Η Πρέβεζα τίμησε τον Λάκη Παππά

Χάρη στην φροντίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου “Πρέβεζα”, επιτέλους η πόλη μας τίμησε ξεχωριστά τον αξέχαστο Πρεβεζάνο κιθαρωδό του Νέου Κύματος, Λάκη Παππά. Το Σάββατο 8 Οκτώβρη στην διασταύρωση Εθνικής Αντιστάσεως και Παρθεναγωγείου, κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν το πατρικό του σπίτι, σε μια τελετή σεμνή και ρομαντική ως αρμόζει πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Λ. Παππά. Την προτομή φιλοτέχνησε ο Πρεβεζάνος καλλιτέχνης Άρης Νικολόπουλος, στον οποίο αξίζουν συγχαρητήρια για το όμορφο, καλλιτεχνικά άρτιο αποτέλεσμα. Ο καλλιτέχνης βραβεύτηκε τιμητικά από τον σύλλογο, όπως, φυσικά, και οι Χρήστος Τάγγας και Βασίλης Τζίμας, σπουδαίοι μουσικοί, πολύ αγαπητοί στο κοινό της πόλης μας, οι οποίοι υπήρξαν φίλοι και συνεργάτες του τιμώμενου τροβαδούρου. Ερμήνευσαν, μάλιστα, μερικά από τα αγαπημένα τραγούδια του Λάκη Παππά, κατά την έναρξη και το κλείσιμο της εκδήλωσης. Οι ερμηνείες τους, με την απόλυτα ταιριαστή ευαισθησία τους, συγκίνησαν τους παρευρισκόμενους που χαμηλόφωνα, μα υποβλητικά, τραγουδούσαν συνοδεύοντας τους δύο μουσικούς. Την εκδήλωση συντόνισε η Μαριάννα Πολίτη που μίλησε για τον Λάκη Παππά με λόγια όμορφα, που σκιαγράφησαν την φυσιογνωμία του Παππά τόσο ως ανθρώπου όσο και ως καλλιτέχνη. Από την πλευρά του συλλόγου μίλησε ο πρόεδρός του Κώστας Λογοθέτης. Μας παρουσίασε ένα εκτενέστερο βιογραφικό του Παππά, τονίζοντας στιγμιότυπα της ζωής και της καριέρας του που, αισθανόμαστε ότι τον διαμόρφωσαν ως άνθρωπο. Επίσης, ο κ. Λογοθέτης, από το βήμα της εκδήλωσης, μας ενημέρωσε ότι ο σύλλογος “Πρέβεζα” έχει έρθει σε επαφή με πλήθος Πρεβεζάνων μουσικών, που ζουν και δραστηριοποιούνται εκτός  Πρέβεζας, μα και εκτός Ελλάδας, με στόχο να οργανωθεί το ερχόμενο Καλοκαίρι, στην πόλη μια μεγάλη συναυλία όπου οι ζώντες Πρεβεζάνοι μουσικοί, θα παίξουν για όλους και όλες εμάς, και για να τιμήσουν όσους δεν βρίσκονται πια μαζί μας. Μάλιστα, ο κ. Λογοθέτης απηύθυνε ερώτημα στους παρευρισκόμενους τοπικούς άρχοντες, αν προτίθενται να αναλάβουν δράση, σε ό,τι τους αναλογεί ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η σημαντική εκδήλωση. Δόθηκε θετική απάντηση, κάτι που μας χαροποίησε ιδιαίτερα, και θα χαρούμε ακόμη περισσότερο, εφόσον η υπόσχεση πραγματοποιηθεί. Τέλος, στην εκδήλωση ήταν παρόντες η σύζυγος κι ο γιός του Λάκη Παππά. Ο γιός του πήρε το μικρόφωνο, προκειμένου να ευχαριστήσει όλους τους υπεύθυνους για την τιμή που επιφυλάχθηκε στον πατέρα του, ενώ επίσης, αναγνώστηκε επιστολή χαιρετισμός της κόρης του που αν και επρόκειτο να δώσει το παρόν στην εκδήλωση, λόγοι υγείας – ευτυχώς όχι κάτι σοβαρό – την ανάγκασαν να παραμείνει στην Αθήνα.

Είναι σημαντικό κάθε κοινότητα να τιμά τα μέλη της που ξεχωρίζουν και την έχουν τιμήσει και αυτά με τη δράση και την πορεία τους. Η τιμή που αποδόθηκε στον Λάκη Παππά, με το στήσιμο της προτομής – για το οποίο υπεύθυνος μηχανικός, μάθαμε ότι ήταν ο συμπολίτης μας Νίκος Τρουμπούκης – ήταν μια πολύ καλή αρχή. Καθυστερημένη, αλλά δεν παύει να είναι σημαντική και αξιέπαινη. Εντούτοις, πρέπει να γίνουν και άλλα. Να τιμηθούν, έστω σε επίπεδο συμβολισμού, τόσοι και τόσοι Πρεβεζάνοι μουσικοί που οι περισσότεροι δεν είναι πια μαζί μας, που, όμως, έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική ιστορία του τόπου ευρύτερα. Και όχι μόνο μουσικοί, αλλά λογής λογής επιστήμονες και λόγιοι. Όμως, ας μείνουμε, για την ώρα, στην παραδοχή ότι έγινε μια πολύ καλή αρχή. Εις έτι περεταίρω, λοιπόν!

Κώστας Μαζιώτης

υγ Πολύ δυσάρεστη η εικόνα της απουσίας μεγάλου μέρους των συμπολιτών μας μέσης και νεότερης ηλικίας. Δηλαδή μόνο οι παλιότεροι νοιάζονται για τα κοινά και τον πολιτισμό στην πόλη μας; Και οι σημερινοί μουσικοί της πόλης “έλαμψαν διά της απουσίας τους”. Κρίμα.