…εν αναμονή της σεζόν μαγαζάτορες πάνε αυτόφωρο!

Το τελευταίο τριήμερο η αστυνομία της πόλης μας, ανταποκρινόμενη σε καταγγελίες προέβη σε κλεισίματα και συλλήψεις καταστηματαρχών/ιδιοκτητών επιχειρήσεων εστίασης/διασκέδασης. Πηγές μου για ό,τι γράφω είναι καταστηματάρχες.

Είναι γεγονός πως η κατάσταση στο Ιστορικό Κέντρο σε ό,τι αφορά τον χώρο της νυχτερινής διασκέδασης, είναι αρκετά προβληματική. Από τη μια έχουμε τους επιχειρηματίες που θέλουν να κάνουν πιο ελκυστικό το μαγαζί τους, οπότε, μεταξύ άλλων, παίζουν δυνατά μουσική. Από την άλλη έχουμε τους μόνιμους κάτοικους της περιοχής που δικαιωματικά θέλουν την ησυχία τους κατά την ώρα του νυχτερινού ύπνου.

Προς Θεού! Μην τσουβαλιάσουμε όλους τους επιχειρηματίες ως ταραξίες. Οι περισσότεροι τηρούν τα νόμιμα. Ποια είναι αυτά; Μουσική μέχρι τις 11:30 μ. μ. και παράταση της αδειοδότησης για μουσική, μέχρι τις 02:00 π. μ. για ανοικτούς χώρους, και μέχρι τις 03:00 π. μ. για κλειστούς.

Οι επεμβάσεις της αστυνομίας κατά το τριήμερο που πέρασε, έγιναν λόγω παραβίασης του ωραρίου των 11:30 μ. μ. Άρα οι καταστηματάρχες δεν έχουν λάβει άδεια παράτασης του ωραρίου; Ναι …και όχι. Μιλώντας με δύο καταστηματάρχες έμαθα ότι η αστυνομία ενημέρωσε ότι από τον Δήμο δεν ανανεώθηκαν όλες οι άδειες παράτασης του ωραρίου. Από την πλευρά του Δήμου κοινοποιήθηκε αποδοχή της ευθύνης για παράλειψη ανανέωσης της παράτασης ωραρίου.

Επιθυμώ να σταθώ σε δύο πράγματα. Πρώτον, εφόσον, απ’ ό,τι φαίνεται είναι ευθύνη του Δήμου να ανανεώσει της άδειες, γιατί δεν ανανεώθηκαν όλες; Δεύτερον, θα προβεί ο Δήμος σε άμεση αδειοδότηση ή θα έχουμε κάθε Σαββατοκύριακο προσαγωγές και συλλήψεις καταστηματαρχών; Σε ένα μήνα μπαίνουμε ημερολογιακά στο καλοκαίρι, ήδη έχουν έρθει τουρίστες, θα τους προσφέρουμε ως τουριστική ατραξιόν κλείσιμο μαγαζιών και προσαγωγές;

Κάτι ακόμα: ορισμένοι καταστηματάρχες δεν σέβονται τους περίοικους – ευτυχώς είναι μειοψηφία. Εντούτοις, φαίνονται να βρίσκονται στο απυρόβλητο. Αντίθετα, άλλοι καταστηματάρχες που δεν προκαλούν, δέχονται συνεχώς ενοχλήσεις.

Γιατί;

Κώστας Μαζιώτης