Δέκα συν τρία αποφθέγματα του Μαρκ Τουαίην

Mark Twain, 1835-1910

Μια από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες της Αμερικανικής λογοτεχνίας. Πριν γίνει συγγραφέας υπήρξε πιλότος σε ποταμόπλοια στο Μισισιπή. Προσπάθησε κατά καιρούς να ασχοληθεί επιχειρηματικά με την τυπογραφία, κάτι που τον οδήγησε σε οικονομική καταστροφή.
Τα γνωστότερα έργα του είναι «Οι περιπέτειες του Τομ Σώγερ», «Πρίγκηψ και φτωχός», «Ένας Γιάνκης στην αυλή του βασιλιά Αρθούρου» και το αριστούργημά του «Οι περιπέτειες του Χώκλμπερυ Φιν».

“Ο άνθρωπος είναι το μόνο ζώο που τρώει χωρίς να πεινάει, πίνει χωρίς να διψάει και μιλάει χωρίς να έχει τίποτα να πει.”

“Είκοσι χρόνια από τώρα θα είσαι πιο απογοητευμένος για τα πράγματα που δεν έκανες, παρά για τα πράγματα που έκανες. Γι’ αυτό, λύσε τους κάβους. Σαλπάρισε μακριά από το σίγουρο λιμάνι. Εξερεύνησε, ονειρέψου, ανακάλυψε.”

“Το γεγονός πως ο άνθρωπος γνωρίζει το καλό και το κακό, αποδεικνύει την ανωτερότητα της σκέψης του σε σχέση με τα ζώα. Το γεγονός πως παρ’ όλα αυτά, κάνει το κακό, αποδεικνύει την ηθική κατωτερότητα σε σχέση με τα ζώα.”

“Καλοί τρόποι είναι η συμφιλίωση της μεγάλης ιδέας που έχουμε για τον εαυτό μας με τη μικρή ιδέα που έχουμε για τους άλλους.”

“Όποτε βρεθείς με την πλευρά της πλειοψηφίας, είναι η στιγμή που πρέπει να σταθείς και να συλλογιστείς.”

“Η πεποίθηση ότι οι θρησκείες των αλλόδοξων είναι ψεύτικες, με κάνει να υποψιάζομαι ότι ίσως και η δική μου θρησκεία να είναι ψεύτικη.”

“Να πας στον Παράδεισο για το κλίμα και στην Κόλαση για την παρέα.”

“Οι ρυτίδες θα έπρεπε απλώς να υποδεικνύουν από πού έχουν περάσει χαμόγελα.”

“Οι ευτυχισμένοι πρέπει να ξέρουν πως όσο πιο γεμάτο είναι ένα ποτήρι, τόσο πιο εύκολα χύνεται.”

“Τράπεζα είναι το μέρος που σου δανείζουν χρήματα, αν μπορείς ν’ αποδείξεις ότι δεν τα έχεις ανάγκη.”

“Είναι πιο εύκολο να εξαπατήσεις τους ανθρώπους, παρά να τους πείσεις ότι έχουν εξαπατηθεί.”

“Ο άνθρωπος που έχει μια καινούργια ιδέα, είναι ένας παράξενος, μέχρι η ιδέα να πετύχει.”

“Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, κάνει όμως ομοιοκαταληξίες.”