Ένα τραγούδι που, δυστυχώς, έγινε ξανά επίκαιρο

To 1985 o Στινγκ κυκλοφόρησε το πρώτο προσωπικό του δίσκο με τον τίτλο “The Dream of the blue turtle”. Ένα από τα σινγκλ που κυκλοφόρησε ήταν το “Russians”. Εκείνη την εποχή ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν σε περίοδο όξυνσης – μία από τις πολλές όσα χρόνια κράτησε. Ο Βρετανός τραγουδοποιός από το Νιούκαστλ εξηγούσε το πώς το εμπνεύστηκε:

Ένας φίλος μου από το πανεπιστήμιο του Κολούμπια είχε κατασκευάσει έναν δορυφορικό δέκτη που μας επέτρεπε να παρακολουθούμε την τηλεόραση της Σοβιετικής Ένωσης. Το βράδυ που συντονιζόμασταν, βλέπαμε τα παιδικά τους προγράμματα, την δική τους εκδοχή για την Οδό Σουσάμι (σ.σ. λόγω της διαφοράς ώρας). Μου έκανε εντύπωση πόσο προσέχανε (σ.σ. οι Ρώσοι) τα παιδικά τους προγράμματα, και με έκανε να σκεφτώ ότι και εκείνοι αγαπούν τα παιδιά τους”

Στο τραγούδι γίνονται αναφορές στον Χρουτσόφ, τον Ρέιγκαν και την ατομική βόμβα (Oppenheimer’s deadly toy”). Ακόμα, ακούγονται οι ακόλουθοι στίχοι, σε μετάφραση:

Δεν υπάρχει μονοπώλιο στην κοινή λογική/Και από τις δυο πλευρές του πολιτικού φράχτη/Μοιραζόμαστε την ίδια βιολογία/Ανεξαρτήτως ιδεολογίας”

Πριν λίγες μέρες ο εβδομηντάχρονος πια Στινγκ ανέβασε στο προφίλ του, στο ίνσταγκραμ μια νέα ακουστική εκδοχή του τραγουδιού αυτού. Δηλώνει πως είχε πάψει από χρόνια να παίζει αυτό το τραγούδι, καθώς όπως πίστευε, ποτέ ξανά δεν θα είχε λόγο να το παίξει (σ.σ. μιας και ο Ψυχρός Πόλεμος είχε λήξει). Το αφιερώνει στους Ουκρανούς που υπερασπίζονται ηρωικά την πατρίδα τους, και στους Ρώσσους που διαμαρτύρωνται και διαδηλώνουν ενάντια στην εισβολή, παρά τον κίνδυνο σύλληψης και φυλάκισεις. Κατά τη γνώμη μου, κάνει λάθος όταν αποκαλεί την Ουκρανία “φιλειρηνικό γείτονα”. Προτιμώ να πιστέψω ότι δεν παραβλέπει τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή τόσα χρόνια. Κρατάω τα λόγια του:

Όλοι αγαπούμε τα παιδιά μας. Σταματήστε τον πόλεμο”

Κώστας Μαζιώτης

https://www.youtube.com/watch?v=IW0Wq-t4kSQ&list=TLPQMTMwMzIwMjLHJuinE2zm_g&index=2