Άνθρωποι του αθλητισμού στον στίβο των εκλογών

Με τις επαναληπτικές εκλογές, που έγιναν στην περασμένη Κυριακή σε ορισμένες περιφέρειες και δήμους της χώρας, ολοκληρώθηκαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 στη χώρα μας.

Αναμένονται και τα επίσημα αποτελέσματα από τα κατά τόπους πρωτοδικεία με την κατανομή των εδρών μεταξύ των παρατάξεων που έλαβαν μέρος στις εκλογές. Όμως όλοι ξέρουν ποιος κέρδισε και ποιος όχι από τα αποτελέσματα που βγήκαν το βράδυ της Κυριακής. Οι νέες περιφερειακές και δημοτικές αρχές θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους από την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους θα είναι πενταετής.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν έναν διαφορετικό χαρακτήρα από τις εθνικές, γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί υποψήφιοι, χιλιάδες σε όλη τη χώρα και οι διαπροσωπικές σχέσεις, ειδικά στις μικρές κοινωνίες, παίζουν σημαντικό ρόλο.
Στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου, κατέβηκαν στον εκλογικό στίβο 3.639 υποψήφιοι, που διεκδίκησαν την ψήφο των πολιτών, για την εκλογή περιφερειάρχη, δημάρχων, περιφερειακού συμβουλίου και δημοτικών συμβουλίων στους 18 συνολικά δήμους. Στον νομό Άρτας ήταν 814 υποψήφιοι, στον νομό Πρέβεζας 699, στον νομό Θεσπρωτίας 440 και στον νομό Ιωαννίνων 1.686. Όσον αφορά τον διαχωρισμό των υποψηφίων στον α’ και β’ βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 612 ήταν υποψήφιοι στις περιφερειακές εκλογές και 3.027 στις δημοτικές.  
Περιφερειάρχης Ηπείρου επανεξελέγη ο Αλέξανδρος Καχριμάνης και μάλιστα με σημαντικό αριθμό ψήφων και μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους. Στο αξίωμα του δημάρχου, στον νομό Ιωαννίνων και στον Δήμο Ιωαννιτών δήμαρχος τη δεύτερη Κυριακή εξελέγη ο Θωμάς Μπέγκας, δήμαρχος στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων ο Νικόλαος Βαΐτσης, στον Δήμο Δωδώνης επανεξελέγη ο Χρήστος Ντακαλέτσης, στον Δήμο Πωγωνίου επανεξελέγη ο Κώστας Καψάλης, στον Δήμο Ζαγορίου επανεξελέγη ο Γιώργος Σουκουβέλος, στον Δήμο Ζίτσας επανεξελέγη ο Μιχάλης Πλιάκος, στον Δήμο Μετσόβου εξελέγη η Μαρία-Χριστίνα Αβέρωφ και στον Δήμο Κόνιτσας ο Ανδρέας Παπασπύρου.
Στον νομό Άρτας και στον Δήμο Αρταίων δήμαρχος εξελέγη ο Χριστόφορος Σιαφάκας, στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρων επανεξελέγη ο Χρήστος Χασιάκος, στον Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκης επανεξελέγη ο Περικλής Μίγδος και στον Δήμο Νικολάου Σκουφά εξελέγη ο Κωνσταντίνος Παπασιώζος.
Στον νομό Πρέβεζας επανεξελέγησαν δήμαρχοι στον Δήμο Πρέβεζας ο Νικόλαος Γεωργάκος και στον Δήμο Πάργας ο Νικόλαος Ζαχαριάς. Στον Δήμο Ζηρού εξελέγη ο Γεώργιος Ζυγούρης.
Τέλος, στον νομό Θεσπρωτίας, στον Δήμο Ηγουμενίτσας δήμαρχος εξελέγη στις επαναληπτικές εκλογές ο Παναγιώτης Νταής, στον Δήμο Φιλιατών εξελέγη ο Βασίλειος Τζίγκος και στον Δήμο Σουλίου ο Αθανάσιος Ντάνης.
Πάρα πολλοί ήταν και οι υποψήφιοι από τον αθλητικό χώρο, όπως παράγοντες, ποδοσφαιριστές, διαιτητές, αθλητές. Ο αθλητισμός είναι από τις κορυφαίες κοινωνικές εκδηλώσεις, με ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, στις οποίες συμμετέχουν χιλιάδες άνθρωποι. Είναι λογικό πολλοί άνθρωποι του χώρου να συμμετέχουν ενεργά στις εκλογές ως υποψήφιοι αλλά και να υπηρετούν τα θεσμικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στη σημερινή στήλη θα παρουσιάσουμε τους ανθρώπους του αθλητισμού, που κατέβηκαν στον εκλογικό στίβο των πρόσφατων εκλογών. Δεν το κάναμε πριν από τις εκλογές, για να μη φανεί ως έμμεση διαφήμιση στα πρόσωπα του αθλητισμού, σεβόμενοι την προσπάθεια και των υποψηφίων που προέρχονται από άλλους χώρους. Για τον ίδιο λόγο, αποφύγαμε επιμελώς και συνεντεύξεις με πρόσωπα που ήταν υποψήφιοι και ας είχαν σχέση με θέματα της επικαιρότητας.
Στην εκλογική μάχη άλλοι κέρδισαν και άλλοι έχασαν. Οι ψηφοφόροι έκαναν τις επιλογές τους. Όμως αξίζει ένας καλός λόγος σε όλους και όλες, που είχαν το θάρρος να κατέλθουν στον εκλογικό στίβο, εκδηλώνοντας με αυτό τον τρόπο την πρόθεση να ασχοληθούν με τα κοινά και να υπηρετήσουν τους συμπολίτες τους. Ούτε σημαίνει ότι κέρδισαν οι ικανοί και έχασαν οι μη ικανοί. Σε μια εκλογική διαδικασία παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες. Να ευχηθούμε καλή επιτυχία στο έργο των νέων τοπικών αρχόντων και να δώσουν βαρύτητα, μεταξύ των άλλων θεμάτων, και στο κομμάτι του αθλητισμού. Να φτιάξουν γήπεδα, να συντηρήσουν τους υπάρχοντες αθλητικούς χώρους, να βοηθήσουν περισσότερο τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, που αγκαλιάζει τη νεολαία και δίνει ένα άλλο χρώμα στις μικρές κοινωνίες, πόλεις και χωριά.
Ξεκινούμε την παρουσίαση των ανθρώπων του αθλητισμού, που έδωσαν τη μάχη των εκλογών, πρώτα από τις περιφερειακές εκλογές και από τους επικεφαλής των παρατάξεων. Ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης είναι από τους πιο πιστούς φίλους του ΠΑΣ και τον στήριξε σε πολύ δύσκολες στιγμές. Ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον – Τόπος να ζεις» Στέφανος Ζούμπας αγωνίστηκε για πολλά χρόνια στην ομάδα μπάσκετ του ΑΓΣΙ και σήμερα είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του τμήματος, ενώ είναι μόνιμα στις κερκίδες στους «Ζωσιμάδες» στους αγώνες του ΠΑΣ Γιάννινα. Ο επικεφαλής της παράταξης «ΦΩΣ» Λάμπρος Γεωργόπουλος ήταν μέλος του συνδέσμου φιλάθλων και γνωστός φίλος του «Άγιαξ της Ηπείρου».
Από τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους, στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων, με την παράταξη «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου» του Αλέξανδρου Καχριμάνη υποψήφιοι ήταν ο δικηγόρος Βασίλειος Γοργόλης (εξελέγη), που έπαιξε σε ερασιτεχνικές ομάδες του νομού, ο δικηγόρος Χάρης Λαζάνης (εξελέγη), πρώην αντιπρόεδρος του ΠΕΑΚΙ και νομικός παραστάτης της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, ο εμβληματικός αρχηγός του ΠΑΣ στα νεότερα χρόνια Γιώργος Ντάσιος, που είναι και υπεύθυνος ακαδημιών της Θύελλας Ελεούσας. Επίσης υποψήφιος ήταν ο γνωστός καλαθοσφαιριστής Σάκης Τζαλαλής, που αγωνίστηκε σε ΑΓΣΙ, Παγκράτι, Νήαρ Ήστ, Έσπερο στην Α1 κατηγορία, ο νυν αντιπεριφερειάρχης Κώστας Σιαράβας (εξελέγη), που διετέλεσε πρόεδρος στον Θρίαμβο Σερβιανών και στον ΑΟ Ανατολής, ο Γεώργιος Σαραλιώτης, αντιπρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων, και ο Γαβριήλ Παπαναστασίου, ποδοσφαιριστής στη μεγάλη ομάδα του Ατρόμητου της δεκαετίας του ’70 που έβγαλε σπουδαίους ποδοσφαιριστές. Στην παράταξη «ΦΩΣ» του Λάμπρου Γεωργόπουλου ήταν υποψήφιοι οι Γιώργος Πάσχος, παλιός ποδοσφαιριστής της Αναγέννησης Ελληνικού, και ο νυν ποδοσφαιριστής του Αγροτικού Καστρίτσας Βαγγέλης Ριστάνης. Στην παράταξη του Στέφανου Ζούμπα υποψήφιοι ήταν οι Απόστολος Αξιούργος, παλιός ποδοσφαιριστής της Προοδευτικής Περάματος, και η παραολυμπιονίκης Ανθή Λιάγκου. Τέλος, στο ψηφοδέλτιο της παράταξης του Γιάννη Στέφου υποψήφιος ήταν ο Πέτρος Χαλούλος, παλιός ποδοσφαιριστής και πρόεδρος της Πίνδου Κόνιτσας. Στην περιφερειακή ενότητα Άρτας υποψήφιος ήταν ο Άλκης Παπαχρηστάκης, παλιός ποδοσφαιριστής της Αναγέννησης Άρτας και στην περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας καταγράφεται η υποψηφιότητα του Χρήστου Χολέβα, προπονητή στην Ανθούσα Πάργας.

 

Τη βραδιά των εκλογών, ο εκλεγείς δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας με τον απερχόμενο δήμαρχο Δημήτρη Παπαγεωργίου

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Στις δημοτικές εκλογές, στον Δήμο Ιωαννιτών, ο εκλεγείς δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας ήταν μέλος της ομάδας μπάσκετ του ΑΓΣΙ, που ανέβηκε το 1979 στη Β’ Εθνική. Ο πατέρας του, ο αείμνηστος Κώστας Μπέγκας, ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣ Γιάννινα της πρώτης ανόδου στην Α’ Εθνική (1973-74).

Ο νυν δήμαρχος Δημήτριος Παπαγεωργίου είναι αντιπρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων και φίλος του ΠΑΣ Γιάννινα, η Τατιάνα Καλογιάννη, επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023», είναι κόρη του Λευτέρη Καλογιάννη, πρώτου προέδρου του ΠΑΣ στην Α’ Εθνική, τη σεζόν 1974-75. Ο υποψήφιος δήμαρχος με την παράταξη «Γιάννενα όμορφη πόλη» Παντελής Κολόκας είναι κάτοχος χρυσού μεταλλίου στο αγώνισμα των 1500 μέτρων σε Βαλκανικούς Αγώνες, προπονητής και γυμναστής για ένα διάστημα στον ΠΑΣ Γιάννινα και τέως πρόεδρος του ΠΕΑΚΙ. Ο υποψήφιος δήμαρχος Νίκος Γκόντας, με την παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», ήταν παλιότερα μέλος της διοίκησης του ΠΑΣ Γιάννινα.
Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, με τον νέο δήμαρχο Θωμά Μπέγκα ήταν ο παλιός γκολκίπερ του ΠΑΣ Σάκης Κουβεντάρης, η προπονήτρια βόλεϊ της ομάδας γυναικών του ΠΑΣ Γιάννινα Μαρία Μπράγια, που αγωνίστηκε και στην ομάδα του Άρη Θεσσαλονίκης, ο βετεράνος ποδοσφαιριστής και νυν μέλος του ΠΑΣ Κάστρο Χρήστος Τάτσης (εξελέγη), οι παλιοί πρόεδροι του ΑΟ Ανατολής Τάκης Κατηρτσίδης και του Αστέρα Αμφιθέας Γιάννης Θάνος.
Με τον Δημήτρη Παπαγεωργίου υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι ήταν ο αντιπρόεδρος της Ομίλου θαλασσίου σκι και πρώην δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος (εξελέγη), οι παλιοί ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ Παύλος Βαρτζιώτης, Κώστας Γκολφινόπουλος, Σωτήρης Κύρος, ο πρωταθλητής κολύμβησης Κώστας Μαντζαρόπουλος (εξελέγη στην τοπική κοινότητα Ιωαννίνων), οι παλιοί ποδοσφαιριστές ερασιτεχνικών ομάδων Άρης Παππάς, Παναγιώτης Παπασπύρου και ο γνωστός παράγοντας του Αετού Νήσου και με θητεία στην ΕΠΣΗΠ Άγγελος Μπήτσικας.
Με το ψηφοδέλτιο της Τατιάνας Καλογιάννη υποψήφιοι ήταν οι παλιοί ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ και άλλων ομάδων Βασίλης Παπαχρήστου, Γιώργος Λαδιάς (εξελέγη), Μανώλης Σκούφαλης, οι παλιοί ποδοσφαιριστές του ΑΟ Ανατολής Μάκης Χριστοφορίδης, της Χαραυγής Βαγγέλης Σαΐνης, ο τέως πρόεδρος του Αγροτικού Καστρίτσας Αλέξανδρος Πριόβολος, ο τέως παράγοντας του ΠΑΣ Γιάννινα Στάθης Σιούτης, ο υπάλληλος του ΠΕΑΚΙ και γυμναστής Απόστολος Παπαδημητρίου, το τέως μέλος της διοίκησης της ΕΠΣΗΠ Στέφανος Μιχάλης, καθώς και ο επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής, που αγωνίζεται στον Βίκος Φalcons Γιάννης Αναγνωστάκης.

Με τον Παντελή Κολόκα υποψήφιοι ήταν οι παλιοί ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ Βασίλης Καλούδης και Γιώργος Κατερίνης, η νυν αρχηγός της ομάδας μπάσκετ γυναικών του ΠΑΣ Γιάννινα Ντίνα Σαρηγιαννίδου, ο παλιός άσος της Θύελλας Κατσικά και του Αετού Νήσου Τάκης Γκαναβιάρης και Μάριος Μιχαήλ, που έχει αγωνιστεί σε πολλές ομάδες μπάσκετ της περιοχής και όχι μόνο, αδερφός του προέδρου της διοικούσας επιτροπής του ΠΑΣ Γιάννινα WBC Τόλη Μιχαήλ.
Τέλος, όσον αφορά τον Δήμο Ιωαννιτών, από την παράταξη του Νίκου Γκόντα υποψήφιοι ήταν ο αθλητικογράφος Νίκος Τσόλης (εξελέγη), ο πρόεδρος του Πύρρου Βοτονοσίου Γιάννης Γκουντέβενος, ο παλιός ποδοσφαιριστής του ΠΑΣ Γιάννινα Σωτήρης Ζαβογιάννης, ο τέως διαιτητής Σούπερ Λιγκ Δημήτριος Θάνος, ο ποδοσφαιριστής Νίκος Παπαβασιλείου και το μέλος της διοικούσας επιτροπής της ομάδας μπάσκετ γυναικών του ΠΑΣ Άγγελος Καχριμάνης.
Στον Δήμο Ζίτσας με την παράταξη του επανεκλεγέντος δημάρχου Μιχάλη Πλιάκου, υποψήφιοι ήταν ο παλιός πρωταθλητής κωπηλασίας Χάρης Γκίτσας, ο παλιός γκολκίπερ του ΠΑΣ Χρήστος Μάστακας, το μέλος της διοίκησης της Θύελλας Ελεούσας Φώτιος Ράρρας, ο πρόεδρος της Θύελλας Ελεούσας Γιάννης Τασιούλας και ο τέως πρόεδρος ομάδας γυναικών ποδοσφαίρου «Γιάννενα wfc» Μιχάλης Τσίντας. Με την παράταξη του Σπύρου Πάικα υποψήφιοι ήταν ο ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής Κώστας Ακριτίδης και ο παράγοντας της Φλόγας Πετσαλίου Απόστολος Χανδόλιας.
Στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων ο εκλεγείς δήμαρχος Νικόλαος Βαΐτσης ήταν στη διοίκηση της ΑΕ Πραμάντων. Στον Δήμο Δωδώνης, με τον επανεκλεγέντα δήμαρχο Χρήστο Ντακαλέτση, υποψήφιος ήταν ο προπονητής Πέτρος Τζίμας. Ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Καραμπίνας, επικεφαλής του επιλαχόντος συνδυασμού, είναι από τους κορυφαίους προπονητές χάντμπολ και είχε στον συνδυασμό τον πρόεδρο του ΠΕΑΚΙ και μέλος της διοίκησης της ΕΠΣΗΠ Παναγιώτη Δαβή. Στον Δήμο Ζαγορίου, ο επανεκλεγείς δήμαρχος Γιώργος Σουκουβέλος διετέλεσε στο παρελθόν μέλος της διοίκησης του ΠΑΣ Γιάννινα και υποψήφια στον συνδυασμό του ήταν η Μαίρη Πεζοδρόμου, επί πολλά χρόνια υπάλληλος και ψυχή της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα. Στον Δήμο Μετσόβου, με τον συνδυασμό της εκλεγείσας δημάρχου Μαρίας – Χριστίνας Αβέρωφ υποψήφιος ήταν ο πρόεδρος της Ρόνας Ανηλίου Χρήστος Γουβαίλης.

Η θρυλική πεντάδα του Παγκρατίου. Από αριστερά Καρατζάς, Χάρισον, Τζαλαλής, Μπακατσιάς, Ζώτος. Ο Τζαλαλής ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, αλλά δε βρέθηκε σε εκλόγιμη θέση.
Υποψήφια στον Δήμο Ηγουμενίτσας ήταν η διεθνής ρέφερι Ειρήνη Πιγγίου, χωρίς να εκλεγεί.
Επανεξελέγη δημοτικός σύμβουλος ο Γιώργος Λαδιάς, που έκανε σημαντική καριέρα στην Α’ Εθνική με τον Εδεσσαϊκό και με τον ΠΑΣ Γιάννινα.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΗΠΕΙΡΟ
Στον νομό Άρτας και στον κεντρικό Δήμο Αρταίων υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με διάφορες παρατάξεις ήταν ο πρόεδρος της ΕΠΣ Άρτας Αθανάσιος Τρομπούκης, ο ιστορικός ερευνητής-αθλητικογράφος Κώστας Μπανιάς, ο παλιός τερματοφύλακας της Αναγέννησης και της Μέλισσας Άρτας Νίκος Νικολάου. Στον Δήμο Νικολάου Σκουφά, υποψήφιοι ήταν ο προπονητής βόλεϊ Απόστολος Πορτοβάρας (εξελέγη) και ο τέως πρόεδρος της Αναγέννησης Άρτας και του Άραχθου Παχυκαλάμου Ηλίας Καρίνος.
Στον νομό Πρέβεζας υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι στον Δήμο Πρέβεζας ήταν ο αντιπρόεδρος της ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας Σπύρος Κόκκαλης (εξελέγη), οι πρώην πρόεδροι του ΠΑΣ Πρέβεζα Σπύρος Ρεκατσίνας, Τάσος Αμάραντος (είναι σε οριακή θέση εκλογής με ισοψηφία), Κωνσταντίνος Τσόκος, η διαιτητής Θεοδώρα Σφονδύλη και η αθλητικογράφος Αλεξάνδρα (Άντα) Ζιώγα. Στον Δήμο Πάργας ήταν υποψήφιοι σύμβουλοι ο παράγοντας του Αετού Αγιάς Θεοφάνης Σκάρπος (εξελέγη), το μέλος της διοίκησης του Απόλλωνα Πάργας Αναστάσιος Χάλκης, ο παλιός ποδοσφαιριστής του Απόλλωνα Πάργας Θωμάς Πανούσης και ο επί σειρά ετών πρόεδρος του Αστέρα Ανθούσας Πάργας Αλέξανδρος Δημόπουλος (εξελέγη). Στον Δήμο Ζηρού υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος ήταν ο νυν πρόεδρος του Εθνικού Φιλιππιάδας Ευάγγελος Γιολδάσης και ο τέως πρόεδρος Δημήτριος Γιολδάσης.
Τέλος, στη Θεσπρωτία, υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι στον Δήμο Ηγουμενίτσας ήταν η διεθνής ρέφερι και αθλήτρια στίβου Ειρήνη Πιγγίου, ο τέως βοηθός ρέφερι Σούπερ Λιγκ Γιώργος Καλφόγλου (εξελέγη), ο πρόεδρος της ΕΠΣ Θεσπρωτίας Κώστας Σακαρέλης, το τέως μέλος διοίκησης ΠΑΕ Θεσπρωτός Ναπολέων Τσάνης και ο παλιός ποδοσφαιριστής και πρόεδρος του Θεσπρωτού Μάκης Φουσέκης (εξελέγη). Στον Δήμο Σουλίου υποψήφιος ήταν ο δικηγόρος και παλιός πρόεδρος της τοπικής ομάδας Σούλι Παραμυθιάς Θωμάς Οικονόμου που εξελέγη.

Σίγουρα υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι από τον χώρο του αθλητισμού της Ηπείρου, που δεν έπεσαν στην αντίληψή μας. Ζητούμε την κατανόησή τους. Δεν είναι και τόσο εύκολο να ξέρουμε τα βιογραφικά των 3.639 υποψηφίων που κατήλθαν στις πρόσφατες εκλογές.

Για πρώτη φορά στον εκλογικό στίβο ο Δημήτρης Θάνος, που πριν από λίγα χρόνια ήταν διαιτητής Σούπερ Λιγκ.
Ο επί σειρά ετών αρχηγός του ΠΑΣ Γιώργος Ντάσιος για πρώτη φορά έθεσε υποψηφιότητα για το περιφερειακό συμβούλιο. Δεν εξελέγη, αλλά πήγε καλά.
Ο Βασίλης Παπαχρήστου διετέλεσε για δύο τετραετίες περιφερειακός σύμβουλος και για ένα διάστημα ήταν αντιπεριφερειάρχης αθλητισμού. Τώρα άλλαξε.. .γήπεδο και ήταν υποψήφιος στον Δήμο Ιωαννιτών χωρίς να εκλεγεί.

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ
Όχι μόνον τώρα, αλλά και σε παλιότερες εκλογές, αυτοδιοικητικές και εθνικές, υπήρχαν υποψήφιοι που υπηρέτησαν τον χώρο του αθλητισμού. Μάλιστα ορισμένοι, προερχόμενοι κυρίως από τον ΠΑΣ Γιάννινα, εξελέγησαν δήμαρχοι και βουλευτές. Θυμίζουμε ότι στις πρώτες μεταπολιτευτικές εκλογές, το φθινόπωρο του 1974, εξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων ο πρόεδρος του ΠΑΣ Λευτέρης Καλογιάννης. Επίσης στις πρώτες αυτοδιοικητικές εκλογές της μεταπολίτευσης, τον Μάρτιο του 1975, εξελέγη δήμαρχος Ιωαννίνων ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣ Κώστας Μπέγκας, πατέρας του εκλεγέντος τώρα δημάρχου Θωμά Μπέγκα. Επίσης ο Νίκος Γκόντας, ως μέλος της διοίκησης του ΠΑΣ, εξελέγη δήμαρχος Ιωαννιτών, ο επί σειρά ετών πρόεδρος της ΕΠΣΗΠ Βασίλειος Μάντζιος ήταν και αντιδήμαρχος στα Γιάννινα.
Στις τελευταίες διπλές εθνικές εκλογές, που έγιναν τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο, ήταν στο νομό Ιωαννίνων υποψήφιος με τη Ν.Δ. ο παλιός διεθνής άσος Γιούρκας Σεϊταρίδης, και στο ΠΑΣΟΚ η παραολυμπιονίκης Ανθή Λιάγκου, που ήταν και υποψήφια και στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αλλά και στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας είχαν κατέλθει στον στίβο της πολιτικής πολύ γνωστά ονόματα του αθλητισμού. Στην τρέχουσα θητεία, που τελειώνει με το τέλος του χρόνου, στην Περιφέρεια Ηπείρου αλλά και στον Δήμο Ιωαννιτών είναι εκλεγμένα και υπηρετούν την αυτοδιοίκηση σε θεσμικά όργανα αυτής, γνωστά πρόσωπα από τα γήπεδα και τους αθλητικούς στίβους. Στο περιφερειακό συμβούλιο για δεύτερη φορά είναι ο παλιός άσος του Ολυμπιακού και του ΠΑΣ Βασίλης Παπαχρήστου, που για ένα διάστημα διετέλεσε και αντιπεριφερειάρχης αθλητισμού. Τώρα άλλαξε… γήπεδο, θέτοντας υποψηφιότητα από την Περιφέρεια στον Δήμο, αλλά χωρίς επιτυχία, καθώς ο συνδυασμός είναι στην 3η θέση και παίρνει πολύ λίγες έδρες. Στο δημοτικό συμβούλιο υπηρετούν οι Θωμάς Μπέγκας (εξελέγη δήμαρχος έχοντας και μια παλιότερη δημαρχιακή θητεία 2014-19), Γιώργος Λαδιάς, Νίκος Τσόλης, Στέφανος Ζούμπας, Άρης Παππάς, Νίκος Γκόντας.
Στους εκλεγέντες να ευχηθούμε καλή δύναμη με παραγωγική θητεία σε περιφέρεια και δήμους, προς όφελος των πολιτών και του τόπου. Είναι σημαντικός θεσμός η τοπική αυτοδιοίκηση, συνυφασμένος με την καθημερινότητα της ζωής των πολιτών, σε άμεση επαφή με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πόλεις και χωριά.

Βαγγέλης Γυφτόπουλος