Βαριά ήττα με 4-0 ο ΠΑΣ από τον Άρη

Όσοι βρέθηκαν στο στάδιο «Ζωσιμάδες» προχθές το απόγευμα και όσοι είδαν το ματς από την τηλεόραση, τα είδαν όλα σε ό,τι αφορά την αναμέτρηση του ΠΑΣ Γιάννινα με τον Άρη. Μέχρι το 60’ όλα ήταν πάνω στο ζύγι και παρέμενε το 0-0, παρά την μεγαλύτερη κατοχή μπάλας που είχε ο Άρης. Στη φάση αυτή καταλογίστηκε πέναλτι (δεν ήταν τόσο ξεκάθαρη η παράβαση στο μαρκάρισμα του Μπιλμπάο στον Οντουμπάγιο) υπέρ του Άρη και έγινε το 0-1 από τον Φαμπιάνο. Ακολούθησαν τέσσερις καταπληκτικές ευκαιρίες του ΠΑΣ για να πετύχει τουλάχιστον δύο γκολ και να κάνει την ανατροπή. Στις φάσεις αυτές έκανε καταπληκτικές επεμβάσεις ο Κουέστα και διατήρησε το προβάδισμα της ομάδας του. Αφού πέρασε ανεκμετάλλευτο αυτό το εκρηκτικό δεκάλεπτο του ΠΑΣ, ήρθε σταδιακά και η κατάρρευσή του. Στο 79’ σε εκτέλεση κόρνερ, όλοι οι αμυντικοί έμειναν ακίνητοι, άλλαξαν όπως ήθελαν τη μπάλα οι παίκτες του Άρη, λες και έπαιζαν μπιτς βόλεϊ και ο Ενκολού έκανε ανενόχλητος το 0-2. Εκεί τελείωσε ουσιαστικά και το παιχνίδι. Στη συνέχεια ο ΠΑΣ έχασε τον προσανατολισμό του, δεχόμενος άλλα δύο γκολ, στο 81’ με τον Οντουμπάγιο και στο 93’ με τον Πάλμας. Και αν είχε το ματς ακόμα ένα δεκάλεπτο, μπορεί να έβαζε και άλλα γκολ ο Άρης, αφού οι παίκτες του ΠΑΣ μετά το 0-2 ουσιαστικά τα είχαν παρατήσει. Το ότι ο ΠΑΣ είχε τέσσερις ευκαιρίες στο διάστημα 70’-80’ για να ισοφαρίσει και να πάρει προβάδισμα στο σκορ δεν αποτελεί δικαιολογία για τον διασυρμό του από τον Άρη. Ο ΠΑΣ είναι μεγάλη ομάδα και δεν πρέπει να δείχνει μια τόσο θλιβερή εικόνα όπως στο τελευταίο δεκαπεντάλεπτο. Δικαιολογημένη και η απογοήτευση του κόσμου, που για μια ακόμα φορά στάθηκε στο πλευρό της ομάδας.
Εμμένουμε σε αυτά που γράψαμε και το Σάββατο στην αναγγελία του αγώνα. Ο ΠΑΣ δεν έχει καμία απολύτως τύχη σε ότι αφορά την παραμονή στην κατηγορία, αν συνεχίσει με τα ίδια πρόσωπα στον δεύτερο γύρο. Πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές στο ποδοσφαιρικό τμήμα, όπως και πέντε με έξι μεταγραφές πρωτοκλασάτων παικτών για να μπουν στην ενδεκάδα. Αν δεν γίνουν αυτά, ο ΠΑΣ θα είναι η πρώτη ομάδα υποψήφια για υποβιβασμό. Μετά από έναν γύρο αγώνων, η εικόνα πλέον είναι ξεκάθαρη. Το να τα ρίχνουμε στην τύχη και στις χαμένες ευκαιρίες, είναι σαν να περιμένουμε το μοιραίο με κάποιον διακόπτη χρονοκαθυστέρησης. Ούτε θα αλλάξει κάτι από την προετοιμασία της διακοπής του πρωταθλήματος, αν παραμείνει η κατάσταση ως έχει. Είναι ομάδα χωρίς προσανατολισμό, δεν έχει συγκέντρωση, τρώει πολύ εύκολα γκολ και στο τέλος καταρρέει. Από τα 28 γκολ που δέχτηκε στα 13 παιχνίδια, τα 19 τα δέχτηκε στο δεύτερο ημίχρονο και τα 8 εξ’ αυτών στο τελευταίο τέταρτο. Λείπει η ποιότητα. Δεν αρκεί το φιλότιμο και η υπερπροσπάθεια των παικτών. Θέλει ενισχύσεις σε όλες τις γραμμές που θα δώσουν το κάτι παραπάνω, θα ανεβάσουν το επίπεδο. Αν ανεβεί το επίπεδο της ομάδας, θα δώσουν πολλά περισσότερα και οι υπάρχοντες ποδοσφαιριστές. Μπορεί κάποιοι να μην έχουν θέση στην ομάδα, αλλά υπάρχουν αρκετοί καλοί ποδοσφαιριστές που με τις προσθήκες θα παίξουν και αυτοί καλύτερα. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Είναι άδικο. Αυτά είναι θέματα που ήδη θα πρέπει να είχαν συζητηθεί και προγραμματιστεί από καιρό. Από το βράδυ της Κυριακής η σκυτάλη πέρασε στη διοίκηση για να πάρει τις όποιες αποφάσεις της. Η ήττα με 4-0 από την «ποδοσφαιρική Βαβέλ» του Άρη, που κέρδισε για πρώτη φορά με τόσο μεγάλο σκορ στα Γιάννινα, είναι ένας διασυρμός.

ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΜΕ ΚΑΛΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Το παιχνίδι ξεκίνησε με καλές προϋποθέσεις, έχοντας ο ΠΑΣ αμυντικό προσανατολισμό, με τρία στόπερ (Εραμούσπε, Μπαγκαλιάνης, Παντελάκης), με γεμάτο το κέντρο και ουσιαστικά με έναν μπροστά, τον Μπάλαν και με τους Παμλίδη, Μορέιρα από τα άκρα για να βγαίνουν με αντεπιθέσεις. Δεν κινδύνευσε ο ΠΑΣ στο πρώτο μέρος και παρέμεινε το 0-0. Ο Στάικος είχε καλά στημένη την ομάδα. Είχε μεν ο Άρης την πρωτοβουλία των κινήσεων αλλά δεν δημιούργησε τη μεγάλη ευκαιρία. Στο 25’ σε σέντρα σουτ του Πίρσμαν ο Ζερβίνιο δεν μπόρεσε να βρει τη μπάλα μπροστά από την εστία του ΠΑΣ. Στο 34’ ένα καλό σουτ του Σόρια απέκρουσε στη γωνία ο Κουέστα, όπως και στο 39’ ένα μακρινό σουτ του Μπιλμπάο.
Με τον ίδιο σχηματισμό ξεκίνησε και το δεύτερο ημίχρονο. Ο ΠΑΣ με διπλή ζώνη άμυνας κάλυπτε τα νώτα του. Ήταν τακτική που τουλάχιστον μπορούσε να δώσει τον βαθμό της ισοπαλίας. Στο ίδιο τέμπο κυλούσε και πάλι το παιχνίδι. Οι κυανόλευκοι κάλυπταν καλά τους χώρους με τη λογική, αν δεν βγει ένα γκολ με αντεπιθέσεις, να μείνει το 0-0 που δίνει έναν πολύτιμο βαθμό. Μέχρι το 58’ που καταλογίστηκε το πέναλτι και εκτελέστηκε δύο λεπτά αργότερα, δεν υπάρχει φάση άξια αναφοράς. Στο λεπτό αυτό ο Μαλούτας έδωσε πέναλτι σε μαρκάρισμα του Μπιλμπάο στον Οντουμπάγιο. Ελέγχθηκε από τον Τζήλο που ήταν στο VAR, χωρίς να αλλάξει η απόφαση, χωρίς να φαίνεται ότι υπάρχει καθαρή ανατροπή. Υπάρχει επαφή αλλά όχι τόσο ξεκάθαρη περίπτωση ανατροπής. Ο Φαμπιάνο εκτέλεσε εύστοχα και έγραψε το 0-1. Λίγο μετά ο Στάικος πέρασε τον Ροσέρο αντί του Μπαγκαλιάνη για να κάνει πιο επιθετικό το σχήμα, από 5-4-1 σε 4-4-2 με σκοπό την ανατροπή του σκορ. Είναι αλήθεια ότι ανέβηκε επιθετικά ο ΠΑΣ και από το 70’ μέχρι το 80’ είχε ένα εκρηκτικό δεκάλεπτο, εφιαλτικό για τον Άρη και τον εριστικό και ανησυχούντα Πάρντιου. Οι κιτρινόμαυροι έπεσαν από το Μιτσικέλι και βρήκαν πορτοφόλι. Στο 70’ σε σέντρα του Σόρια, Παμλίδης και Μορέιρα δεν μπόρεσαν να στείλουν από κοντά τη μπάλα στα δίχτυα. Στο 73΄ νέα αναταραχή μπροστά από την εστία του Κουέστα, αλλά δεν έπιασε το ανάποδο ψαλίδι που πήξε να κάνει ο Παμλίδης. Στο 75’ σε πάσα του Σόρια ο Τζίμας σούταρε μέσα από την περιοχή και απέκρουσε σωτήρια ο κουέστα. Στο 76’ νέα φοβερή απόκρουση του γκολκίπερ του Άρη σε διαγώνιο αριστερό σουτ του Μορέιρα και στο 77’ σε μπαλιά του Τζίμα ο Ροσέρο βγήκε στην πλάτη της άμυνας αλλά έκανε κακό κοντρόλ και μπλόκαρε ο Κουέστα.

Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ

Στο εκρηκτικό αυτό δεκάλεπτο τελείωσαν και τα πολεμοφόδια του ΠΑΣ. Στη συνέχεια ο επίλογος γράφτηκε από τον Άρη με οδυνηρό τρόπο για τον ΠΑΣ. Στο 79’ σουτ του Πίρσμαν απέκρουσε θαυμάσια ο Αθανασίου σε κόρνερ. Το εκτέλεσε ο Πάλμα, η άμυνα του ΠΑΣ ήταν…μαρμαρωμένη, ο Νταμπό έδωσε πάσα με το κεφάλι στον Ενκολού που με δική του κεφαλιά πέτυχε το δεύτερο γκολ. Μετά το 2-0 επήλθε κατάρρευση της τοπικής ομάδας. Στο 81’ έγινε το 0-3 με κεφαλιά του Οντουμπάγιο αφού είχε προηγηθεί σουτ του Γκρέι και απόκρουση τη Αθανασίου. Στο 84’ πλασέ του Νταμπό πέρασε ελάχιστα άουτ και στο 93’ σε πάσα του Γκρέι ο Πάλμας με σουτ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα.
Το αποτέλεσμα ασφαλώς και είναι δίκαιο. Ο Άρης με ήρωα τον γκολκίπερ Κουέστα αφού γλίτωσε τα χειρότερα στις απανωτές ευκαιρίες του ΠΑΣ, κατάφερε να τον πιάσει στον ύπνο στο τέλος και να εκμεταλλευτεί τα αγωνιστικά κενά που παρουσιάζει στο τέλος σε όλα τα παιχνίδια ο ΠΑΣ. Έτσι εκεί που έσφιγγε τα δόντια για να κρατήσει το 0-1 από το αμφισβητούμενο πέναλτι, τελικά έφυγε θριαμβευτής και με ένα μεγάλο σκορ νίκης 4-0 από τα Γιάννινα. Όσο για τον ΠΑΣ, θα πούμε το κλασικό, τα παιδιά έπαιξαν όσο μπορούσαν. Δεν μπορείς να περιμένεις και περισσότερα από μια μέτρια ομάδα που αποδεκατίστηκε το καλοκαίρι με τις αποχωρήσεις παικτών και προπονητή και δεν ενισχύθηκε όπως θα έπρεπε. Από εδώ και πέρα ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες τους. Ο κόσμος βοήθησε πάρα πολύ την ομάδα σε ολόκληρο τον πρώτο γύρο. Και δικαιολογημένα απαιτεί αλλαγές στο ποδοσφαιρικό τμήμα και μεταγραφικές ενισχύσεις.

Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Ο διαιτητής Μαλούτας (Ημαθίας) από τη στιγμή που έδωσε αυτός το πέναλτι και δεν ήταν σίγουρος, έπρεπε να πάει στο μόνιτορ και να ελέγχει αυτός τη φάση και όχι να αφήσει να αποφασίσει ο Τζήλος του VAR περί αυτού. Άλλα λάθη δεν έκανε. Βοηθοί: Καραγκιζόπουλος (Ημαθίας), Τζιουβάρας (Κοζάνης), 4ος: Τσιμεντερίδης (Κοζάνης), VAR: Τζήλος (Λάρισας), AVAR: Καλαμπόκης (Αιτωλοακαρνανίας).

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Αθανασίου, Παντελάκης, Μπαγκαλιάνης (64’ Ροσέρο), Εραμούσπε, Σόρια, Πήλιος, Μπιλμπάο, Τζίμας (87’ Τσίρης), Μορέιρα, Παμλίδης (87’ Φοφανά), Μπάλαν.

ΑΡΗΣ: Κουέστα, Εμπακατά, Πίρσμαν, Φαμπιάνο, Ενκουλού, Ετέμπο, Ματέο Γκαρσία, Μανού Γκαρθία (73’ Νταμπό), Καμάτσο (46’ Οντουμπάγιο), Πάλμα, Ζερβίνιο (79’ Γκρέι).

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
13η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

ΠΑΣ Γιάννινα – Άρης 0-4
Παναθηναϊκός – Ατρόμητος 2-0
Λαμία – Παναιτωλικός 1-3
Ολυμπιακός – ΑΕΚ 0-0
ΠΑΟΚ – Βόλος
ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
18.00 Αστέρας Τρίπολης – Ιωνικός (NOVAsports prime)
19.30 ΟΦΗ – Λεβαδειακός (COSMOTEsport 1)

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(12η Αγωνιστική)
Παναθηναϊκός 37
ΑΕΚ 29
Ολυμπιακός 25
Βόλος 24
ΠΑΟΚ 22
Άρης 21
—————————————————————————
Παναιτωλικός 16
Ατρόμητος 15
Αστέρας Τρίπολης 10
ΠΑΣ Γιάννινα 9
Λαμία 9
Ιωνικός 7
Λεβαδειακός 7
ΟΦΗ 7
ΣΗΜ: Οι έξι πρώτες ομάδες θα δώσουν αγώνες πλέι οφ, για την ανάδειξη του πρωταθλητή και των ομάδων που θα βγουν στην Ευρώπη.
-Οι οκτώ τελευταίες ομάδες θα δώσουν αγώνες πλέι άουτ, όπου οι δύο τελευταίες θα υποβιβαστούν απευθείας στη Β’ Εθνική.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (14η)
21-22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΑΕΚ – Λαμία
Αστέρας Τρίπολης – Βόλος
Ιωνικός – Παναθηναϊκός
Λεβαδειακός – Άρης
ΟΦΗ – Ατρόμητος
Παναιτωλικός – ΠΑΟΚ
ΠΑΣ Γιάννινα – Ολυμπιακός

………………………….

Θ. Στάικος: Χρειαζόμαστε παντού ενισχύσεις

Στη συνέντευξη Τύπου ο προπονητής του ΠΑΣ Θανάσης Στάικος αναφέρθηκε στην ανάγκη μεταγραφικών ενισχύσεων της ομάδας ώστε να παρουσιαστεί καλύτερη στον δεύτερο γύρο.
Για τον αγώνα υπογράμμισε: «Ήταν ένα ματς που μέχρι τη φάση του πέναλτι ήταν κλειστό, είχε λιγοστές φάσεις και στις δύο περιοχές, ο Άρης είχε την κατοχή και την υπεροχή κι εμείς απειλούσαμε με αντεπιθέσεις. Το πέναλτι άλλαξε τα δεδομένα, ρισκάραμε και γίναμε πιο επιθετικοί, είχαμε 5-6 πολύ μεγάλες ευκαιρίες μπροστά στην αντίπαλη εστία, δεν καταφέραμε να ισοφαρίσουμε το παιχνίδι και όπως γίνεται στο ποδόσφαιρο, όταν δεν τα βάζεις, τα δέχεσαι και ο Άρης στην επόμενη φάση έκανε το 0-2. Ως το πέναλτι το πλάνο που είχαμε θέσει με τα παιδιά να μην έχουμε προβλήματα στην άμυνά μας πήγαινε με καλή ροή και κατεύθυνση. Στο τελευταίο 12λεπτο η αντίδρασή στην ουσία να αφήνουμε ένα παιχνίδι στην τύχη και να τελειώνει με 0-4 και αδικεί την προσπάθεια και δεν αρμόζει σε μια ομάδα όπως ο ΠΑΣ Γιάννινα».
Για τις μεταγραφές: «Η αμυντική μας λειτουργία δεν είναι καθόλου καλή, το δείχνουν και οι αριθμοί αυτό. Με τέτοιες επιδόσεις δεν μπορείς να ελπίζεις για κάτι. Έχει να κάνει με την εικόνα των παιχνιδιών αυτό που λέω. Μπορεί να ακουστεί κάπως αυτό που λέω, αλλά δεν είναι για 0-4 η ομάδα μας σήμερα, όπως και σε άλλα ματς. Η ομάδα χρειάζεται ενίσχυση σε όλες τις γραμμές, με παίκτες που μπορούν να σηκώσουν το βάρος και να είναι έτοιμοι. Επίσης θέλουμε πολλή δουλειά στην αμυντική συμπεριφορά και τη διαχείριση των παιχνιδιών. Φανταστείτε ένα νέο παιδί που αγωνίζεται στον ΠΑΣ Γιάννινα και ειδικά μέσα στους «Ζωσιμάδες» όταν το ματς δεν πάει καλά και φεύγει από το πλάνο, το παιδί μπορεί να απογοητεύεται και γίνεται αυτό που είδατε. Θα είναι ευεργετική η διακοπή για να δουλέψουμε κυρίως την αμυντική λειτουργία και με την ενίσχυση που θα έχουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και να μείνει η ομάδα στην κατηγορία. Η διοίκηση έχει διάθεση να ενισχύσει την ομάδα. Δεν έχω μιλήσει ποτέ για απουσίες, όμως είχαμε ξεκαθαρίσει ότι μετά τον Άρη θα θέσουμε επί τάπητος τι χρειάζεται η ομάδα. Ήδη έχουμε κινηθεί και θα υπάρξει ενίσχυση. Τη χρειάζεται σίγουρα η ομάδα και πιστεύω ότι θα υπάρξει κιόλας ενίσχυση».

Πάρντιου: Μας αιφνιδίασε η τακτική του ΠΑΣ

Ο προπονητής του Άρη Άλαν Πάρντιου στη συνέντευξη Τύπου μεταξύ άλλων υπογράμμισε και τα εξής: «Είμαστε σε καλό μομέντουμ, αλλά δυστυχώς έχουμε τη διακοπή του παγκοσμίου κυπέλλου τώρα. Θα έχουμε τον χρόνο όμως να δουλέψουμε. Είχα το προαίσθημα ότι μετά τα τελευταία τρία παιχνίδια ότι ο αντίπαλος προπονητής θα έκανε κάτι διαφορετικό και όπως είδατε ο ΠΑΣ έπαιξε διαφορετικά. Ο προπονητής του ΠΑΣ Γιάννινα είδε ότι είχαμε 70% κατοχή στα προηγούμενα ματς και κάτι έπρεπε να κάνει γι’ αυτό, μας αιφνιδίασε αυτή η κίνηση και γι’ αυτό αλλάξαμε σχηματισμό κι εμείς στο ημίχρονο και στη θέση του Καμάτσο βάλαμε τον Οντουμπάτζο. Έτσι πρέπει να γίνεται, έτσι κάνουν οι καλοί προπονητές πρέπει να αλλάζουν τη διάταξη για να μπερδέψουν τον αντίπαλο. Δεν είχα παράπονα από τον Καμάτσο, το έκανα για να αλλάξω κάτι. Η αλήθεια είναι ότι ο αντίπαλος προπονητής ήταν άτυχος, γιατί άλλαξε τον σχηματισμό του μετά το 0-1, εκείνο το δεκάλεπτο ήταν το μόνο που δεν είχαμε τον έλεγχο του αγώνα, τα Γιάννινα είχαν 3-4 ευκαιρίες να σκοράρουν μετά το 0-1».

Βαγγέλης Γυφτόπουλος