ΑΦΙΕΡΩΜΑ – Το ποδόσφαιρο στις ημέρες του Πολυτεχνείου

Συμπληρώνονται σήμερα 49 χρόνια από την επέτειο του Πολυτεχνείου, που πάντα πρέπει να έχουμε στη μνήμη μας, τιμώντας τους αγώνες του λαού και της νεολαίας ενάντια στη δικτατορία των συνταγματαρχών. Ήταν η Χούντα στα πράγματα όταν τον Νοέμβριο του 1973 ξεσηκώθηκαν οι φοιτητές στον χώρο του Πολυτεχνείου με τα συνθήματα «ψωμί, παιδεία, ελευθερία». Ακόμα και όταν εισέβαλε το τανκς των Απριλιανών δικτατόρων δεν κάμφθηκε η αντίσταση των φοιτητών. Αρκετοί οι νεκροί και οι τραυματίες σε ένα σκηνικό πολέμου με συλλήψεις, ξύλο, προσαγωγές στο ΕΑΤ/ΕΣΑ. Η Χούντα είχε δέσει και το ποδόσφαιρο. Σε όλες τις Ομοσπονδίες τοποθετήθηκαν δοτές διοικήσεις και στις μεγάλες ομάδες του κέντρου υπήρχαν στις διοικήσεις και αξιωματικοί του στρατού. Είναι γνωστό το επεισόδιο στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού, όταν ο σκληρός της Χούντας Παπαποστόλου έβγαλε περίστροφο σημαδεύοντας τον Βασίλη Μποτίνο, επειδή δεν υπάκουσε στις εντολές του. Αν δεν έμπαιναν στη μέση ο Σιδέρης και ο Γιούτσος, μπορεί και να του την άναβε! Ο Μποτίνος, που έφυγε πέρυσι από τη ζωή, καταγόμενος από αριστερή οικογένεια της Νέας Ιωνίας του Βόλου δεν τους κάθισε καλά στο στομάχι. Τον έβαζαν με το ζόρι να αγωνιστεί κινδυνεύοντας να χάσει το πόδι του. Σώθηκε χάριν του Φέρεντς Πούσκας, που τον έστειλε με δικά του χρήματα στην Ισπανία για να κάνει καθαρισμό του ποδιού που κινδύνευε με γάγγραινα ο γιατρός της Ρεάλ Μαδρίτης. Η χούντα προχώρησε στον Α.Ν 127/1967 «Περί αναδιοργανώσεως του εξωσχολικού αθλητισμού». Ο Υπουργός Προεδρίας είχε όλες τις εξουσίες και μπορούσε ανά πάσα στιγμή να διαλύσει ένα σωματείο. Σε άλλο άρθρο για την εγγραφή μελών υπήρχε σαφής αναφορά: «Απαγορεύεται η εγγραφή ως μέλους σωματείου, καλλιεργούντος οιονδήποτε κλάδον σωματικής Αγωγής προσώπου μη νομιμόφρονος…». Κάποιες ομάδες προσφυγικών συνοικιών που ψήφιζαν την αριστερά, τις διέλυσαν, όπως τον ΠΑΟ Σαμφράπολις της Νέας Ιωνίας, τον ΠΑΟ Καλογρέζας, ενώ στην Κρήτη είχαν απαγορεύσει να αγωνίζεται ο Εργοτέλης. Οι Απριλιανοί έκαναν συχνά εμφανίσεις στα γήπεδα. Ειδικά οι Πατακός, Μακαρέζος, όπως και η Δέσποινα Παπαδοπούλου ήταν πολλές φορές στις θέσεις των επισήμων. Δεν έλειπε και ο Ασλανίδης που ήταν Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού. Ενδεικτική είναι η φωτογραφία, με τον Πατακό να κάνει παρατηρήσεις στον Γιώργο Σιδέρη σε ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός στη Λεωφόρο.


Πριν από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 1973 έγιναν κανονικά οι αγώνες όλων των πρωταθλημάτων. Ο ΠΑΣ ήταν στην Β’ Εθνική με προπονητή τον Νίκο Αλέφαντο, δίνοντας τη μάχη ανόδου στην Α’ Εθνική με βασικό ανταγωνιστή την σπουδαία ομάδα που είχε τότε και η Αναγέννηση Άρτας. Σ’ αυτή την αγωνιστική πριν από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, ο ΠΑΣ κέρδισε 4-0 τον Παναιγιάλειο στα Γιάννινα και η Αναγέννηση Άρτας κέρδισε 1-2 τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο. Η Δυτική Ελλάδα είχε πάρει φωτιά στο ποδόσφαιρο. Πρώτος στην βαθμολογία του 1ου ομίλου της Β’ Εθνικής ήταν ο ΠΑΣ με 14 βαθμούς και ακολουθούσαν η Αναγέννηση Άρτας με 11, η Κέρκυρα 9, ο Ηλυσιακός 8, ενώ από 7 βαθμούς είχαν Πανελευσινιακός, Βύζαντας Μεγάρων, ΟΦΗ, Παναυπλιακός, Κόρινθος, Ίκαρος, Παναιτωλικός, Ρόδος. Επόμενο παιχνίδι του ΠΑΣ ήταν την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 1973 με τον Παναυπλιακό στο Ναύπλιο. Ο σύνδεσμος φιλάθλων ΠΑΣ Γιάννινα που τότε είχε ιδρυθεί με τα νέα γραφεία πάνω από το «Διεθνές», ετοίμαζε εκδρομή κλείνοντας 5 λεωφορεία του τοπικού ΚΤΕΛ. Όμως η εκδρομή δεν έγινε, ούτε και το παιχνίδι.
Με την κορύφωση της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που έγινε το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 1973, απαγορεύτηκαν οι συναθροίσεις και η κυκλοφορία στους δρόμους. Με διάταξη του αρχηγού στρατού απαγορεύθηκε κάθε αθλητική εκδήλωση στη χώρα. Τα πρωταθλήματα ξανάρχισαν μετά από δύο εβδομάδες, την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 1973. Στο διάστημα της διακοπής οι προπονήσεις των ομάδων γινόταν κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς κόσμο. Σε τοπικό επίπεδο, από τις 14 Νοεμβρίου μέχρι 2 Δεκεμβρίου 1973 που υπήρχε η σχετική απαγόρευση δεν έγινε κανένα παιχνίδι. Ο ΠΑΣ έκανε μόνο προπονήσεις υπό την επίβλεψη του Νίκου Αλέφαντου με κλειστές πόρτες. Τότε πήγαιναν πολλοί φίλαθλοι στις προπονήσεις του ΠΑΣ, αλλά στις πόρτες του σταδίου υπήρχαν αστυνομικοί και κανένας δεν τολμούσε να παραβεί αστυνομικές διατάξεις και ειδικότερα απαγόρευση αθλητικών συναθροίσεων που είχε διατάξει ο Αρχηγός στρατού.

Βαγγέλης Γυφτόπουλος

 

Εξαγριωμένος ο Πατακός από τις θέσεις των επισήμων διέκοψε το ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός, το 1968 στη Λεωφόρο, κάνοντας παρατηρήσεις στον Γιώργο Σιδέρη του Ολυμπιακού να μην παίζει σκληρά!