Ισοπαλία 2-2 στη Νίκαια ο ΠΑΣ με Ιωνικό

Το πρώτο θετικό εκτός έδρας αποτέλεσμα πήρε ο ΠΑΣ Γιάννινα, με την ισοπαλία 2-2 στη Νίκαια κόντρα στον Ιωνικό. Παρά το γεγονός ότι οι γηπεδούχοι έκαναν νωρίς το 2-0 με τα καταπληκτικά γκολ που σημείωσαν στο 26’ ο Λοβέρα με ευθύβολο σουτ έξω από τη μεγάλη περιοχή και στο 31’ ο Άοσμαν με απευθείας χτύπημα φάουλ, ο ΠΑΣ ήταν πολύ καλός στο β’ ημίχρονο και ισοφάρισε 2-2 με δύο πέναλτι που εκτέλεσε ο Εραμούσπε, στο 54’ και 83’. Ήταν καθαρές παραβάσεις με μοιραίο παίκτη τον Βαλεριάνο που στην πρώτη περίπτωση βρήκε τη μπάλα με το απλωμένο χέρι και στη δεύτερη περίπτωση ανέτρεψε τον Τζίμα. Η δεύτερη περίπτωση εξετάστηκε από τον Τζήλο στο VAR και στη συνέχεια αυτός έδειξε την άσπρη βούλα. Ο ΠΑΣ είχε δοκάρι στο 36’ με κεφαλιά του Εραμούσπε και στην επανάληψη βρέθηκε πολύ κοντά σε ένα τρίτο γκολ, καθώς πίεσε τον Ιωνικό και τον είχε κλείσει στα καρέ του. Η είσοδος των Τζίμα και Κιάκου στο δεύτερο ημίχρονο σε συνδυασμό και με την καθίζηση του Ιωνικού που πήγε να διαφυλάξει το 2-0, άλλαξαν τα δεδομένα του αγώνα. Εκεί που υπήρχε ένας άνευρος και με πολλά λάθη στη μεσαία γραμμή ΠΑΣ, στην επανάληψη παρουσιάστηκε μια εντελώς….νέα ομάδα, που είχε κατοχή μπάλας, δημιούργησε φάσεις, έπαιξε καλό ποδόσφαιρο, ισοφάρισε σε 2-2 με ευκαιρίες να κάνει και την πλήρη ανατροπή. Αν ζυγίσουμε την εικόνα του αγώνα, τα δεδομένα των ομάδων, τις φάσεις και τις ευκαιρίες, μάλλον το ισόπαλο αποτέλεσμα αδικεί τον «Άγιαξ της Ηπείρου». Αν έπρεπε να κερδίσει μια ομάδα, αυτή ήταν ο ΠΑΣ.
Επειδή οι απότομες μεταλλάξεις της απόδοσης μιας ομάδας, προς το χειρότερο ή προς το καλύτερο, δείχνουν μια αστάθεια, καλό είναι ο ΠΑΣ στη συνέχεια να βρει τις ισορροπίες του και να έχει μια σταθερά καλή απόδοση, καθώς έτσι έχει περισσότερες πιθανότητες να πάρει καλά αποτελέσματα. Το να μένει πίσω στο σκορ από ολιγωρία σε κάποιες φάσεις και να κυνηγά την ισοφάριση όπως σήμερα με τον Ιωνικό, ή να βάζει γκολ και να χάνει τη μπουκιά από το στόχο όπως με τον ΟΦΗ, δεν είναι καλό. Όμως η σημερινή εμφάνιση, κυρίως του β’ ημιχρόνου, αφήνει πολλές υποσχέσεις για καλύτερη τύχη στα επόμενα παιχνίδια. Η ομάδα δείχνει ότι έχει δυνατότητες να διεκδικήσει με αξιώσεις την παραμονή στην κατηγορία. Δεν ήταν εύκολο το σημερινό παιχνίδι. Είχε δυσκολίες απέναντι σε μια ομάδα που μπορεί να έδειξε κουρασμένη στο β’ ημίχρονο, αλλά έχει ορισμένες καλές μονάδες και παίκτες με ποιότητα. Αυτό φάνηκε και στις φάσεις των δύο τερμάτων που προήλθαν καθαρά από την ποιότητα κάποιων παικτών. Όταν στο διάστημα 26’-31’ έγινε το 2-0, η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη για τον ΠΑΣ. Μην ξεχνάμε την πίεση που έχει επί πολύ καιρό η τοπική ομάδα, με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς ακόμα και από τους δικούς της φιλάθλους, στοιχείο που κάνει εξαιρετικά δύσκολη τη διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης. Παρόλα αυτά, με την είσοδο των Τζίμα και Κιάκου και το ανέβασμα όλης της ομάδας, ήρθε η ισοφάριση σε 2-2 και δημιουργήθηκαν προϋποθέσεις νίκης.
Το παιχνίδι στο α’ ημίχρονο ήταν αναγνωριστικό με τον Ιωνικό να φαίνεται πιο δυνατός και κινητικός. Στο πρώτο 20λεπτο δεν έγιναν μεγάλες φάσεις. Στο φιλμ υπάρχει ένα γυριστό άψυχο σουτ στο 5’ του Ροσέρο που μπλόκαρε ο Χουτεσιώτης από πλευράς ΠΑΣ και ένα σουτ του Άοσμαν στο 22’ που έφυγε άουτ. Στο 26’ έγινε το 1-0 όταν ο Άοσμαν εκτέλεσε κόρνερ από δεξιά προς τον Λοβέρα που ήταν μόνος του έξω από την μεγάλη περιοχή, αυτός έκανε ένα απευθείας μονοκόμματο σουτ στη γωνία του Αθανασίου. Καλό σε εκτέλεση γκολ, αλλά από αυτά που δεν μπαίνουν συχνά. Έχοντας και το ψυχολογικό προβάδισμα ο Ιωνικός κατάφερε στο 31’ να κάνει το 2-0 με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Άοσμαν που πέρασε με «καμάρα» τη μπάλα πάνω από το τείχος. Τα δύο αυτά γκολ έφεραν τα πάνω κάτω στο παιχνίδι. Ο ΠΑΣ στο 36΄είχε δοκάρι με κεφαλιά του Εραμούσπε μετά από εκτέλεση φάουλ του Μπιλμπάο και αφού η μπάλα έφυγε μέσα από τα χέρια του Χουτεσιώτη. Ο «Άγιαξ» σταδιακά άρχισε να πατάει καλύτερα στα πόδια του και μέχρι τη λήξη του ημιχρόνου έδειξε ότι δεν παρατάει το παιχνίδι και θα το παλέψει. Στο δεύτερο ημίχρονο με τις αλλαγές του Στάικου και από την πίεση που έγινε ψηλά, ο ΠΑΣ ανέκτησε το χαμένο έδαφος, πήρε πρωτοβουλίες, πάτησε αρκετές φορές στα καρέ του Ιωνικού, δείχνοντας ότι είναι αποφασισμένος για όλα. Κινδύνευσε στο 49’ όταν ο Ελευθεριάδης μέσα στην περιοχή δεν βρήκε τη μπάλα και την έδιωξε ο Παντελάκης και στο 51’ που ο γκολκίπερ Αθανασίου έκανε φοβερή απόκρουση σε κοντινό σουτ του Άοσμαν. Αφού δεν έγινε εκεί το 3-0, μια κεφαλιά του Παμλίδη από κοντά στο 50’ ήταν η προειδοποιητική βολή, για το τι θα επακολουθούσε. Στο 54’ σε σέντρα του Ροσέρο απέκρουσε με το χέρι ο Βαλεριάνος. Το πέναλτι εκτέλεσε εύστοχα ο Εραμούσπε μειώνοντας σε 2-1. Στο 64’ ο Ιωνικός είχε ευκαιρία με κοντινή κεφαλιά του Τσιγκρίνσκι που απέκρουσε ο Αθανασίου. Εκεί σταμάτησαν και τα…πυρομαχικά των γηπεδούχων. Στο 65’ ο ΠΑΣ έφτασε κοντά στην ισοφάριση όταν ο Παμλίδης μέσα στην περιοχή μόνος του σούταρε πάνω από τα δοκάρια και στο 74’ σημειώθηκε νέα ευκαιρία με κεφαλιά του Κιάκου μόλις άουτ. Στο 83’ ανατράπηκε ο Τζίμας από τον Βαλεριάνο, ο Τζήλος μετά από έλεγχο της φάσης στο VAR έδωσε πέναλτι που εκτέλεσε ο Εραμούσπε κάνοντας το 2-2. Λίγο μετά, στο 88’ ο Μπάλαν δεν μπόρεσε να σπρώξει τη μπάλα στα δίχτυα σε μπαλιά του Κιάκου.
Θετικό το αποτέλεσμα για τον ΠΑΣ που διατήρησε την διαφορά των 3 βαθμών από τον ουραγό Ιωνικό. Κορυφαίος του ΠΑΣ ο Ροσέρο και μετά ο Εραμούσπε που εκτός από την άμυνα είχε το δοκάρι και την ψυχραιμία να βρει δίχτυα στα δύο πέναλτι. Θετικός ο γκολκίπερ Αθανασίου, καλοί από τα άκρα οι Σόρια, Πήλιος και καλοί στο β’ μέρος όλοι σχεδόν οι ποδοσφαιριστές, όπως Τζίμας, Κιάκος, Παντελάκης, Καραχάλιος. Από τον Ιωνικό διακρίθηκαν οι Λοβέρα, Φαντιγκά, Ρομαό, Μύγας.

Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Ο διαιτητής Τζήλος από τη Λάρισα, προσπάθησε να μοιράσει στη μέση το καρπούζι. Μπορεί να έκανε κάποια λάθη, όχι καίρια, αλλά ήταν δίκαιος στις αποφάσεις του. Χωρίς λάθη και οι βοηθοί Στεφανής (Καρδίτσας), Σάκκας (Θεσσαλίας), 4ος: Τσαγκαράκης (Χανίων), VAR: Ευαγγέλου (Αθηνών), AVAR: Νικολακάκης (Λασιθίου).

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΙΩΝΙΚΟΣ: Χουτεσιώτης, Μύγας, Βαλεριάνος, Ρομαό, Τσιγκρίνσκι, Κάνιας, Φαντιγκά, Λοβέρα (86’ Μεντόσα), Άοσμαν (80’ Μασάς), Ελευθεριάδης (59’ Σεμπά), Μάντζης.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Αθανασίου, Σόρια, Πήλιος, Παντελάκης, Εραμούσπε, Καραχάλιος, Μπιλμπάο (46’ Κιάκος), Ριένστρα (46’ Τζίμας), Ροσέρο, Παμλίδης (75’ Μορέιρα), Μπάλαν.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
9η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Ατρόμητος – Βόλος 0-2
Παναιτωλικός – Ολυμπιακός 0-2
Ιωνικός – ΠΑΣ Γιάννινα 2-2
ΠΑΟΚ – Αστέρας Τρίπολης 2-2
Παναθηναϊκός – Άρης 1-0
ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
18.00 Λεβαδειακός – ΑΕΚ (NOVAsports prime)
20.00 ΟΦΗ – Λαμία (COSMOTEsport 1)

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(9η Αγωνιστική)
Παναθηναϊκός 27
Βόλος 20
ΑΕΚ 18
Ολυμπιακός 17
ΠΑΟΚ 16
Άρης 13
—————————————————————————
Παναιτωλικός 11
Ατρόμητος 11
Αστέρας Τρίπολης 9
Λαμία 7
ΠΑΣ Γιάννινα 6
ΟΦΗ 5
Λεβαδειακός 3
Ιωνικός 3
ΣΗΜ: Οι έξι πρώτες ομάδες θα δώσουν αγώνες πλέι οφ, για την ανάδειξη του πρωταθλητή και των ομάδων που θα βγουν στην Ευρώπη.
-Οι οκτώ τελευταίες ομάδες θα δώσουν αγώνες πλέι άουτ, όπου οι δύο τελευταίες θα υποβιβαστούν απευθείας στη Β’ Εθνική.

Στάικος: Είμαι περήφανος για τους παίκτες μου

Ο προπονητής του ΠΑΣ Θανάσης Στάικος σε δηλώσεις στην Cosmote TV δήλωσε τα εξής: «Είναι σαν σκορ ίδιο, αλλά το σημερινό ματς είναι ένα ιδιαίτερο παιχνίδι. Ήταν δύο ομάδες πιεσμένες από τα προηγούμενα αποτελέσματα. Μπορεί να παίζαμε με μια ομάδα που είναι στην τελευταία θέση της βαθμολογίας, αλλά είναι καλά δουλεμένη και με καλούς παίκτες. Μπορώ να πω ότι το πρώτο 20λεπτο ήταν μοιρασμένο και δείχναμε ότι πατάγαμε γερά, αλλά δυστυχώς με μία εκτέλεση κόρνερ και σουτ έξω από την περιοχή και ένα απευθείας φάουλ βρεθήκαμε πίσω στο σκορ. Ο Ιωνικός από το 25ο λεπτό και μέχρι το 55ο έδειχνε ότι ψάχνει κι άλλο γκολ. Όμως καταφέραμε και γυρίσαμε ένα ματς που στο τέλος θα μπορούσε να γίνει και 2-3 με τις φάσεις που είχαμε. Η ομάδα μας επικράτησε από το 50’ και μετά στον αγωνιστικό χώρο. Θέλω να πω ότι είμαι περήφανος γι’ αυτούς τους ποδοσφαιριστές. Έδωσαν τα πάντα, ήρθαν από το 2-0 στο 2-2 και έδωσαν τα πάντα και μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο μπορούσε να γίνει 2-3. Νομίζω ότι η σημερινή εμφάνιση του β’ ημιχρόνου θέλουμε να είναι το εφαλτήριο για μια καλύτερη πορεία στη  συνέχεια. Μέσω των παικτών μας εμφανίστηκε σήμερα το dna των παικτών του ΠΑΣ Γιάννινα. Είχαμε κάνει καλές εμφανίσεις, αλλά αυτό το πάθος, αυτήν την ψυχή κι αυτή τη διάθεση που βγάλαμε στο β’ ημίχρονο δεν τα είχαμε ξαναδεί και ελπίζουμε να συνεχίσουμε καλύτερα».

………………..

Δ. Σπανός: Μόνοι μας χαλάσαμε ότι ωραίο κάναμε

Πικραμένος από την εξέλιξη του αγώνα ήταν ο προπονητής του Ιωνικού Δημήτρης Σπανός, καθώς η ομάδα του είναι χωρίς νίκη στο πρωτάθλημα. Αναλυτικά οι δηλώσεις του: «Στο πρώτο δεκάλεπτο του δευτέρου μέρους χάσαμε ευκαιρίες για τρίτο γκολ. Χάσαμε κι άλλες ευκαιρίες. Δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα που παρουσίασε η ομάδα στα δύο ημίχρονα, ούτε οπισθοχωρήσαμε. Κάναμε καλή εμφάνιση, αλλά δυστυχώς πρέπει να βάζουμε πάνω από δύο γκολ για να κερδίζουμε».
Για το αν το επόμενο ματς είναι ακόμα ένας τελικός για τον Ιωνικό: «Το να λέμε τελικοί και τελικοί, ας τους κερδίζαμε. Μόνοι μας χαλάσαμε ό,τι ωραίο χτίσαμε. Δεν είμαι σίγουρος για τα δύο πέναλτι, αλλά βλέπω ότι εύκολα δίνονται».

Βαγγέλης Γυφτόπουλος