Απειλείται με λουκέτο το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο

Συνεχίζεται η αβεβαιότητα στον χώρο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, καθώς πολλές Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων της χώρας αδυνατούν να διοργανώσουν τα τοπικά πρωταθλήματα, λόγω μη εγγραφής πολλών ομάδων στο εθνικό αθλητικό μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Και όσες ομάδες δεν έχουν πάρει την ειδική αθλητική αναγνώριση (εναρμόνιση καταστατικών με τις ισχύουσες διατάξεις, καταχώριση στο μητρώο σωματείων που τηρείται στα πρωτοδικεία κλπ) και δεν έχουν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων του άρθρου 142 του ν. 4714/2020 που τηρείται στη ΓΓΑ, δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε αθλητικές διοργανώσεις, ούτε να χρησιμοποιούν αθλητικές εγκαταστάσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, και αθλητικές εγκαταστάσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού. Μάλιστα τα σωματεία κινδυνεύουν να διαγραφούν και από τα μητρώα των ΕΠΣ και της ΕΠΟ αν μέχρι 31/7/2013 δεν συμμορφωθούν με όσα προβλέπονται από τον νόμο (αθλητική αναγνώριση, εγγραφή στο μητρώο). Πρόσφατα η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με εγκύκλιο στις Περιφέρειας και Δήμους της χώρας επέστησε την προσοχή των αρμοδίων να μη δίνουν άδειες τέλεσης αγώνων σε σωματεία που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, δηλαδή να μην έχουν ειδική αθλητική πιστοποίηση και να μην έχουν εγγραφεί στο μητρώο. Για να νεοϊδρυθέντα σωματεία, η υποχρέωση προσαρμογής στα παραπάνω προβλεπόμενα, είναι σε διάστημα δύο ετών από την εγγραφή τους σε αθλητική ένωση ή ομοσπονδία. Μέχρι τότε μπορούν να αγωνίζονται κανονικά και να χρησιμοποιούν αθλητικές εγκαταστάσεις.
Μετά την τελευταία εγκύκλιο της ΓΓΑ να μη χορηγούν οι Περιφέρειες άδειες τέλεσης αγώνων σε σωματεία που είναι εκτός μητρώου, πύκνωσαν οι αντιδράσεις των κατά τόπους Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων. Ως πρώτο μέτρο πίεσης για να μην εφαρμοστεί το μέτρο, είναι η αναστολή των αγωνιστικών δραστηριοτήτων, μέχρι να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει. Είναι αλήθεια ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης έδωσε πολλές παρατάσεις στον χρόνο εγγραφής των ομάδων στο μητρώο, υποστηρίζοντας ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να μπει τάξη και στον χώρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού και να εκλείψει το φαινόμενο να υπάρχουν σωματεία – σφραγίδες. Από την άλλη πλευρά τα σωματεία υποστηρίζουν ότι είναι δύσκολο να ανταποκριθούν στα προαπαιτούμενα που πρέπει να γίνουν για να εγγραφούν στο μητρώο, σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο.
Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηπείρου, αποφάσισε πρόσφατα την αναστολή έναρξης του πρωταθλήματος Α’ Κατηγορίας και την κλήρωση των αγώνων πρωταθλημάτων Β’ και Γ’ κατηγορίας, όπως και την κλήρωση των αγώνων Κυπέλλου, αναμένοντας νεότερες αποφάσεις. Γίνεται μια προσπάθεια μέσω της ΕΠΟ να βρεθεί κάποια λύση σε συνεννόηση με την ΓΓΑ ώστε να δοθεί και άλλη παράταση και να μην ισχύσουν άμεσα οι παραπάνω κυρώσεις. Μάλιστα το θέμα συζητήθηκε και σε επίπεδο ΟΥΕΦΑ και ΦΙΦΑ. Όχι ότι…σκοτίστηκε ο γενικός γραμματέας της ΟΥΕΦΑ Ιφαντίνι, για το τι γίνεται στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Ελλάδας, αλλά έγινε αναφορά σε κάποιους αξιωματούχους της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Επί του παρόντος δεν βρέθηκε λύση, ούτε βγήκε λευκός καπνός. Όμως πιέζει ο χρόνος και οι Ενώσεις θα πρέπει να κάνουν κληρώσεις, να συντάξουν τις προκηρύξεις και να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα. Πως όμως θα γίνουν όλα αυτά, όταν υπάρχουν ομάδες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου και δεν μπορούν να αγωνιστούν;
Μπαίνοντας στο αθλητικό μητρώο της ΓΓΑ διαπιστώσαμε ότι από τον νομό Ιωαννίνων και στον χώρο ευθύνης της ΕΠΣΗΠ, μόνο 40 σωματεία έχουν εγγραφεί στο μητρώο ερασιτεχνικών σωματείων, μεταξύ αυτών και δύο που ασχολούνται με το γυναικείο ποδόσφαιρο. Εκ των υπολοίπων 38, ο Πύρρος Βοτονοσίου είναι από πέρυσι ανενεργό αγωνιστικά σωματείο, το Ροδοτόπι δεν δήλωσε συμμετοχή στο πρωτάθλημα.
Τα σωματεία που έχουν εγγραφεί στο μητρώο από τον νομό Ιωαννίνων είναι: Α. Ε. Κρανούλας, Α. Ο. Ανατολής, Απείθαρχος Ιωαννίνων, Αναγέννηση Ελληνικού, Τίγρεις, Αμπελόκηποι, Πωγωνάτος Δελβινακίου, Προοδευτική Περάματος, ΠΑΟ Ασβεστοχωρίου, Παντελεήμων Δροσοχωρίου, Α. Ε. Κληματιάς, Α. Ο. Σταυρακίου, Α. Ε. Χουλιαράδων, ΠΑΟ Ηλιόκαλης, Αστέρας Αμφιθέας, Ήφαιστος Αβγού, ΠΑΣ Μέτσοβο, Α.Ο. Νεοχωρόπουλου, ΠΑΣ Περίβλεπτος, Α.Ο. Κοσμηράς, Κένταυρος Μουσιωτίτσας, Αετός Αετορράχης, Άτλας Ιωαννίνων, Πύρρος Βοτονοσίου, Αθλητικός Σύλλογος Νεοκαισάρειας, Αγροτικός Καστρίτσας, ΠΑΣ Γιάννινα, ΑΠΕΙ ΡΩΤΑΝ Ανατολής Ιωαννίνων, ΠΑΣ Αγίας Μαρίνας, Α.Σ. Γιάννενα Γυναικών, ΠΑΟ Κουτσελιού, Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου, ΠΑΣ Κάστρου, Α. Ο. Γιάννινα, Θύελλα Ελεούσας, Α. Ε. Πλατανιάς, Θύελλα Κατσικάς, Αετός Νήσου, ΠΑΟ Πεντέλης, Πασσαρών Ροδοτοπίου.
Εκτός μητρώου είναι ομάδες με προϊστορία στο τοπικό ποδόσφαιρο όπως Πίνδος Κόνιτσας, Θρίαμβος Σερβιανών, Τιτάν Λογγάδων, Ηπειρωτικός Μαρμάρων, Α. Ε. Μικρασιατών, Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά, Α. Ε. Γιάννενα, Α.Ο. Βελισσαρίου, ΠΑΣ Πηγών Λούρου, Α.Ο. Κόντσικας, Αλμυρός Βουνοπλαγιάς, Πανζαγορισιακός, Φλόγα Πετσαλίου, Αχέρων Ρωμανού, Α. Ε. Πραμάντων, Πλατανιά, Κένταυρος Μουσιωτίτσας, Σταυραετός Συρράκου, Α. Ε. Δαφνούλας, Αχέρων Ρωμανού, Α. Ε. Ραφταναίων και άλλες. Που θα πάει αλήθεια αυτή η κατάσταση; Η ΕΠΣΗΠ θα πρέπει να κάνει νέα κλήρωση στην Α’ κατηγορία, καθώς στην υπάρχουσα είναι και οι ομάδες Πίνδος Κόνιτσας, Σταυράκι, Τιτάν Λογγάδων που δεν έχουν εγγραφεί στο μητρώο και δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής. Στα Γιάννινα, έστω και με τις 35 ενεργείς ομάδες που έχουν πιστοποίηση, κουτσά – στραβά μπορεί να γίνει η Α’ και Β’ κατηγορία με έναν όμιλο σε κάθε διοργάνωση. Σε μικρότερους νομούς πως θα γίνουν πρωταθλήματα χωρίς ομάδες; Στην Θεσπρωτία είναι πιστοποιημένες 9 ομάδες, στα Γρεβενά 4, στην Καστοριά 6, στη Φλώρινα 11, στην Ευρυτανία 10.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΗΠΕΙΡΟ

Στον νομό Άρτας είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο 12 ομάδες, σε Πρέβεζα/Λευκάδα 22 ομάδες, στην Θεσπρωτία 9 ομάδες. Είναι καλύτερα τα πράγματα στην ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας γιατί καλύπτει τους δύο νομούς και ένα τμήμα από τον νομό Αιτωλοακαρνανίας. Είναι εκτός μητρώου ο ιστορικός ΠΑΣ Πρέβεζα, που αν δεν αλλάξει κάτι θα μείνει εκτός πρωταθλήματος! Στην Άρτα είναι εγγεγραμμένες οι ομάδες Αναγέννηση Άρτας, Σκουφάς Κομποτίου, Α. Ο. Κεντρικών Τζουμέρκων, Μέλισσα Άρτας, ΑΣ Ρακούν, ΠΑΣ Κομμένου, Α. Ε. Σελλάδων, Αίας Ράχης, Α.Ο. Κλειδίου, Δίας Κωστακιών, Α.Π.Σ. Άρτα 2013, ΠΑΣ Ανέζας. Σε Πρέβεζα-Λευκάδα είναι εντάξει οι ομάδες Θρίαμβος Λούρου, Δόξα Ωρωπού, Απόλλων Πάργας, Αστέρας Ανθούσας Πάργας, Α.Ε.Ν. Σαμψούντας, Κεραυνός Θεσπρωτικού, Αετός Αγιάς, Ηρακλής Αγίου Γεωργίου, Αναγέννηση, Α.Σ. Νικόπολη 2020, Αχέρων Καναλακίου, Ένωση Πάργας, Φιλιππιάδα 2004, Ερμής Καναλίου, Απόλλων Βουβοποτάμου, Εθνικός Φιλιππιάδας, Αθλητική Ένωση Πρέβεζας, Τηλυκράτης Λευκάδας, Θύελλα 2015, ΠΑΣ Σύβρου, Νέοι Πανλευκάδιου, Πανλευκάδιος, Αμβρακικός Βόνιτσας, Α. Ο. Πλαγιάς. Τέλος, στην Θεσπρωτία τα εννέα σωματεία που έχουν εγγραφεί είναι: Σούλι Παραμυθιάς, Θεσπρωτός Ηγουμενίτσας, Α.Ε. Νέας Σελεύκειας, Αθλητική Ένωση Λαμπανίτσας, Άρης Φιλιατών, Αστέρας Παραποτάμου, Σπάρτακος Γραικοχωρίου, ΠΑΣ Λαδοχωρίου, Δόξα Γαρδικίου.

ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ: ΝΑΙ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ, ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΟΙΝΕΣ

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Τάκης Μπαλτάκος σε δηλώσεις από το Καρπενήσι σημείωσε ότι «αν μια ομάδα δεν θέλει να μπει στο μητρώο γιατί είναι τεράστια η γραφειοκρατία, το κράτος δεν έχει δικαίωμα να τιμωρεί τις ομάδες με αθλητικές κυρώσεις. Αυτό μόνο η ΕΠΟ μπορεί να το κάνει». Σε ομιλία του στην ΕΠΣ Δωδεκανήσου είπε για αυτό το καυτό θέμα: «Η ΦΙΦΑ, η ΟΥΕΦΑ και η ΕΠΟ είπαμε στον κ. Αυγενάκη, ότι θα πιέσουμε για να αποκτήσουν την αναγνώριση όλα τα σωματεία. Δεν μπορείς να πεις ότι όποιος δεν μπει στο Μητρώο, δεν θα παίζει. Γιατί πρέπει να έχει αναγνώριση ένα σωματείο αλλά και να μπει στο Μητρώο; Η απάντηση του κ. Αυγενάκη ήταν αρνητική. Τα ενεργά σωματεία είναι 3.200, πότε θα προλάβουν να παίξουν τα σωματεία, πότε θα προλάβουν να μπουν στο Μητρώο; Oι Ενώσεις δεν δέχονται οι ομάδες τους να μείνουν εκτός. Δεν μου πέφτει λόγος για το τι θα κάνει η UEFA και η FIFA. Εμείς πρέπει να στηριχθούμε στα δικά μας πόδια. Στις 30/9 πάμε στη συνέλευση και αν η απόφαση είναι να ανασταλούν τα πρωταθλήματα, τότε θα ανασταλούν. Ελπίζω η κυβέρνηση να σκεφτεί διαφορετικά, έχουμε 3.200 σωματεία. Αν κανείς δεν παίξει μπάλα απ’ αυτές τις ομάδες, τότε χιλιάδες άτομα δεν θα αγωνιστούν. Αυτά τα σωματεία δεν έχουν όφελος, κάνουν το χόμπι τους και παίζουν ποδόσφαιρο». Ακόμα προσέθεσε: «Εύχομαι η κυβέρνηση να δει αλλιώς τα πράγματα και να μην συνεχιστεί αυτός ο παραλογισμός. Η ΕΠΟ δέχεται να υπάρχει το αθλητικό Μητρώο, αλλά είναι κόκκινη γραμμή για μας οι απειλές «δεν παίζεις», «δεν ψηφίζεις στις εκλογές». Πάμε αλλού και δεν θέλω να αναφέρω. Η ΕΠΟ με χαρά χαιρετίζει την προσπάθεια του υπουργείου να κάνει Μητρώο και να δώσει χρήματα. Δεν δεχόμαστε όμως αυτό που είπε ο κ. Αυγενάκης ότι αν δεν μπεις στο Μητρώο, δεν παίζεις. Δεν το δεχόμαστε. Είμαστε αντίθετοι στις ποδοσφαιρικές κυρώσεις του Μητρώου, να τιμωρεί το κράτος τις ομάδες. Να μην παίζουν επειδή δεν είναι σε αυτό. Αφού το ίδιο το κράτος έχει αναγνωρίσει το σωματείο».

ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΦΕΡΝΕΙ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ

Από την άλλη πλευρά ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης σημείωσε ότι το 84% των ποδοσφαιρικών σωματείων έχει ήδη ανταποκριθεί στις επιταγές του νόμου. Σημείωσε ότι έχουν εγγραφεί στο μητρώο 5.618 σωματεία και άλλες 571 αιτήσεις είναι υπό εξέταση, ενώ καταλήγοντας υπογράμμισε: «Κάθε χρόνο κι ένα μεγάλο βήμα για να μπει τάξη και διαφάνεια στο αθλητικό μας οικοδόμημα. Χωρίς εξαιρέσεις και αόριστες παρατάσεις, έπειτα από την ετήσια που δώσαμε πέρσι και τις ολιγοήμερες που δώσαμε φέτος το καλοκαίρι (από 31 Ιουλίου έως και 5 Σεπτεμβρίου), για να βοηθήσουμε όλα τα σωματεία να εγγραφούν. Όσο για αυτούς που φωνασκούν, είμαστε εδώ να ακούσουμε ρεαλιστικές προτάσεις και να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Μαζί νοικοκυρεύουμε το αθλητικό οικοδόμημα της χώρας μας και πάμε τον αθλητισμό μας πιο ψηλά. Το Μητρώο φέρνει τη νομιμότητα και τη διαφάνεια, τακτοποιεί το άναρχο τοπίο δεκαετιών στο αθλητικό οικοδόμημα, όπου τα περισσότερα σωματεία λειτουργούσαν χωρίς καν τη βασική πιστοποίηση, την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση και υπεράνω του νόμου δεν είναι κανένας. Με το Μητρώο ξέρουν όλοι (οι γονείς που εμπιστεύονται τα παιδιά τους, οι αθλητές που επενδύουν τα όνειρά τους, οι προπονητές, οι χορηγοί) αν το σωματείο είναι νόμιμο, αν απασχολεί προπονητή με το κατάλληλο πτυχίο, αν έχει Διοικητικό Συμβούλιο με νόμιμες διαδικασίες, αν κάνει προϋπολογισμό και απολογισμό, αν λειτουργεί όπως πρέπει».

ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ Ή ΠΑΜΕ ΣΕ ΜΕΤΩΠΙΚΗ;

Χθες υπήρξε η πληροφορία ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση της ΕΠΟ με τον Λευτέρη Αυγενάκη για νέο κύκλο συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών με στόχο να βρεθεί μια μέση λύση. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να πέσουν προφανώς οι τόνοι, να νερώσουν και οι δύο πλευρές το κρασί τους. Ο νόμος είναι νόμος που πρέπει να τηρηθεί. Είναι δε επιβεβλημένο να υπάρξει νομιμότητα και διαφάνεια σε έναν χώρο που γυμνάζονται χιλιάδες παιδιά. Έχει δίκαιο ο κ. Αυγενάκης που λέει ότι οι γονείς των παιδιών θα πρέπει να γνωρίζουν αν τα σωματεία που γυμνάζονται τα παιδιά τους είναι νόμιμα. Όμως θα πρέπει να δουν και την πρακτική πλευρά του εγχειρήματος αυτού και κατά πόσο είναι εφικτό να γίνουν όλα αυτά, καθώς δεν έχουν όλα τα σωματεία τις ίδιες δυνατότητες. Το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απασχολήσει όλους είναι: Τα σωματεία που δεν εγγράφηκαν στο μητρώο το έκαναν καθαρά από αδιαφορία των παραγόντων τους, ή μήπως είναι πολύπλοκη και η διαδικασία που φέρνει δυσκολίες; Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις η αλήθεια είναι στη μέση. Με καλή διάθεση πάντως μπορεί να υπάρξει διέξοδος στο διαφαινόμενο αδιέξοδο.

Βαγγέλης Γυφτόπουλος