Δύσκολη αποστολή για τον ΠΑΣ στη Λεωφόρο

Ένα δύσκολο παιχνίδι στη Λεωφόρο με τον Παναθηναϊκό δίνει σήμερα στις 21.30 το βράδυ ο ΠΑΣ Γιάννινα για την 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Μπορεί ως ακλόνητο φαβορί λόγω έδρας, βαθμολογικής θέσης, οικονομικών δεδομένων και προϊστορίας να είναι ο Παναθηναϊκός, αλλά οι Γιαννιώτες θα παραταχθούν στο γήπεδο χωρίς κανέναν φόβο, καθώς και να χάσουν στη χειρότερη για αυτούς περίπτωση δεν θα ανοίξει μύτη. Ότι όμως πάρει, έστω τον βαθμό της ισοπαλίας, θα είναι σούπερ επιτυχία που θα πιστωθεί βαθμολογικά αλλά και ψυχολογικά, καθώς θα είναι θετικό αποτέλεσμα στην έδρας μιας μεγάλης ομάδας που είναι στην πρώτη θέση αλλά και σε εξαιρετική φόρμα. Ο «Άγιαξ της Ηπείρου», παρά τις ελλείψεις που έχει λόγω τραυματισμών, θα παίξει με προσοχή, αποφασιστικότητα, με σεβασμό αλλά χωρίς φόβο απέναντι στον Παναθηναϊκό που θα τον κοιτάξει στα μάτια για να διεκδικήσει θετικό αποτέλεσμα. Είναι λογικό ο ΠΑΣ να αγωνιστεί με αμυντικογενές σύστημα, με σφιχτές τις γραμμές και την άμυνα για να βάλει τορπίλες και εμπόδια στις επιθέσεις του Παναθηναϊκού. Ο Θανάσης Στάικος ετοίμασε κατάλληλα τους ποδοσφαιριστές, ζητώντας να είναι πολύ προσεκτικοί, αφοσιωμένοι στο παιχνίδι, ειδικά στα πρώτα λεπτά όπου ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να αιφνιδιάσει με ένα γρήγορο γκολ. Η προετοιμασία ολοκληρώθηκε με προπόνηση που έγινε χθες το πρωί στα Γιάννινα. Απόντες είναι οι τραυματίες Πριόρ, Κόντε, Λεό, Κιάκος, Ριένστρα, Αλέξανδρος Λώλης. Ο τερματοφύλακας Πριόρ προπονήθηκε όλη την εβδομάδα αλλά λόγω της κάκωσης στον αγκώνα έκανε ειδικές ασκήσεις και θα είναι έτοιμος μετά την διακοπή του πρωταθλήματος. Ο Στάικος πήρε στην αποστολή και τους Μπάλαν, Μπακαδήμα, που είναι οι μεταγραφές των τελευταίων ημερών. Περισσότερο για να προσαρμοστούν στο περιβάλλον της ομάδας, αλλά για τον Ρουμάνο επιθετικό Μπάλαν υπάρχουν πιθανότητες να παίξει ως αλλαγή.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο ΠΑΣ θα παραταχτεί με τερματοφύλακα τον Σούλη, στα άκρα της άμυνας τους Σόρια (δεξιά), Ποζνάνσκι (αριστερά), στο κέντρο άμυνας τους Παντελάκη ή Μπαγκαλιάνη, Εραμούσπε, στο κέντρο τους Λιάσο, Καραχάλιο, Τζίμα, Μπιλμπάο και στην επίθεση Παμλίδη και Ροσέρο. Στην 20μελή αποστολή συμμετέχουν και οι Αθανασίου, Πήλιος, Μπακαδήμας, Τσάβος, Μορέιρα, Σταματελόπουλος, Φοφανά, Μπάλαν.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Ο ΚΟΥΤΣΙΑΥΤΗΣ

Τον σημερινό αγώνα θα διευθύνει ο Αριστομένης Κουτσιαύτης του συνδέσμου Άρτας. Βοηθοί του η Χρυσούλα Κουρομπίλια (Δυτικής Αττικής), Μιχαήλ Παπαδάκης (Ηρακλείου). Τέταρτος διαιτητής ο Βασίλειος Στάμος (Ηλείας). Διαιτητής VAR ο Γεώργιος Τζοβάρας (Φθιώτιδας), βοηθός AVAR Ανδρέας Μεϊντανάς (Αχαΐας). Παρατηρητής διαιτησίας Βασίλειος Τεροβίτσας (Αιτωλοακαρνανίας).

Η ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

Η προϊστορία είναι με το μέρος των «πράσινων». Σε 26 παιχνίδια πρωταθλήματος Α’ Εθνικής, καταγράφοντας 23 νίκες του Παναθηναϊκού, 2 ισοπαλίες και 1 νίκη του ΠΑΣ. Για το πρωτάθλημα η μοναδική νίκη του ΠΑΣ ήταν τη σεζόν 1977-78 με σκορ 2-3. Το ματς αυτό έμεινε στην ιστορία και έγινε στις 18-4-1978. Στο κύπελλο ο ΠΑΣ έκανε περισσότερες νίκες στη Λεωφόρο από το πρωτάθλημα. Το μεγαλύτερο κάζο το έπαθε ο Παναθηναϊκός την αγωνιστική σεζόν 1979-80 που σε διάστημα 15 ημερών συνετρίβη με σκορ 4-1 στο πρωτάθλημα, ενώ έχασε και στο Κύπελλο με 2-1 βγαίνοντας έξω από το Κύπελλο. Στα νεότερα χρόνια, την σεζόν 2020-21, ο Παναθηναϊκός σε διάστημα 17 ημέρων έχασε τρεις φορές από τον ΠΑΣ, δύο για το Κύπελλο και μία για το πρωτάθλημα στα Γιάννινα.

ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΝΕΩΝ

Για την 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος Νέων Κ19 ο ΠΑΣ θα αντιμετωπίσει αύριο Κυριακή και ώρα 12 τον Παναθηναϊκό στην Αθήνα. Το παιχνίδι θα γίνει στο αθλητικό κέντρο του Παναθηναϊκού «Γ. Καλαφάτης» στο Κορωπί με διαιτητή τον Λεωνίδα Σταύρου του συνδέσμου Ανατολικής Αττικής.
-Για την 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος Νέων Κ17, ο ΠΑΣ θα υποδεχθεί σήμερα και ώρα 12 το μεσημέρι τον Παναιτωλικό στο γήπεδο «Στάθης Τσανακτσής» της ΕΠΣΗΠ. Διαιτητής του αγώνα ο Άγγελος Τσάνης του συνδέσμου Κοζάνης.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

20.00 Ατρόμητος – Λαμία (NOVAsports 2)
20.00 Παναιτωλικός – ΑΕΚ (COSMOTEsport 2)
21.30 Παναθηναϊκός – ΠΑΣ Γιάννινα (COSMOTEsport 1)
ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
18.00 Λεβαδειακός – Αστέρας Τρίπολης (NOVAsports 2)
19.00 ΟΦΗ – ΠΑΟΚ (COSMOTEsport 1)
20.00 Άρης – Ολυμπιακός (NOVAsports prime)
21.00 Βόλος – Ιωνικός (COSMOTEsport 2)

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(4η Αγωνιστική)
Παναθηναϊκός 12
ΠΑΟΚ 10
Ολυμπιακός 8
Παναιτωλικός 7
Ατρόμητος 7
Άρης 7
—————————————————————————
ΑΕΚ 6
Βόλος 5
ΠΑΣ Γιάννινα 4
Αστέρας Τρίπολης 3
ΟΦΗ 3
Λαμία 2
Λεβαδειακός 1
Ιωνικός 1
ΣΗΜ: Οι έξι πρώτες ομάδες θα δώσουν αγώνες πλέι οφ, για την ανάδειξη του πρωταθλητή και των ομάδων που θα βγουν στην Ευρώπη.
-Οι οκτώ τελευταίες ομάδες θα δώσουν αγώνες πλέι άουτ, όπου οι δύο τελευταίες θα υποβιβαστούν απευθείας στη Β’ Εθνική.

Βαγγέλης Γυφτόπουλος