Έκθεση για τα 100 χρόνια της Άλκης Ζέη

«Μνήμη και πολλή αγάπη χρειάστηκε για να γράψω την ιστορία της ζωής μου. Στο μυθιστόρημα μπορείς να λες ό,τι φαντάζεσαι, να κινείς τους ήρωές σου όπως θέλεις, να τους βάζεις να λένε ό,τι σκέφτεσαι εσύ», έγραψε η Αλκη Ζέη. «Οταν όμως τα πρόσωπα είναι αληθινά, δεν γίνεται ούτε τοσοδά να λαθέψεις… Ευτυχώς που υπάρχει η αδελφή μου και η μνήμη της είναι αλάνθαστη και η ζωή της μπλέκεται με τη δική μου. Μόλις διάβασε αυτά που έγραψα μου είπε: “Ετσι ζήσαμε, έτσι ήταν αυτοί που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε”. “Τώρα” της λέω, “που ξαναθυμήθηκες την ιστορία μας, θα ‘θελες να είχαμε ζήσει μια άλλη ζωή;”. “Με τίποτα” μου αποκρίθηκε αυθόρμητα. “Με τίποτα” συμπλήρωσα κι εγώ».

Στον πρώτο όροφο του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς λαμβάνει χώρα μια πολύ ιδιαίτερη έκθεση, μια έκθεση που, είμαι σίγουρος, ενδιαφέρει πολύ κόσμο. Στα πλαίσια του Έτους Άλκης Ζέη για το 2023 – τον Δεκέμβρη κλείνουν εκατό χρόνια από τη γέννηση της σπουδαίας συγγραφέα – πραγματοποιείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Μουσείο Μπενάκη μια αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στην αγαπημένη Άλκη Ζέη.

Ο επισκέπτης και η επισκέπτρια έχουν την ευκαιρία να δουν προσωπικά αντικείμενα της συγγραφέα, αρχειακό υλικό, καθώς και σχεδόν όλα τα εξώφυλλα από τα βιβλία της στις μεταφρασμένες σε ένα σωρό γλώσσες εκδόσεις τους. Μάλιστα, σε μια αίθουσα προβάλλεται το ντοκιμαντέρ της Μαργαρίτας Μαντά “Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης”. Ακόμα στην έκθεση υπάρχει μπόλικο οπτικοακουστικό υλικό με προφορικές μαρτυρίες, καθώς και ανέκδοτα γραπτά.

Η έκθεση είναι σε λειτουργία και θα κρατήσει μέχρι τις 30 Απρίλη

πηγή φωτογραφίας από kathimerini.gr