Άσε τον μουσικό να παίξει

Ο Σταύρος Κουγιουμτζής υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερος συνθέτες του ελληνικού έντεχνου τραγουδιού· με μελωδίες που λάμπουν από ευγένεια, ευαισθησία και, παρότι συχνά μελαγχολικές, σε κερδίζουν με την τόση λεπτότητα και γλυκάδα.

Επηρεασμένος από τον Θεοδωράκη και τον Χατζιδάκι, συνδύασε τις μελωδίες του με τον ήχο του μπουζουκιού π.χ. του Γιώργου Ζαμπέτα. Σε ένα τηλεοπτικό αφιέρωμα, ο Κουγιουμτζής διηγείται το εξής περιστατικό: παρότι έδειχνε στον Ζαμπέτα τις κλίμακες και τις νότες, έβλεπε (ή μάλλον άκουγε) ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν …σόι.

Ρωτάει, λοιπόν, τον Ζαμπέτα: “Ρε Γιώργο, τι φταίει και δεν τραβάει το πράγμα;”, “Ρε Κουγιουμτζή, πώς να παίξω; Μ’ έχεις τρελάνει με μι εδώ, σι εκεί, με ζάλισες!”. Ο Κουγιουμτζής, ευφυής άνθρωπος, ποιάνει το νόημα και του λέει: “Γιώργο, ξέχνα ό,τι σου είπα. Μπες μέσα και παίξε ό,τι θες!”. Και φυσικά προέκυψε αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα.

 

Ο Σταύρος Κουγιουμτζής άργησε λίγο αλλά κατάλαβε, όπως παραδέχτηκε, ότι τον λαϊκό μουσικό δεν τον περιορίζεις με πλαίσια αλλά τον αφήνεις να παίξει με την καρδιά του και την φαντασία του.

Υγ Για την ιστορία το σχόλιο του Ζαμπέτα κατόπιν ήταν: “Κουγιουμτζής, μέσα είσαι”.

Κώστας Μαζιώτης