Η ισχύς εν τη ενώσει. (Τι επαγγέλματα ασκούσαν οι παλιοί Πρεβεζάνοι;)

Τι επαγγέλματα ασκούσαν οι παλιοί Πρεβεζάνοι, τα παλιά χρόνια, πριν τον πόλεμο; Σίγουρα όχι τηλεφωνικές πωλήσεις, ντελίβερι ή – πολύ περισσότερο – διοίκηση εταιρίας νεοφυούς επιχειρηματικότητας (start up, που λέγαν και οι παλιοί…).

Στα Πρεβεζάνικα Χρονικά, τεύχος 51-52, του 2015, φιλοξενείται μια μελέτη του Δημήτριου Κολιού με τίτλο “Τα επαγγελματικά σωματεία της Πρέβεζας από την απελευθέρωση μέχρι το 1950”. Μελετώντας το άρθρο μού προξενούν εντύπωση αρκετά στοιχεία· θα αναφέρω μόνο μερικά:

Η ύπαρξη του Σωματείου Εκτελωνιστών και Παραληπτών συνδέεται με την ανάπτυξη του λιμανιού της Πρέβεζας την περίοδο εκείνη (1912 και μέχρι τον πόλεμο και την Κατοχή) κάτι που συνεπάγεται πολλή δουλειά για το τελωνείο της. Μάλιστα, σε υποσημείωση αναφέρεται ότι το τελωνείο σημείωνε εισπράξεις τέτοιες που να το κατατάσσουν πέμπτο σε εισπράξεις στα τελωνεία ολόκληρης της χώρας.

Επίσης, μου προκαλεί εντύπωση το πόσα ξενοδοχεία λειτούργησαν τη συγκεκριμένη περίοδο σε μια Πρέβεζα …μισή σε σχέση με σήμερα. Συγκεκριμένα γίνεται ονομαστική αναφορά σε δέκα οκτώ (18) ξενοδοχεία. Νομίζω ότι αξίζει να αναφέρουμε κάποια: “ Η Κωνσταντινούπολις”, “Μέγα Νέον Ξενοδοχείον των Παρισίων”, “Φοίνιξ”, “Ήπειρος”, “Μπαρτσούκα”, “Δωδώνη”, “Επτάνησος”, “Πωγώνι”, “Νικόπολις”, ”Ακταίον”, “Μητρόπολις” κ.α.

Κάτι άλλο που μου τράβηξε την προσοχή είναι η ύπαρξη ξεχωριστού σωματείου για τους Αρτοποιούς, και ξεχωριστού σωματείου για τους Αρτεργάτες. Από την μια απεικονίζεται, σε κάποια μορφή, η πάλη των τάξεων (sic), από την άλλη μπορούμε να υποθέσουμε ευρύ πλήθος φούρνων στην πόλη μας.

Πολλά από τα στοιχεία της μελέτης που διάβασα, αξίζουν ξεχωριστή έρευνα για το καθένα. Οφείλω να αναφέρω ότι ο κος Δημήτριος Κολιός, συγγραφέας του άρθρου στα Πρεβεζάνικα Χρονικά, είναι Ιστορικός – Αρχαιολόγος και, την περίοδο που συνέγραψε το άρθρο (2015) – υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ακολουθεί λίστα με τα σωματεία που ιδρύθηκαν στην Πρέβεζα μεταξύ 1912 – 1940 και 1947 – 1950.

Πρωτογενής τομέας: Αλιέων, Λατόμων, Καραγωγέων, Φορτοεκφορτωτών Ξηράς και Συσκευαστών Αποθηκών, Εργατικού Κέντρου, Υδροφορέων, Φορτοεφορτωτών και Εργατών Λιμένος.

Δευτερογενής τομέας: Σανδαλοποιών, Πλανόδιων Μικροπωλητών Ιχθυοπωλών, Ιχθυοπωλών και Ιχθυεμπόρων, Μηχανικών και Μηχανολόγων, Επιπλοποιών και Ξυλουργών, Οπωροπωλών, Ραπτών, Κρεοπωλών, Επαγγελματιών Βιοτεχνικών Εμπορικών Σωματείων, Υποδηματοποιών, Αρτοποιών, Καπνοπωλών, Κορέων, Παντοπωλών, Καφεπωλών, Βουστασιαρχών, Τυροκόμων, Αρτεργατών.

Τριτογενής τομέας: Δημοδιδασκάλων, Μουσικών Λαϊκού Άσματος, Εργολάβων, Αγροκτηματιών, Εκτελωνιστών και Παραληπτών, Εμπορικού Συλλόγου, Εστιατόρων και Ξενοδόχων Ύπνου.

Κώστας Μαζιώτης