομαι στην αμήχανη θέση του να μην έχω κάποιο θέμα να κοινοποιήσω. Θα μου πεις “έλα ρε φίλε, τόσες εκδηλώσεις γίνονται, σοβαρά δεν έχεις υλικό;”. Είναι κάπως περίπλοκο. Δεν έχω λάβει ενημέρωση, εκ των προτέρων, για παραστάσεις πραγματικά ενδιαφέρουσες – λόγου χάρη, ο “Φιλοκτήτης” του Ευριπίδη, με τον καλό ηθοποιό Τάσο Νούσια.

Πάντως, μεταξύ μας, o πραγματικός λόγος της ολιγωρίας μου – κάποιοι το αποκαλούν με τον ξενικό όρο “writer’s block” – δεν είναι άλλος από την περίφημη/διαβόητη θερινή ραστώνη.. Παντού στην χώρα μας ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο, σύμφωνα με το κλισέ. Ακόμα υπάρχουν ενεργές εστίες πυρκαγιάς σε διάσπαρτα σημεία στον εθνικό μας χάρτη. Μέχρι και στο νομό μας μετρήσαμε πληγές. Στο χωριό Βρυσούλα ή για τους παλιούς Ζερμή, κάηκε ένα σπίτι – κάποιες πηγές λένε τρία σπίτια.

Κι εγώ τι κάνω εδώ; Κάθομαι και λιώνω με την φημισμένη υγρασία της Πρέβεζας – θα ‘θελα να ‘βλεπα τους βορειοευρωπαίους, πόσο δραστήριοι και ορεξάτοι για δουλειά θα ήταν, σε τέτοιες συνθήκες….

Αυτή τη στιγμή που γράφω, είναι λίγα λεπτά μετά τη μία τα ξημερώματα. Ένας γείτονας ουρλιάζει, κοπάνισε την πόρτα του. Λίγο μετά ακούστηκε ένας ήχος επαναλαμβανόμενος και “πνιχτός”, ούτε ξέρω τι μπορεί να είναι.

Κατά τα άλλα, η κ. ΠτΔ μας ενημέρωσε πως η δικαιοσύνη δεν αποδίδεται βάση του κοινού περί δικαίου αισθήματος, αλλά βάση των νόμων και του Συντάγματος. Επ’ αυτού δεν έχω καμιά αντίρρηση. Καλώς ή κακώς το ανθρώπινο δίκαιο είναι θετικό. Το κατά πόσον, όμως, τηρούνται οι νόμοι και το Σύνταγμα, είναι προς συζήτηση. Επίσης, αναρωτιέμαι γιατί δεν έθιξε το ζήτημα της καθολικής ισότητας των πολιτών απέναντι στο νόμο. Αν δεν κάνω λάθος, κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα…

Αλλά το εισόδημα του κάθε απλού πολίτη συνεχώς συρρικνώνεται, μια απλή εκδρομή με το αμάξι τείνει να γίνει πολυτέλεια. Μου είπε ένας φίλος από Γιάννινα “βλέπω τα πιτσιρίκια, με ένα αμάξι κατεβαίνουν για θάλασσα, έχοντας πάρει ένα χυμό και ένα σάντουιτς από σούπερ μάρκετ”. Για τις ξαπλώστρες ακούγονται κάτι εξωφρενικές τιμές (γενικώς στην επικράτεια).

Ίσως να είχε δίκιο εκείνος ο φίλος που μου είχε πει “δηλαδή, αν είχαμε βγει από το ευρώ, πόσο χειρότερα θα είμασταν”;

Αλήθεια, δεν ξέρω.

Κώστας Μαζιώτης