Δέκα συν τρία αποφθέγματα του Λόρδου Τσέστερφιλντ

Philip Stanhope Chesterfield, 1694-1773

Άγγλος ευγενής (4th Earl of Chesterfield), πολιτικός, ρήτορας και λόγιος. Διακρινόταν για την παιδεία και το πνεύμα του. Ασχολήθηκε σε όλη του τη ζωή με την πολιτική, αλλά με μέτρια αποτελέσματα. Το σημαντικότερο αξίωμα που ανέλαβε ήταν Αρμοστής της Ιρλανδίας.
Έγραψε δοκίμια και πραγματείες. Αν είναι γνωστός σήμερα, αυτό οφείλεται στις “Επιστολές προς στον γιο του”, με συμβουλές διαπαιδαγώγησης, που εκδόθηκαν σε βιβλίο το 1774.

Ποτέ μη δείχνεις πιο σοφός ή πιο μορφωμένος απ’ αυτούς που είναι μαζί σου. Να φοράς τη μόρφωσή σου όπως το ρολόι σου, σε μια εσωτερική τσέπη. Μην τη βγάζεις έξω και μην την επιδεικνύεις, απλώς για να δείξεις ότι έχεις.

Μην εμπιστεύεσαι αυτούς που σ’ αγαπάνε πολύ μόνο με μια απλή γνωριμία και χωρίς κάποιο προφανή λόγο.

Αφόπλισε τους εχθρούς σου με την ευγένεια των τρόπων σου, αλλά την ίδια στιγμή κάνε τους να αισθανθούν τη σταθερότητα της απόρριψής σου.

Η ευχαρίστηση είναι στιγμιαία, η στάση γελοία και τα έξοδα απαράδεκτα.
(για το σεξ…)

Ό,τι αξίζει να το κάνεις, αξίζει να το κάνεις καλά.

Ποτέ μην υπερασπίζεσαι τη γνώμη σου φωναχτά και με ζήλο, ακόμα και αν είσαι σίγουρος ότι έχεις δίκιο. Να πεις τη γνώμη σου σεμνά και με ήρεμη φωνή, γιατί αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να πείσεις πως έχεις δίκιο.

Στο εμπόριο, να είσαι όσο πιο άξιος μπορείς, αλλά να μην είσαι πονηρός. Η πονηριά είναι το σκοτεινό καταφύγιο της ανικανότητας.

Να είσαι πιο έξυπνος από τους άλλους αν μπορείς. Αλλά μην τους το πεις.

Το χαρακτηριστικό ενός ανθρώπου με καλή αγωγή είναι να συνδιαλέγεται με τους κατωτέρους του χωρίς αγένεια και με τους ανωτέρους του με σεβασμό και άνεση.

Κάθε άνθρωπος, σε ένα βαθμό, τελικά γίνεται αυτό που είναι οι άνθρωποι που συναναστρέφεται.

Ένας τραυματισμός ξεχνιέται πολύ πιο γρήγορα από μια προσβολή.

Μην τα λες όλα, αλλά ποτέ μη λες ψέματα.

Η μόνη επιθυμία που έχω για την κηδεία μου είναι να μη με θάψουν ζωντανό.