Έχασε 2-0 ο ΠΑΣ και κρατά την καλή εμφάνιση

Κατά κανόνα στο ποδόσφαιρο δεν μπορεί να πει κάποιος ότι είναι ευχαριστημένος όταν χάνει ένα παιχνίδι. Όχι όμως πάντα, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Σε εκτός έδρας ήττες από τις λεγόμενες μεγάλες ομάδες πέρα από το σκορ κοιτάζεις και κάποια άλλα πράγματα που μπορεί να γλυκάνουν την πίκρα αν η εμφάνιση και η εικόνα αφήνει υποσχέσεις για τη συνέχεια. Επί του προκειμένου, ο ΠΑΣ έχασε 2-0 από την ΑΕΚ στο γήπεδο της Ριζούπολης για την 3η αγωνιστική, από γκολ στο 39’ του Πινέδα και στο 87’ του Άμραμπατ, αλλά μπορεί να γλυκάνει την πίκρα του λόγω της καλής εμφάνισης που έκανε, της βελτίωσης που παρουσίασε σε σχέση με προηγούμενα παιχνίδια. Στοιχεία που δίνουν αισιοδοξία στον «Άγιαξ της Ηπείρου» και ελπίδες για καλύτερη πορεία στη συνέχεια, στην προσπάθεια που κάνει για να ξεφύγει από τις τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Μην ξεχνάμε ότι ομάδες όπως ο ΠΑΣ που παλεύουν αποκλειστικά για την παραμονή στην κατηγορία, χτίζουν τους στόχους στα εντός έδρας παιχνίδια και ειδικά με ομάδες του ιδίου βεληνεκούς και όχι σε έδρες όπως το Καραϊσκάκη, η Ριζούπολη, η Τούμπα ή η Λεωφόρος. Η ισοπαλία με τη Λαμία 1-1 την περασμένη αγωνιστική στο στάδιο «Ζωσιμάδες» πόνεσε πολύ περισσότερο από την ήττα με 2-0 από την ΑΕΚ στη Ριζούπολη. Από την αναμέτρηση με την Ένωση ο «Άγιαξ της Ηπείρου» κρατά ως προίκα την καλή εμφάνιση, ειδικά του δευτέρου ημιχρόνου, για το ερχόμενο παιχνίδι με τον Λεβαδειακό που θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο στα Γιάννινα. Εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα για τον ΠΑΣ, το κομβικό σημείο στην τιτάνια μάχη της παραμονής και όχι η αναμέτρηση με την ΑΕΚ.
Ο «Άγιαξ» στάθηκε πολύ καλά, ειδικά στο β’ ημίχρονο, όπου πίεσε ψηλά, δημιούργησε φάσεις, είχε ευκαιρίες για να βάλει το γκολ της ισοφάρισης και να δημιουργήσει νέα δεδομένα στο παιχνίδι. Αν ο Ροσέρο ήταν περισσότερο εύστοχος και ψύχραιμος σε κάποιες φάσεις, ίσως βλέπαμε ένα διαφορετικό παιχνίδι. Επειδή όμως η Ιστορία γράφεται με γεγονότα, η ΑΕΚ είναι αυτή που πήρε το τρίποντο και αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο τις λιγοστές ευκαιρίες που δημιούργησε. Ειδικά στις φάσεις των γκολ οι σκόρερ έδειξαν και την προσωπική τους αξία, καθώς ο Πινέδα πέρασε τη μπάλα από την τρύπα του βελονιού και ανάμεσα από τρεις αμυντικούς του ΠΑΣ σημαδεύοντας τη γωνία, ενώ και ο Άμπραμπατ έκανε εξαιρετικό τελείωμα της μεταβίβασης που είχε από τον Μοχαμάντι. Άλλες μεγάλες φάσεις δεν έκανε η ΑΕΚ, εκτός από κάποια σουτ που δεν βρήκαν στόχο. Αντίθετα ο ΠΑΣ στις αντεπιθέσεις του α’ μέρους και με το πρεσάρισμα που έκανε ψηλά στην επανάληψη, είχε τρεις καταπληκτικές ευκαιρίες με τον Ροσέρο, που φαίνεται ότι δεν έχει το γκολ και αναδείχθηκε ο μοιραίος παίκτης των Γιαννιωτών. Ναι μεν στατιστικά υπερέχει η ΑΕΚ με κατοχή μπάλας, τελικές προσπάθειες κλπ αλλά μεγάλους κινδύνους στην εστία του ΠΑΣ δεν δημιούργησε. Αντίθετα ο ΠΑΣ είναι αυτός που απείλησε την ΑΕΚ με ισοφάριση, ακόμη και με ανατροπή.
Όπως στο Καραϊσκάκη με τον Ολυμπιακό έτσι και χθες στην αρχή ο ΠΑΣ δέχθηκε πίεση από την ΑΕΚ. Αλλά σταδιακά ισορρόπησε το παιχνίδι, είχε καλή αμυντική οργάνωση στα διαστήματα που η Ένωση έβγαζε πολύ ενέργεια και ήταν πιεστική. Έτσι κύλησε το πρώτο ημίχρονο. Στην επανάληψη, με την αλλαγή παιχνιδιού που έκανε ο Στάικος και με τις εύστοχες αλλαγές που πραγματοποίησε, ο ΠΑΣ ανέβηκε ψηλά και δημιούργησε αρκετές προϋποθέσεις για γκολ, ειδικά στις τρεις περιπτώσεις με τον Ροσέρο. Τόσο σημαντικές ευκαιρίες δεν είχε η ΑΕΚ, παρά μόνο φάσεις. Έκανε την διαφορά η ποιότητα κάποιων παικτών της, ειδικά στις φάσεις των δύο γκολ που οι σκόρερ έβαλαν την προσωπική σφραγίδα τους. Μέχρι να βάλει η ΑΕΚ το δεύτερο γκολ στο 87’ ο Αλμέιδα ήταν σε αναμμένα κάρβουνα και όλους τους έζωναν στη μέση μαύρα φίδια. Γιατί ο ΠΑΣ προσπάθησε να παίξει ποδόσφαιρο, πάτησε μπάλα, είχε ανάπτυξη παιχνιδιού και φάσεις. Μακάρι αυτή την καλή απόδοση να την έχει σε μετέπειτα παιχνίδια και ειδικά το Σάββατο με τον Λεβαδειακό, όπου η νίκη είναι μονόδρομος. Όπως τονίσαμε και άλλες φορές, ο ΠΑΣ είναι νέα ομάδα, θέλει χρόνο για να φτιαχτεί. Το γεγονός ότι από αγωνιστική σε αγωνιστική παρουσιάζει σημεία βελτίωσης δημιουργεί αισιοδοξία. Να γιατί κάποιες φορές μπορεί να νομιμοποιηθεί κάποιος που έχασε να πει ότι είναι ευχαριστημένος. Η ήττα είναι πάντα ήττα που πονάει, αλλά το πρωτάθλημα είναι μαραθώνιος και στο τέλος γίνεται ταμείο. Η καλή εμφάνιση στη Ριζούπολη σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφησυχάσει κανένα και ειδικά τον κύριο Χριστοβασίλη που έχει υποχρέωση να ενισχύσει και με άλλους παίκτες της ομάδα. Στο ρόστερ υπάρχει ελλείψεις, τρύπες, που πρέπει να καλυφθούν.
Μεγάλη εμφάνιση έκαναν Κιάκος, Εραμούσπε, Καραχάλιος, Σόρια, δραστήριος και φιλότιμος ο Παμλίδης, δημιουργικός ο Τζίμας στην επανάληψη. Από την ΑΕΚ ξεχώρισαν Πινέδα, Άμραμπατ, Γιόνσον και Σιμάνσκι.
Ο διαιτητής Μανούχος έδωσε μια παρατραβηγμένη κίτρινη κάρτα στον Παμλίδη, αλλά σε γενικές γραμμές δεν έκανε το μεγάλο λάθος. Κάποια «σποράκια» πάντα παίρνουν οι μεγάλες ομάδες. Υπάρχει μια φάση που δεν το ξεκαθάρισε απόλυτα η τηλεόραση, σε χέρι του Γκατσίνοβιτς μέσα στην περιοχή. Με κίτρινες κάρτες παρατηρήθηκαν οι Παμλίδης (28’), Σιμάνσκι (41’), Τζαβέλας (80’).

ΤΑ ΓΚΟΛ

39’: Ο Πινέδα το δυνατό σουτ λίγο έξω από την περιοχή και αριστερά, δεν μπορεί ν’ αντιδράσει ο Σούλης στη δεξιά του γωνία, 1-0. Ο Γκατσίνοβιτς έστρωσε στον Πινέδα, έστω και κατά λάθος.

87’: Δεύτερο γκολ για την ΑΕΚ. Ο Μοχαμάντι μπαίνει ανενόχλητος στην περιοχή του ΠΑΣ από αριστερά, την κατάλληλη στιγμή γυρίζει στον Άμραμπατ, ο οποίος με προσποίηση αδειάζει τον Καραχάλιο και με σουτ από το ύψος του πέναλτι «κλειδώνει» την επιστροφή της ΑΕΚ στις νίκες, 2-0.

ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ

1′: Καλό μακρινό σουτ του Πινέδα, μπλοκάρει ο Σούλης.

8′: Ο Ροσέρο απειλεί για τον ΠΑΣ, συγκλίνει από δεξιά της περιοχής και σουτάρει δυνατά, η μπάλα δύο μέτρα δίπλα από το δεξί δοκάρι.

35′: Ευκαιρία για την ΑΕΚ, συρτό σουτ του Πινέδα από θέση μέσα δεξιά και ύστερα από κεφαλιά-πάσα του Γκατσίνοβιτς, δύσκολη απόκρουση του Σούλη.

38’: Καλή ευκαιρία για τον ΠΑΣ όταν ο Καραχάλιος έκλεψε τη μπάλα από τον Πινέδα, την κατέβασε κάτω από τη μεσαία γραμμή και βλέποντας ακάλυπτο δεξιά τον Ροσέρο του έβγαλε καλή πάσα, αλλά ο παίκτης του ΠΑΣ έκανε το σουτ που βρήκε το σώμα του Γιόνσον ο οποίος πρόλαβε και μπήκε μπροστά.

52′: Καταπληκτική ευκαιρία για τον ΠΑΣ. Ο Σόρια πασάρει στον αφύλακτο Ροσέρο, που σουτάρει πολύ άστοχα από θέση μέσα δεξιά. Ήταν η τρίτη φορά στο ματς που ο Ροσέρο βρέθηκε ξεμαρκάριστος και σε καλή θέση για να σκοράρει.

65′: Ο Σιμάνσκι κάνει σημαντικό λάθος κοντά στην περιοχή της ΑΕΚ, αλλά το πλασέ του Τζίμα το εξουδετερώνει εύκολα ο Στάνκοβιτς.

85′: Ο Γκαρσία μπαίνει… αέρινα στην περιοχή από δεξιά, κάνει το γύρισμα και ο Εραμούσπε διώχνει σε κόρνερ. Αυτό περνά ανεκμετάλλευτο.

Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Διαιτητής: Μανούχος (Αργολίδας). Βοηθοί: Σινιοράκης (Χανίων), Δ. Βεργέτης (Αργολίδας). 4ος: Χρ.Βεργέτης (Αρκαδίας). VAR: Κουμπαράκης (Κυκλάδων). ΑVAR: Μεϊντάνας (Αχαΐας).

ΟΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

AEK: Στάνκοβιτς, Ρότα, Χατζισαφί, Βίντα, Τζαβέλλας, Γιόνσον, Σιμάνσκι (71’ Ελίασον), Γκατσίνοβιτς (71’ Μάνταλος), Τσούμπερ (77’ Αμπραμπατ), Πινέδα (83’ Μοχαμάντι), Αραούχο (71’ Γκαρσία).

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Σούλης, Σόρια, Κιάκος, Εραμούσπε, Παντελάκης, Καραχάλιος, Μπιλμπάο, Λιάσος (56’ Ριένστρα), Ροσέρο (77’ Σταματελόπουλος), Μορέιρα (46’ Τζίμας), Παμλίδης.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Λαμία – Αστέρας Τρίπολης 0-0
Ολυμπιακός – Ιωνικός 3-1
Παναθηναϊκός – Λεβαδειακός 1-0
Ατρόμητος – Παναιτωλικός 1-1
Βόλος – ΟΦΗ 0-1
ΑΕΚ – ΠΑΣ Γιάννινα 2-0
Άρης – ΠΑΟΚ 0-0

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(3η Αγωνιστική)
Παναθηναϊκός 9
Ολυμπιακός 7
ΠΑΟΚ 7
ΑΕΚ 6
Παναιτωλικός 4
Ατρόμητος 4
—————————————————————————
Άρης 4
Βόλος 4
Αστέρας Τρίπολης 3
ΟΦΗ 3
Λαμία 2
Ιωνικός 1
Λεβαδειακός 1
ΠΑΣ Γιάννινα 1
ΣΗΜ: Οι έξι πρώτες ομάδες θα δώσουν αγώνες πλέι οφ, για την ανάδειξη του πρωταθλητή και των ομάδων που θα βγουν στην Ευρώπη.
-Οι οκτώ τελευταίες ομάδες θα δώσουν αγώνες πλέι άουτ, όπου οι δύο τελευταίες θα υποβιβαστούν απευθείας στη Β’ Εθνική.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (4η)
ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

19.00 ΟΦΗ – Παναιτωλικός (COSMOTEsport)
19.30 ΠΑΣ Γιάννινα – Λεβαδειακός (NOVAsportς)
21.30 Ιωνικός – Ατρόμητος (COSMOTEsport)
ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
18.30 Ολυμπιακός – Βόλος (COSMOTEsport)
21.30 Αστέρας Τρίπολης – Άρης (NOVAsportς)
21.30 Παναθηναϊκός – ΑΕΚ (COSMOTEsport)
ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
19.00 ΠΑΟΚ – Λαμία (NOVAsportς)

Στάικος: Κρατάμε την καλή εμφάνιση

Αφού ευχαρίστησε τον Ματίας Αλμέιδα για τα καλά του λόγια, ο προπονητής του ΠΑΣ Θανάσης Στάικος, αναφέρθηκε στην προσπάθεια του ΠΑΣ να παίξει ποδόσφαιρο κόντρα στην ΑΕΚ και πως εξελίχθηκε το ματς της Ριζούπολης.
Αναλυτικά είπε στην Cosmote TV: «Ευχαριστούμε για τα καλά του λόγια (σ.σ. τον Αλμέιδα). Είναι σημαντικά, πόσο μάλλον όταν έρχονται από έναν άνθρωπο που έχει γράψει ιστορία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Προσπαθήσαμε να μην παίξουμε αντιποδόσφαιρο. Τα παιδιά έπαιξαν από πίσω, έκαναν ευκαιρίες. Στο τέλος άνοιξε το παιχνίδι. Κρατάμε την καλή εμφάνιση. Αξίζαμε κάτι καλύτερο, αλλά δεν πρέπει να μείνουμε εδώ. Πρέπει να κοιτάξουμε τον επόμενο αγώνα. Μας πιέζει λίγο το πρόγραμμα και τα δύσκολα εκτός έδρας σερί παιχνίδια. Έχουμε ένα πλάνο και πιστεύω ότι θα πλασαριστούμε στην πορεία σε υψηλότερες θέσεις. Είμαστε σε αναζήτηση επιθετικού, μετά τον τραυματισμό του Πέδρο Κόντε. Μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε εξελίξεις».

Ο Αλμέιδα έδωσε συγχαρητήρια σε Στάικο και ΠΑΣ

Ο προπονητής της ΑΕΚ Ματίας Αλμέιδα στις δηλώσεις του συνεχάρη τον Στάικο και τον ΠΑΣ Γιάννινα, για την εικόνα και το καθαρό ποδόσφαιρο στη Ριζούπολη. Για το παιχνίδι ανέφερε ότι είναι μια ξεκάθαρη νίκη της ομάδα του. Αναλυτικά οι δηλώσεις Αλμέιδα: «Σήμερα αλλάξαμε το σύστημα. Είναι μία ξεκάθαρη νίκη. Δεν μου αρέσει να λέω ψέματα. Δεν έχω το μαγικό ραβδάκι. Είμαστε σε ένα μονοπάτι και συνεχίζουμε σε αυτό. Η ομάδα απόψε ήταν πιο ήρεμη σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι. Μπορέσαμε και σκοράραμε με ένα γκολ σχεδόν έξω από την περιοχή. Το δουλέψαμε μέσα στην εβδομάδα. Άλλες φορές το δουλεύεις και δεν βγαίνει κι άλλες βγαίνει. Απόψε βγήκε. Έδωσα και τα συγχαρητήρια μου στον προπονητή του ΠΑΣ και τον απόλυτο σεβασμό μου, γιατί προσπάθησε να παίξει ποδόσφαιρο. Είμαστε σε καλό δρόμο».

Γ. Κιάκος: Αξίζαμε την ισοπαλία, πάμε για νίκη με Λεβαδειακό

Ο κορυφαίος παίκτης του ΠΑΣ Γιάννης Κιάκος σε δηλώσεις του στο συνδρομητικό κανάλι που μετέδωσε το παιχνίδι, τόνισε ότι σύμφωνα με την εικόνα του αγώνα, η ομάδα του άξιζε την ισοπαλία. Αναλυτικά οι δηλώσεις: «Ήταν ένας δύσκολος αντίπαλος. Δεν πήραμε το αποτέλεσμα που θέλαμε, αξίζαμε την ισοπαλία. Πρέπει να συνεχίσουμε και να πάρουμε τη νίκη με τον Λεβαδειακό. Παίξαμε καλύτερα από τα τελευταία ματς, πρέπει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, σήμερα με την ΑΕΚ δεχτήκαμε δύο φάσεις και δύο γκολ».

Βαγγέλης Γυφτόπουλος