Εντυπώσεις από την προβολή του “Σκοτεινού Θαλάμου” (La Camara Oscura)

Χθες Τετάρτη 8 Μάρτη παρακολουθήσαμε την προβολή της ταινία “Ο σκοτεινός θάλαμος”, μια προβολή που οργάνωσε και πραγματοποίησε η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας, όπως κάνει κάθε Τετάρτη βράδυ από την αρχή της τρέχουσας σεζόν. Η ταινία παραχωρήθηκε από το Ινστιτούτο Θερβάντες και την Αργεντινή πρεσβεία στην Αθήνα, στα πλαίσια του Περιοδεύοντος Ισπανόφωνου Κινηματογράφου. Επιλέχθηκε ειδικά για την περίσταση της Ημέρας Μνήμης των Αγώνων των Γυναικών και, κατά την άποψή μας, ήταν μια πέρα για πέρα ταιριαστή επιλογή.

Η υπόθεση, εν συντομία, είναι η ιστορία μια γυναίκας που όταν γεννιέται θεωρείται από όλους, εκτός από τον πατέρα της, άσχημη, άχαρη, ασήμαντη και αόρατη. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, πρόκειται για έναν άνθρωπο ευγενικό κι ευαίσθητο, που παρατηρεί τον φυσικό κόσμο με περιέργεια και θαυμασμό. Ο μόνος που μπορεί και βλέπει την ομορφιά της ψυχής και του πνεύματός της, είναι ένας Γάλλος φωτογράφος που επισκέπτεται την οικογένειά της.

Η ταινία είναι καλογυρισμένη, η αφήγηση κυλάει φυσικά, δίχως να δίνονται περιττές πληροφορίες στους θεατές. Επίσης, είναι ευφυέστατος είναι ο συνδυασμός φυσικών πλάνων και πλάνων με οπτικά εφέ και ανιμέισον. Γενικά είναι εξαιρετική η δουλειά της σκηνοθέτιδας Maria Victoria Menis, καθώς και οι ερμηνείες των ηθοποιών. Κλείνοντας, βρήκαμε τον “Σκοτεινό θάλαμο” μια ταινία καλαίσθητη, τρυφερή και διακριτική, με λίγα λόγια, μια πολύ όμορφη ταινία. Ταινίες σαν κι αυτή είναι, στην ουσία, ο λόγος για τον οποίο πρέπει να στηρίζουμε την Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας.

Κώστας Μαζιώτης