Ανοιχτή επιστολή του Πολιτιστικού Συλλόγου “Πρέβεζα” προς την Δημοτική Αρχή – Θέμα η τραγική κατάσταση της Κυανής Ακτής

Θέμα : Κυανή Ακτή , ένας άρρωστος τόπος

Κύριε Δήμαρχε,
από την ώρα που οι Δημοτικές Αρχές αποφάσισαν να αναβαθμίσουν και να αξιοποιήσουν τη χαρισματική και πανέμορφη περιοχή της Κυανής Ακτής, η κάθε μία με το δικό της προσωπικό και “αλάνθαστο” τρόπο, αυτή έχει εξαντλήσει πλέον τα όρια της φυσικής αντοχής της και η μοναδικότητα της έχει τσαλακωθεί ανεπανόρθωτα.

Με το ίδιο “όραμα” αντιμετωπίζετε και εσείς έναν τόπο μνήμης από τους πιο γεμάτους με συναισθήματα και τοπία ζωής περασμένων χρόνων.
Τελευταία “σωτήρια” παρέμβαση κατακαλόκαιρο η κοπή από τη ρίζα ένδεκα (11) στη σειρά δένδρων του ανεκτίμητου αλλά και προς εξαφάνιση δασύλλιου.
“Με εντολή Δημοτικής Αρχής” μας είπε ο επικεφαλής του συνεργείου που …περιποιόταν τη βλάστηση. Εντολή που θα ξαναδώσετε, εάν δε συνειδητοποιήσετε ότι η Κυανή Ακτή πρέπει ΠΡΩΤΑ και ΑΜΕΣΑ να σωθεί, προστατεύοντάς την από τη συνεχή φθορά του αιγιαλού της και στη συνέχεια σταδιακά να ανασυγκροτηθεί όλος ο χώρος της και να επιστρέψει η φύση σε αυτόν.

Και οι δύο επεμβάσεις χρειάζονται σχεδιασμό με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους και όχι με την αναπαραγωγή και από μέρους σας των λαθών του παρελθόντος για αυτόν τον πολύτιμο χώρο, πόλο έλξης υπερτοπικής σημασίας.

Οι ανεξέλεγκτες και με την ευλογία των Δημοτικών Αρχών παρεμβάσεις των τελευταίων ετών στο σώμα της Κυανής Ακτής εξαφανίζουν ανεπιστρεπτί από την επιφάνειά της το παρελθόν και την ιστορία της. Έχει καταντήσει αυτή ένας άρρωστος τόπος και στα επόμενα χρόνια πολύ φοβόμαστε ότι η Κυανή Ακτή μόνο σαν καρτ ποστάλ θα υπάρχει.

Κάθε χρόνο η εικόνα της απομακρύνεται από το ανθρώπινο μέτρο και αυτό είναι άλλο ένα τεράστιο πλήγμα για την ποιότητα ζωής των συμπολιτών σας και του περιβάλλοντος.

Ο πλανήτης αλλάζει από την άφρονη συμπεριφορά των ανθρώπων. Το ίδιο και η περιοχή μας.
Τα 8 έως 9 μποφόρ του χειμώνα θα πλημμυρίσουν ξανά με τα αλμυρά κύματα, όπως και πέρυσι, μεγάλο μέρος του δασύλλιου. Την άνοιξη μέρος της βλάστησης θα δείχνει νεκρό και τότε θα δοθεί νέα εντολή “ίασης” στις μπουλντόζες και τα αλυσοπρίονα!!!

Κύριε Δήμαρχε, ένας τόπος εμψυχώνεται και παίρνει νόημα όμορφο ή άσχημο από τους ανθρώπους που τον διαχειρίζονται για τους συνανθρώπους τους που τον κατοικούν.

Οι προτεραιότητες για το Δήμο μας τις τελευταίες δεκαετίες είναι οφθαλμοφανέστατες από κάθε αντικειμενικό δημότη, που αγαπά την πόλη του , δυστυχώς όμως όχι και από τις Δημοτικές Αρχές.
Μία από αυτές και η Κυανή Ακτή που έχει κατεπείγουσα ανάγκη της ενεργοποίησής σας ΧΘΕΣ, γιατί ΑΥΡΙΟ θα είναι αργά .

Το παιχνίδι των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων είναι καταστροφικό για την Πρέβεζα μας και οι συνέπειες του ορατές σε πολλά σημεία της καθώς και στην Κυανή Ακτή που η κλεψύδρα της έχει αδειάσει επικίνδυνα .

Υ/Γ
Αλήθεια , έχετε αναλογιστεί πόσες χιλιάδες ευρώ από το υστέρημα των πολιτών έχουν δαπανηθεί τα τελευταία χρόνια για μελέτες και παρεμβάσεις σ΄ αυτό το χαρισματικό ,αστικό , παραθαλάσσιο μέτωπο για να δημιουργεί αυτό το χάλι;

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΌΕΔΡΟΣ                                 Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ                    ΕΛΕΝΗ ΜΙΧΑ