Βιβλία που χαρακτήρισαν το 2021

Να ξεκαθαρίσω μερικά πράγματα:

Απέχω πολύ από το να θεωρούμαι αυθεντία· όχι μονάχα σε σχέση με την λογοτεχνία, αλλά σχεδόν σε οτιδήποτε. . Στα των βιβλίων μπορώ να αραδιάσω άπειρες φορές που δεν κατόρθωσα να εκτιμήσω καθιερωμένα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Από την άλλη, έχω απολαύσει βιβλία που κάποιοι επαϊοντες θα θεωρούσαν ανάξια αναφοράς – αγαπώ την αστυνομική λογοτεχνία, την τόσο απαξιωμένη στην χώρα μας, από όλες τις πλευρές αναγνωστών (όποιος κατάλαβε, κατάλαβε).

Επίσης, αν και σε κάποια βιβλία από αυτή την λίστα αξίζουν εκτενή ανάλυση, προτιμώ να μην την επιχειρήσω. Απαιτεί μια λογοτεχνική ανάλυση/κριτική γνώσεις και σπουδές που δεν διαθέτω. Εξάλλου, θα ήταν βαρετό. Λίγα λόγια, όμορφα κι ωραία. Οφείλω, ακόμη, να ενημερώσω πως τα σχόλια για τα περισσότερα βιβλία που επέλεξα, αλιεύτηκαν από το διαδίκτυο.

Τέλος, η σειρά των βιβλίων στην λίστα είναι τυχαία και όχι αξιολογική πχ από το καλύτερο στο λιγότερο καλό.

Όσιαν Βουόνγκ “Στη γη είμαστε πρόσκαιρα υπέροχοι” (μτφρ. Έφυ Φρυδά Gutenberg, Αθήνα 2021)

Τρυφερή και ευαίσθητη εξομολόγηση του συγγραφέα στην μητέρα του. Εξιστορεί την ιστορία της οικογένειάς του και τους φόβους, τις ενδόμυχες σκέψεις και τα πάθη του. Αληθινά υπέροχο!

Louis Gluck “Πιστή και ενάρετη νύχτα” (μτφρ. Χάρης Βλαβιανός-Δήμητρα Κωτούλα, εκδ. Στερέωμα, Αθήνα 2021).

Μια συγκλονιστική κατάβαση στον ψυχισμό, με στοιχεία αυτογνωσίας και σκληρότητα, που εμπνέεται από μύθους και κλασικά πρότυπα για να δώσει την παγκόσμια και καθολική ισχύ της σκέψης της. Στην έκδοση εμπεριέχεται και η ομιλία της κατά την τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ.

Alberto Garlini “Όλοι θέλουν να χορεύουν” (μτφρ. Αχιλλέας Κυριακίδης, εκδ. Πόλις, Αθήνα 2021)

Γράφει στο οπισθόφυλλο: «Λυρικό και μαγευτικό, το “Όλοι θέλουν να χορεύουν” είναι άλλος ένας σταθμός στο ταξίδι του Αλμπέρτο Γκαρλίνι στην πρόσφατη ιταλική ιστορία. Αυτή τη φορά, μας βυθίζει στη δεκαετία του 80, και το πορτρέτο που της φτιάχνει είναι σκοτεινό και γιορτινό, ραφινάτο και βίαιο, αλλά πάντα χωρίς καμία παραχώρηση».

Alan Trotter “Μπράβος” (μτφρ. Γιώργος – Ίκαρος Μπαμπασάκης, εκδ. Gutenberg, Αθήνα 2021).

Νεονουάρ μυθιστόρημα μυστηρίου, αποτελεί το συγγραφικό ντεμπούτο του Σκωτσέζου Alan Trotter ένα ατμοσφαιρικό αλλά και με έντονες υπαρξιακές αναζητήσεις και ιδιαίτερο στοχασμό βιβλίο

John Williams “Το πέρασμα του μακελάρη” (μτφρ. Αθηνά Δημητριάδου Gutenberg, Αθήνα 2021)

Ένα μυθιστόρημα αυτογνωσίας που διαδραματίζεται στα τέλη του 19ου αιώνα στην Αμερική, σε μια φανταστική πόλη-ορμητήριο κυνηγών, στο Πέρασμα του Μακελάρη, και στα άγρια βουνά της περιοχής, όπου κάθε μέρα χιλιάδες βουβάλια σφάζονται για το δέρμα τους. Ο κεντρικός ήρωας, ο Γουίλιαμ Άντριους, εγκαταλείπει τις σπουδές του στο Χάρβαρντ, επηρεασμένος από τις διδαχές του Έμερσον και του του Θορό για τη φύση και τον άνθρωπο. Πηγαίνει στην Άγρια Δύση, γίνεται κυνηγός βουβαλιών και μέσα σε αυτό το βίαιο και αιματηρό σκηνικό ανακαλύπτει τον εαυτό του.

Τα-Νεχάσι Κόουτς “Ο χορευτής του νερού” (μτφρ. Βάσια Τζανακάρη, εκδ. Ίκαρος, Αθήνα 2021) “Ο Κόουτς με το ντεμπούτο του στη λογοτεχνία «εξισορροπεί τις φρικαλεότητες της δουλείας με το φανταστικό», όπως σημειώνουν οι New York Times”.

Χίλντα Παπαδημητρίου “Ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου” (Μεταίχμιο, Αθήνα 2021)

Η τέταρτη περιπέτεια του, πρώην πλέον, αστυνόμου Χάρη Νικολόπουλου είναι ίσως η καλύτερη. Το σκηνικό δράσης παραμένει η Αθήνα στην καρδιά της Κρίσης όπου ο Χάρης, στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει το όνομά του, βουτά στον κόσμο των άστεγων, την “υπόγεια” Αθήνα και έρχεται αντιμέτωπος με κύκλωμα διακίνησης γυναικών (trafficking). Η Χίλντα Παπαδημητρίου, όχι μόνο αναπτύσσει πλήρως και με καθαρή ματιά τους χαρακτήρες του βιβλίου, αλλά έχει πραγματοποιήσει ενδελεχή έρευνα πάνω στο θλιβερό φαινόμενο της σωματεμπορίας. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Δήμητρα Λουκά “Η Μούτα και άλλες ιστορίες” (Κίχλη, Αθήνα 2021)

Μπορείτε να διαβάσετε την συνέντευξη που μου παραχώρησε η πολύ αξιόλογη συγγραφέας εδώ . Από την πλευρά μου θα αρκεστώ να τονίσω ότι ο έγκριτος κριτικός λογοτεχνίας, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, έλαβε καθησυχαστική απάντηση. Δίκαια το έχουν υποδεχτεί το βιβλίο με τόσο θερμά και κολακευτικά σχόλια. Αξίζει να το αναζητήσετε.

Κώστας Μαζιώτης