Ανοίγει ο δρόμος για την δημιουργία νέου καταφύγιου αδέσποτων ζώων

Υπεγράφη τη Δευτέρα 19 Σεπτέμβρη μεταξύ του δημάρχου Πρέβεζας κ .Νίκου Γεωργάκου και του αναδόχου κ. Ιωάννη Τσιρώνη η σύμβαση του έργου “Κατασκευή και εξοπλισμός εγκαταστάσεων καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς Δήμου Πρέβεζας”.
Το έργο προϋπολογισμού 438.000,00 ευρώ συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “ ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ” και τον Δήμο Πρέβεζας.
Αναλυτικά από τη μελέτη που κατέθεσε ο Δήμος Πρέβεζας υλοποιείται το project σε δημοτική έκταση 20 στρεμμάτων στην Αγία Τριάδα Νεοχωρίου και περιλαμβάνει την κατασκευή ενός σύγχρονου καταφυγίου που θα παρέχει τις πλέον σύγχρονες και προβλεπόμενες υποδομές για τη φιλοξενία και την αξιοπρεπή διαβίωση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Ανάμεσα στα άλλα στην πλήρη ανάπτυξη του έργου περιλαμβάνονται αποθήκη τροφών και υλικού, αίθουσα προσωπικού, χώροι για φιλοξενία και απομόνωση ασθενών ζώων, αίθουσα παρασκευής ή προετοιμασίας τροφής, προαύλιο και λοιπές σύγχρονες υποδομές.
Το κάθε ζώο καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στο καταφύγιο θα βρίσκεται σε χώρο κατάλληλο για το είδος και την ηλικία του μέγεθος, θερμοκρασία, φωτισμό και αερισμό , όλα τα εξαρτήματα παροχής ηλεκτρισμού θα είναι προβλεπόμενα αδιάβροχα αλλά και μη προσβάσιμα από τα ζώα ενώ προβλέπεται καθαρισμός των εγκαταστάσεων ανά 24ωρο.

Ο δήμαρχος Πρέβεζας κ.Νίκος Γεωργάκος ανέφερε σχετικά για την έναρξη αυτού του πολυαναμενόμενου και σπουδαίου έργου για την προστασία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς:
“Η κατασκευή του σύγχρονου καταφυγίου για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς που εξασφαλίσαμε και επιτύχαμε ως Δημοτική Αρχή όχι μόνο καλύπτει ένα σοβαρό κενό δεκαετίας αλλά με την άρτια και υπερσύγχρονη ανάπτυξή του αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού που πρέπει ως κοινωνία να δείχνουμε σε κάθε μορφή ζωής.
Το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων όμως δυστυχώς προ της τελικής φάσης που είναι η παροχή φροντίδας οφείλεται στη γέννησή του ως ένα μεγάλο βαθμό στο φαινόμενο της εγκατάλειψης από τους ιδιοκτήτες τους. Το καταφύγιο θα αποτελέσει την ιδανική λύση στη συνέπεια του προβλήματος αλλά η λύση στο πρόβλημα θα δοθεί μόνο με τη διαμόρφωση μιας κουλτούρας σεβασμού και μη εγκατάλειψης των ζώων συντροφιάς σε κάθε δημότη κάθε ηλικίας.
Ο Δήμος μας έχει προωθήσει την ιδέα και την πρακτική πλέον της υιοθεσίας αδέσποτων ζώων όμως ο αριθμός τους αυξάνεται καθημερινά.
Ευελπιστούμε μέσα από την δημιουργία του καταφυγίου και με την ανάληψη ενημερωτικών δράσεων και πρωτοβουλιών να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας για τις υποχρεώσεις που ο καθένας μας έχει απέναντι στα ζώα συντροφιάς και να αποτρέψουμε νέα περιστατικά εγκατάλειψής τους.
Τα ζώα συντροφιάς δεν αποτελούν εφήμερα «αντικείμενα» περιστασιακής χαράς αλλά πρέπει να αποτελούν ως ζωντανά όντα της πλάσης μέλη της οικογένειας και του σπιτιού που τα αποκτά με ευθύνη, σεβασμό και πολύ αγάπη ”.

κ.Τσιρώνης και κ.Γεωργάκος