Αφιέρωμα μνήμης στον Περικλή Βασιλάκη

Συμπληρώνονται σήμερα τρία χρόνια από τον θάνατο του πρεβεζάνου διαιτητή αλλά και σημαντικού παράγοντα του τόπου Περικλή Βασιλάκη. Έφυγε από τη ζωή στις 7 Νοεμβρίου 2019 σε ηλικία 64 ετών. Με σχεδόν 15ετή θητεία στα ελληνικά γήπεδα, τα περισσότερα στα γήπεδα της Α’ Εθνικής κατηγορίας, έλαβε ενδιάμεσα το σήμα της ΦΙΦΑ και διηύθυνε 6 παιχνίδια ευρωπαϊκών διοργανώσεων, το τελευταίο εκ των οποίων το Ίντερ Μπρατισλάβας-Σαραγόσα 0-2, με τους Φερνάντο Μοριέντες και Γκουστάβο Πογέτ στο δυναμικό της ισπανικής ομάδας. Συμπτωματικά δε δύο φορές ‘σφύριξε’ την Μπενφίκα και άλλη μία τη Γιουβέντους του Τζιοβάνι Τραπατόνι, του Ρομπέρτο Μπάτζο, του Αντρέας Μέλερ και του Αντόνιο Κόντε. Η «βέκια σινιόρα» είχε επιβληθεί 2-0 της Κόνγκσβιγκερ στο «Ντέλε Άλπι» για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ της σεζόν 1993-94 και είχε προκριθεί στον γ’ γύρο.
Ο Περικλής Βασιλάκης είχε καταγωγή από το Νεοχώρι Πρέβεζας και ποτέ δεν αποχωρίστηκε τον τόπο του, καίτοι η επαγγελματική του σταδιοδρομία στη ΔΕΗ αλλά και στη διαιτησία ήταν στην Αθήνα. Μετά το τέλος της διαιτητικής καριέρας του, έγινε καθηγητής διαιτησίας, μέλος της επιτροπής «Ευ Αγωνίζεσθαι», μέλος της επιτροπής κατά της βίας και άλλων συναφών δράσεων. Για ένα μεγάλο διάστημα ήταν κριτικός διαιτησίας στην ιστορική αθλητική εκπομπή της ΕΡΤ «Αθλητική Κυριακή’ σχολιάζοντας τις επίμαχες φάσεις, στην προ VAR εποχή. Στη συνέχεια τον διαδέχθηκε ο Παναγιώτης Βαρούχας. Επίσης, πριν φύγει από τη ζωή εξελέγη περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό του νυν Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη. Ήταν αξιόλογος άνθρωπος, με έντονο το αποτύπωμά του στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο. Λόγω της διαιτησίας και των άλλων δράσεων ήταν γνωστός σε όλη την Ελλάδα. Ο θάνατός του ήταν μια σημαντική απώλεια για την Πρέβεζα αλλά και την Ήπειρο.
Ο «Τοποτηρητής», τιμώντας τη μνήμη του αείμνηστου Περικλή Βασιλάκη, παραθέτει ένα μικρό ιστορικό σημείωμα για το ντεμπούτο που έκανε ως διαιτητής στην Α’ Εθνική Κατηγορία. Ο Περικλής Βασιλάκης έχει μια μεγάλη διαδρομή στην Ελληνική διαιτησία. Ήταν στους πίνακες Α’ Εθνικής από το 1983 μέχρι το 1996 που αποφάσισε να σταματήσει, αλλά χωρίς να εγκαταλείψει την διαιτησία, την οποία υπηρέτησε από άλλα πόστα, όπως αναφέραμε και πριν. Την αγωνιστική σεζόν 1983-84 που εντάχτηκε στους πίνακες Α’ Εθνικής, είχε το προνόμιο να είναι ο πιο μικρός σε ηλικία ρέφερι, δηλαδή σε ηλικία 28 ετών επιλέχτηκε για τη μεγάλη κατηγορία μετά από σημαντική διαδρομή στις μικρότερες κατηγορίες.
Το πρώτο ματς που σφύριξε στην Α’ Εθνική ήταν Παναθηναϊκός – Απόλλων Αθηνών 2-1 στο γήπεδο της Λεωφόρου, την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 1983. Ήταν το ντεμπούτο του στη μεγάλη κατηγορίας ως ρέφερι και επιλέχτηκε για το συγκεκριμένο παιχνίδι κατόπιν κληρώσεως όπως γινόταν τότε οι επιλογές των διαιτητών για τους αγώνες. Η κλήρωση έγινε στις 6 Οκτωβρίου στα γραφεία της ΕΠΟ και για το ματς της Λεωφόρου η μπίλια έπεσε στον Περικλή Βασιλάκη. Λόγω του ότι ήταν ο πιο μικρός σε ηλικία ρέφερι, οι εφημερίδες της εποχής μόνο καλά λόγια είχαν να γράψουν γι’ αυτόν. Μάλιστα τον κατέτασσαν στα ταλέντα της ελληνικής διαιτησίας, με αναφορές και στην Πρέβεζα. Στο πρώτο ματς Παναθηναϊκός – Απόλλων τα πήγε καλά και αυτό τον βοήθησε για τη συνέχεια να παραμείνει επί 13 χρόνια στην Α’ Εθνική. Εκείνη τη σεζόν που έκανε ντεμπούτο ο Περικλής Βασιλάκης στην Α’ Εθνική υπήρχαν πολλοί έμπειροι και καταξιωμένοι ρέφερι όπως οι Καραθανάσης, Βουτσαράς, Αδαμόπουλος, Φακής, Τριανταφύλλου, Γερμανάκος, Τικμόγλου, Δημητριάδης, Φιλιππιάδης, Κακλαμάνος, Τσιρικίδης, Λουκίδης και άλλοι.
Τα χρόνια περνούν αλλά κάποιοι άνθρωποι δεν ξεχνιούνται ποτέ, όπως ο Περικλής Βασιλάκης.

Βαγγέλης Γυφτόπουλος

 

Ο Βασιλάκης σε αγώνα Εθνικός – Αρης με Σάββα Κωφίδη και Δ. Κοττάκη. Αριστερά ο Παναγιώτης Βαρούχας, νυν κριτικός διαιτησίας στην ΕΡΤ

Ο Περικλής Βασιλάκης σε ντέρμπι Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ με τους αρχηγούς Κώστα Ιωσηφίδη και Πέτρο Μίχο