Θετικό αποτέλεσμα (1-1) και στην Τρίπολη ο ΠΑΣ

Παρά το γεγονός ότι ο ΠΑΣ βρέθηκε να χάνει με σκορ 1-0 από τα…αποδυτήρια με το γκολ του Ριέρα στο 2’ με απευθείας χτύπημα φάουλ, ισοφάρισε στο 37’ σε 1-1 με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Εραμούσπε, παίρνοντας έτσι πολύτιμο βαθμό από ένα δύσκολο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης. Βέβαια οι νίκες κάνουν την διαφορά, αλλά όταν δεν έρχονται αυτές καλές είναι και οι ισοπαλίες, ειδικά σε παιχνίδια μακριά από τα Γιάννινα και με ομάδες που είναι ψηλότερα στη βαθμολογία, όπως στην προκειμένη περίπτωση. Οι παίκτες του ΠΑΣ αγωνίστηκαν με μαύρα περιβραχιόνια στη μνήμη του δημάρχου Μωϋσή Ελισάφ που έφυγε από τη ζωή. Επίσης τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του σεισμού σε Τουρκία και Συρία.
Το παιχνίδι ξεκίνησε με καλές προϋποθέσεις για τον Αστέρα και με κακές για τον ΠΑΣ. Πριν συμπληρωθεί το πρώτο δίλεπτο το σκορ έγινε 1-0 με καταπληκτική εκτέλεση φάουλ από τον Ριέρα. Ψυχρολουσία για τους Γιαννιώτες, ψυχολογικό αβαντάζ για τους Αρκάδες. Λίγο μετά ήρθε και ο τραυματισμός του Παντελάκη (φάνηκε για τράβηγμα στον δικέφαλο αλλά οι εξετάσεις θα δείξουν ακριβώς τι έπαθε) που φόρτωσε ακόμα περισσότερο το ψυχολογικό βάρος, καίτοι ο Μπακαδήμας που τον αντικατέστησε ήταν καλός.
Η ψυχρολουσία από το κακό ξεκίνησε δεν κράτησε για πολύ και γρήγορα ξεπεράστηκε. Ο «Άγιαξ της Ηπείρου» με καλές τοποθετήσεις στον αγωνιστικό χώρο ανέτρεψε τα εις βάρος του δεδομένα και πήρε το πάνω χέρι του παιχνιδιού. Έκανε ένα πολύ καλό πρώτο ημίχρονο με επικίνδυνες επιθέσεις από τα πλάγια και κυρίως από τα αριστερά με τους Μορέιρα και Πήλιο. Πατούσε καλύτερα στο γήπεδο, είχε μεγαλύτερη κατοχή μπάλας και τελικές προσπάθειες από τον Αστέρα, όπου με λίγη τύχη και καλύτερα τελειώματα θα μπορούσε να κάνει την ανατροπή. Αν βοηθούσαν περισσότεροι οι παίκτες του κέντρου από τον άξονα, θα ήταν ευκολότερα τα πράγματα στο ξεκλείδωμα της αντίπαλης.
Στο μεγαλύτερο διάστημα του πρώτου ημιχρόνου ο ΠΑΣ έπαιξε τον Αστέρα όπως η γάτα με το ποντίκι, χωρίς όμως να κάνει πολλές φάσεις για γκολ. Στο 29’ είχε την πρώτη καλή ευκαιρία όταν κεφαλιά του Εραμούσπε πέρασε πάνω από τα δοκάρια και στο 35’ ήρθε η ισοφάριση με το πέναλτι που εκτέλεσε εύστοχα ο σπεσιαλίστας Εραμούσπε. Ο Αστέρας στο πρώτο ημίχρονο, εκτός από τη φάση του γκολ δεν απείλησε ούτε μια φορά την εστία του Τσιντώτα. Ο ΠΑΣ, επαναλαμβάνουμε, δεν αξιοποίησε όσο θα έπρεπε την ανωτερότητα που είχε στο πρώτο ημίχρονο αφού πάτησε στην κυριολεξία τον Αστέρα και τον υποχρέωσε να κλειστεί στην άμυνα. Είχε τις προϋποθέσεις της τέλειας ανατροπής.
Στο δεύτερο ημίχρονο τα πράγματα διαφοροποιήθηκαν. Έγινε ένα πιο ισορροπημένο παιχνίδι με καλά διαστήματα και από τις δύο ομάδες, με αρκετές αλλαγές από τον Αστέρα που τον βοήθησαν στο να ανασυνταχθεί και να αποκτήσει δυνάμεις, ειδικά από το 75’ και μετά που μπαίνει στην εξίσωση και η κούραση. Ο ΠΑΣ έφτασε αρκετές φορές στην περιοχή του Αστέρα αλλά δεν είχε καμία ουσιαστική ευκαιρία για γκολ. Είχε φάσεις με άστοχα σουτ έξω από την περιοχή. Οι γηπεδούχοι με τις αλλαγές πήραν ανάσες και έγιναν επικίνδυνοι από το 70’ και μετά, όταν ήταν εμφανής και η κούραση σε κάποιους παίκτες του ΠΑΣ. Ο Αστέρας έβγαινε επικίνδυνα με αντεπιθέσεις, χάνοντας δύο σπουδαίες ευκαιρίες για γκολ στο 81΄με τον Σίτο που αστόχησε από το ύψος του πέναλτι σουτάροντας άουτ και στο 90’ που ο νεαρός Ζουγλής μόνος του δεν μπόρεσε να πλασάρει τον Τσιντώτα. Ο γκολκίπερ του ΠΑΣ με την επιστροφή του από τον τραυματισμό έδωσε σιγουριά στους συμπαίκτες του και ίσως είναι ο πολυτιμότερος παίκτης του αγώνα, ειδικά με τη φάση του 90’ που κράτησε όρθια την ομάδα του.
Το αποτέλεσμα είναι δίκαιο. Όπως ο ΠΑΣ θα μπορούσε να βάλει ένα και δύο ακόμα γκολ στο πρώτο ημίχρονο, το ίδιο μπορούμε να πούμε και για τον Αστέρα στο δεύτερο ημίχρονο και κυρίως στο τελευταίο 20λεπτο.
Από τον ΠΑΣ ξεχώρισαν περισσότεροι οι Μορέιρα, Πήλιος, Σόρια, Μπάλαν, Τσιντώτας (στο δεύτερο ημίχρονο) και Μπακαδήμας. Από τον Αστέρα ξεχώρισαν οι Τιένθα, Καρμόνα, Αλάγκμπε, Σίτο.
Ο διαιτητής Τσιμεντερίδης προσπάθησε να σφυρίξει δίκαια και να κόψει το καρπούζι στη μέση. Του ξέφυγαν κάποιες φάσεις και θα έπρεπε να ήταν πιο αυστηρός σε σκληρά μαρκαρίσματα και χτυπήματα στο πρόσωπο, αλλά ως νέο ρέφερι στη Σούπερ Λιγκ τον κρίνουμε με επιείκεια. Ήταν καλός και προσπάθησε να είναι κοντά σε όλες τις φάσεις. Δεν υπάρχουν παράπονα για τα σφυρίγματά του. Το πέναλτι ήταν πεντακάθαρο και το έδωσε χωρίς δισταγμό.

ΤΑ ΓΚΟΛ

2′: Φανταστική η εκτέλεση του φάουλ από τον Ριέρα, στέλνει συστημένη τη μπάλα στο δεξί «παράθυρο» του Τσιντώτα και γράφει το 1-0.

35’: Ο Καρμόνα μαρκάρει άτσαλα τον Τζίμα μέσα στη μεγάλη περιοχή και ο Τσιμεντερίδης δείχνει την άσπρη βούλα. Συμφωνεί και το VAR με την απόφαση του ρέφερι. Ο Εραμούσπε εκτελεί από τα 11 μέτρα, πέφτει σωστά ο Παπαδόπουλος, αλλά δεν μπορεί να αποσοβήσει το 1-1.

ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ

29′: Ευκαιρία για τον ΠΑΣ Γιάννινα! Ο Σόρια με εκτέλεση φάουλ από τα αριστερά φέρνει τη μπάλα στα καρέ των γηπεδούχων, ο Εραμούσπε κάνει την κεφαλιά, λίγο πάνω από την εστία η μπάλα.

68′: Σέντρα Καρμόνα από τα δεξιά, ριψοκίνδυνη προβολή του Γκίνο, στην αγκαλιά του Τσιντώτα καταλήγει η μπάλα.

70′: Ωραίο σουτ του Κρέσπι έξω από την περιοχή και δεξιά, λίγο πάνω από την εστία του Τσιντώτα. Καλή στιγμή για τους γηπεδούχους…

81′: Ευκαιρία για τον Αστέρα Τρίπολης! Σέντρα του Καρμόνα από τα δεξιά, δεν διώχνει καλά ο Σόρια, με τη μπάλα να στρώνεται στον Σίτο που από θέση βολής σουτάρει ψηλά άουτ.

90′: Μεγάλη ευκαιρία για τον Αστέρα Τρίπολης! Ο Ζουγλής βγαίνει απέναντι από τον Τσιντώτα, μετά από πάσα του Τιλίκα, κάνει το πλασέ αλλά ο γκολκίπερ του ΠΑΣ Γιάννινα αποκρούει με τα πόδια.

Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Διαιτητής ήταν ο Τσιμεντερίδης (Κοζάνης), με βοηθούς τους Σαμοΐλη (Αθηνών) και Νιδριώτη (Αθηνών). Υπεύθυνος VAR ήταν ο Παπαδόπουλος (Μακεδονίας) και AVAR η Κουρομπύλια (Δυτικής Αττικής). Τέταρτος ήταν ο Γκάμαρης (Αθηνών). Κίτρινες: 28′ Ατιένθα, 74′ Κωστέας – 26′ Τζίνο, 90+1′ Τζίμας

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (Άκης Μάντζιος): Παπαδόπουλος, Καρμόνα, Τασουλής, Ατιένθα, Καστάνο, Ιγκλέσιας (46′ Μουνάφο), Σανταφέ (46′ Αλάγκμπε), Ριέρα (70′ Τιλίκα), Κρέσπι, Σίτο (85′ Ζουγλής), Μπαράλες (70′ Κωστέας).

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Θανάσης Στάικος): Τσιντώτας, Σόρια, Πήλιος, Παντελάκης (20′ λ.τρ. Μπακαδήμας), Εραμούσπε, Καραχάλιος, Ριένστρα (65′ Νίνης), Τζίνο, Τζίμας, Μορέιρα (89′ Φοφανά), Μπάλαν.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
23η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
17.00 Παναθηναϊκός – Βόλος 2-0
20.00 Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΣ Γιάννινα 1-1
ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
16.00 Λαμία – Ολυμπιακός (COSMOTEsport 1)
19.30 Παναιτωλικός – Ιωνικός (COSMOTEsport 1)
20.30 ΠΑΟΚ – ΑΕΚ (NOVAsports prime)
ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
18.00 Ατρόμητος – Λεβαδειακός (NOVAsports prime)
19.30 ΟΦΗ – Άρης (COSMOTEsport 1)


Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(22η Αγωνιστική)
Παναθηναϊκός 54
ΑΕΚ 50
Ολυμπιακός 46
ΠΑΟΚ 44
Βόλος 35
Άρης 31
—————————————————————————
Ατρόμητος 25
Παναιτωλικός 24
Αστέρας Τρίπολης 24
ΟΦΗ 23
ΠΑΣ Γιάννινα 22
Ιωνικός 15
Λεβαδειακός 13
Λαμία 12
ΣΗΜ: Οι έξι πρώτες ομάδες θα δώσουν αγώνες πλέι οφ, για την ανάδειξη του πρωταθλητή και των ομάδων που θα βγουν στην Ευρώπη.
-Οι οκτώ τελευταίες ομάδες θα δώσουν αγώνες πλέι άουτ, όπου οι δύο τελευταίες θα υποβιβαστούν απευθείας στη Β’ Εθνική.
-ΑΕΚ και Ατρόμητος έχουν έναν αγώνα λιγότερο.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (24η)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
20.00 Βόλος – Λαμία (COSMOTEsport)
ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

17.30 ΑΕΚ – Αστέρας Τρίπολης (COSMOTEsport)
19.00 ΠΑΣ Γιάννινα – ΠΑΟΚ (NOVAsports)
20.30 Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός (COSMOTEsport)
ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
16.00 Ιωνικός – ΟΦΗ (COSMOTEsport)
16.00 Λεβαδειακός – Παναιτωλικός (NOVAsports)
19.30 Άρης – Ατρόμητος (NOVAsports)

……………………..

Στάικος: «Είμαστε αισιόδοξοι για τη συνέχεια»

Ο προπονητής του ΠΑΣ Θανάσης Στάικος στάθηκε περισσότερο στο καλό πρώτο ημίχρονο που είχε η ομάδα του και εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη συνέχεια, βάσει της γενικότερης εικόνας που είχε τη ομάδα του στην Τρίπολη. Αναλυτικά οι δηλώσεις στο συνδρομητικό κανάλι: “Σήμερα είχαμε ένα από τα καλύτερα ημίχρονα, το πρώτο εννοώ. Παρά το ότι ήμασταν πίσω στο σκορ, είχαμε μετά την κατοχή, την κυκλοφορία, παίξαμε και από τις δύο πλευρές και στον άξονα. Στο δεύτερο ημίχρονο ισορρόπησε το παιχνίδι ο Αστέρας, πίεσε και πήρε λίγο τον έλεγχο. Καλό είναι ότι δεν ηττηθήκαμε, αλλά χρειαζόμαστε νίκες, για να ανεβούμε στη βαθμολογία. Είμαστε αισιόδοξοι για τη συνέχεια. Κρατάμε την εικόνα μας, είμαστε ισορροπημένη ομάδα, αλλά μας λείπει η λεπτομέρεια”.

…………………..

Μάντζιος: Μετά το γκολ κρυφτήκαμε!

Ο προπονητής του Αστέρα Τρίπολης Άκης Μάντζιος (αντικατέστησε προ καιρού τον Ηρακλή Μεταξά) από τις δηλώσεις φάνηκε ότι γενικά δεν έμεινε ικανοποιημένος από την εικόνα της ομάδας του, ειδικά του πρώτου ημιχρόνου. Στην κάμερα της NOVA είπε τα εξής: «Ήταν ένα παιχνίδι που ξεκίνησε ιδανικά, μετά το γκολ όμως εξαφανιστήκαμε, ήταν το χειρότερό μας ημίχρονο. Δεν είχαμε διάθεση, ήμασταν δεύτεροι στις μπάλες, κάναμε αβίαστα λάθη. Ήταν κακό ημίχρονο. Μετά ισορροπήσαμε και με τις αλλαγές, γίναμε καλύτεροι. Είχαμε τις ευκαιρίες του Σίτο και του Ζουγλή, κάναμε φάσεις για να κερδίσουμε”.
Για τη συμμετοχή νέων παικτών: “Είναι θετικό, δουλεύουμε με τα νέα παιδιά, παιχνίδι με παιχνίδι θα παίρνουν και χρόνο περισσότερο και στο κομμάτι αυτό είμαστε ευχαριστημένοι”.

Βαγγέλης Γυφτόπουλος

 

Super League 2022-23, matchday 10 match between PAS Giannina FC and Asteras Tripoli FC at Ioannina national stadium “Zosimades” on October 31, 2022 in Ioannina, Greece. Photo by: Anna Kalagani / Reporter Images