Στην τρέχουσα επικαιρότητα κυριαρχούν τα πολιτικά ζητήματα ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου, όπως και η τραγωδία των Τεμπών. Στην αθλητική επικαιρότητα το ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα και στην ουρά ποιες ομάδες θα υποβιβαστούν. Όμως τέτοιες μέρες, τον Μάρτιο του 2020, άλλα πράγματα μας απασχολούσαν. Μας απασχολούσε πως θα αντιμετωπίσουμε την πανδημία του κορονοϊού, πως θα προφυλαχτούμε, τι θα γίνει με τις δουλειές μας και πως θα περάσουμε κλεισμένοι στα σπίτια αφού είχε κηρυχθεί γενικό λοκντάουν. Τα πάντα ήταν κλειστά. Ακόμα και μια έξοδο για εφημερίδα στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς έπρεπε να σταλεί μήνυμα στην Πολιτική Προστασία. Περίπατος για λίγο με καφέ στο πλαστικό ήταν αξία ανεκτίμητη! Πρωτόγνωρες καταστάσεις. Κάθε απόγευμα στηνόμασταν στην τηλεόραση για να ακούσουμε τις οδηγίες του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, λαϊκού ήρωα εκείνων των ημερών. Η πανδημία ήταν στην αρχή, ζούσαμε έναν εφιάλτη με έναν αόρατο εχθρό. Οι γιατροί και το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό ήταν επί ποδός πολέμου. Τα πάνω κάτω ήρθαν και στον αθλητισμό λόγω κορονοϊού. Διακόπηκαν ξαφνικά τα πρωταθλήματα, απαγορεύτηκαν οι προπονήσεις, έκλεισαν τα γήπεδα και τα γυμναστήρια.
Η ανησυχία άρχισε να υπάρχει στη χώρα μας από τις πρώτες ημέρες της άνοιξης του 2020, όταν διαπιστώθηκαν ασθενείς με τη νόσο covid-19. Κηρύχτηκε γενικό λοκντάουν. Από 11 Μαρτίου απαγορεύτηκαν οι προπονήσεις και σταμάτησαν τα πρωταθλήματα. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο. Κάποιες χώρες, όπως η Αργεντινή και η Βραζιλία, δεν ήθελαν αρχικά να σταματήσουν τους αγώνες, αλλά όταν είδαν το άγριο πρόσωπο της πανδημίας, συμμορφώθηκαν με την υπόλοιπη παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα. Η ΟΥΕΦΑ αποφάσισε το EURO 2020 να γίνει το 2021. Το ίδιο έγινε και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο που έγιναν καλοκαίρι του 2021 αντί του 2020. Δύο περίπου μήνες οι αθλητές και οι ποδοσφαιριστές ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Μοναδική διέξοδος τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Βιντεάκια και φωτογραφίες με μπάλες στο…σαλόνι και προπονήσεις στο μπαλκόνι. Διαφορετικό και το Πάσχα του 2020, χωρίς Επιτάφιο, χωρίς Ανάσταση, χωρίς οβελία και οικογενειακές μαζώξεις.
Από τα μέσα Μαΐου και μετά άρχισαν κάπως να χαλαρώνουν τα μέτρα στον αθλητισμό. Στις 19 εκείνου του μήνα δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η ΚΥΑ βάσει της οποίας επιτρέπονταν οι προπονήσεις των ομάδων με πολύ αυστηρούς κανόνες και περιορισμούς, όπως μοριακά τεστ σε δομή υγείας, ορισμό υγειονομικού υπευθύνου, απολύμανση χώρων σε καθημερινή βάση, προπονήσεις μόνο σε ανοιχτούς χώρους και σε γκρουπ μέχρι δέκα ατόμων. Οι επαγγελματικές ομάδες στη Σούπερ Λιγκ 1, στη Σούπερ Λιγκ 2 και ορισμένες ομάδες από τη Football League ξεκίνησαν τότε προπονήσεις, αφού πέρασαν οι ποδοσφαιριστές από ιατρικές εξετάσεις και εργομετρικά. Στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο είχαν κατεβάσει τα ρολά προ καιρού, καθώς δεν μπορούσαν να καλύψουν όλα όσα προέβλεπε το υγειονομικό πρωτόκολλο. Για κάθε αθλητική δραστηριότητα υπήρχε το αντίστοιχο υγειονομικό πρωτόκολλο με μια σειρά υποχρεώσεων και κανόνων που έπρεπε να ακολουθηθούν. Και τα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού εκείνη την εποχή είχαν υψηλό κόστος. Δεν ήταν μόνον αυτό. Μετά από αποχή δύο μηνών από κάθε αθλητική δραστηριότητα, πως θα επέστρεφαν στα γήπεδα και στις προπονήσεις οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές; Σωστά η ΕΠΟ, με απόφαση που έλαβε στις 30 Απριλίου 2020, προέβη στην οριστική διακοπή του πρωταθλήματος Γ’ εθνικής και όλων των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων των Ενώσεων της χώρας.
Μέσα στο καλοκαίρι έγιναν οι αγώνες πλέι οφ και πλέι άουτ της Σούπερ Λιγκ για την ανακήρυξη του πρωταθλητή και την κατάταξη των ομάδων, αφού είχε παραταθεί η περίοδος της αγωνιστικής σεζόν. Οι αγώνες της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος είχαν ολοκληρωθεί την 1η Μαρτίου, λίγο πριν μπουν τα λουκέτα στα γήπεδα. Τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ ξεκίνησαν το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Ιουνίου 2020. Στα πλέι οφ συμμετείχαν Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Άρης, ΟΦΗ και στα πλέι άουτ Αστέρας Τρίπολης, Ατρόμητος, Λάρισα, Λαμία, Βόλος, Παναιτωλικός, Ξάνθη, Πανιώνιος. Η ΟΥΕΦΑ είχε παρατείνει την αγωνιστική σεζόν μέχρι 31/7/2020 και είχαν επιτραπεί οι πέντε αλλαγές σε κάθε αγώνα με τρεις διακοπές, κάτι που ισχύει και τώρα. Πρωταθλητής ανακηρύχθηκε ο Ολυμπιακός, παράλληλα και νταμπλούχος, αφού στον τελικό Κυπέλλου που έγινε στις 12 Σεπτεμβρίου 2020 κέρδισε με σκορ 1-0 την ΑΕΚ. Υποβιβάστηκε στη Β’ Εθνική ο Πανιώνιος που τερμάτισε στην τελευταία θέση. Προτελευταία τερμάτισε η Ξάνθη, η οποία αντιμετώπισε σε διπλούς αγώνες μπαράζ τον Απόλλωνα Σμύρνης, ο οποίος κατέλαβε την 2η θέση στο πρωτάθλημα Β’ Εθνικής. Η νικήτρια ομάδα των μπαράζ θα έπαιζε τη νέα σεζόν στη Σούπερ Λιγκ. Αυτή ήταν ο Απόλλων που κέρδισε με σκορ 1-0 μέσα στην Ξάνθη (26/8/2020) και με σκορ 3-1 στη Ριζούπολη (30/8/2020).
Πρωταθλητής ο ΠΑΣ στη Σούπερ Λιγκ 2
Το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2 δεν ολοκληρώθηκε αγωνιστικά και μέτρησε ως οριστική η βαθμολογία της 20ης αγωνιστικής που είχε γίνει αρχές Μαρτίου 2020. Στα μέσα Μαΐου είχαν ξεκινήσει και οι ομάδες αυτής της κατηγορίας προπονήσεις, με σκοπό να γίνουν οι δύο αγωνιστικές της κανονικής διάρκειας, όπως τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ. Τελικά υπήρξαν προβλήματα με την τήρηση των πρωτοκόλλων και η Ένωση Επαγγελματικού ποδοσφαίρου Β’ και Γ’ Εθνικής, ως διοργανώτρια αρχή, αποφάσισε να μη γίνουν οι υπόλοιποι αγώνες και να ισχύσει ως οριστική η βαθμολογία της 20ης αγωνιστικής. Πρωταθλητής ανακηρύχθηκε ο ΠΑΣ Γιάννινα με 49 βαθμούς και δευτεραθλητής ο Απόλλων Σμύρνης με 42 βαθμούς. Παρέμειναν στην κατηγορία Χανιά, Λεβαδειακός, ΑΕ Καραϊσκάκης, Απόλλων Λάρισας, Εργοτέλης, Παναχαϊκή, Δόξα Δράμας και υποβιβάστηκαν Πλατανιάς, Κέρκυρα, Απόλλων Πόντου. Κατά της απόφασης επικύρωσης αυτής της βαθμολογίας έγινε προσφυγή από τον Λεβαδειακό στο διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ, η οποία απορρίφθηκε. Εδώ διακόπηκαν οριστικά πρωταθλήματα σημαντικών χωρών της Ευρώπης (Ολλανδία, Βέλγιο), μετατέθηκαν κατά ένα χρόνο το Euro 2020 και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, θα γίνονταν αγώνες Β’ Εθνικής; Εν μέσω πανδημίας και με τόσους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, ποια αρχή θα αποφάσιζε να γίνουν αγώνες κα ποιος θα αναλάμβανε την ευθύνη; Εκτός από τον ΠΑΣ ανέβηκε στη Σούπερ Λιγκ και ο Απόλλων Σμύρνης αφού κέρδισε στα μπαράζ την Ξάνθη. Όλοι αυτοί οι αγώνες (πλέι οφ/άουτ, τελικός Κυπέλλου, μπαράζ ανόδου/παραμονής) έγιναν με κλειστές πόρτες και χωρίς φιλάθλους.
Οριστική διακοπή και στη Football League
Εκείνη τη σεζόν υπήρχε και μια ενδιάμεση ημιεπαγγελματική κατηγορία, η Football League, που είχε προκύψει από την αναδιάρθρωση-έκτρωμα που είχε ψηφιστεί τον Μάιο του 2019. Λόγω της πανδημίας, αποφασίστηκε στις 13 Μαρτίου 2020 η αναστολή του πρωταθλήματος και στις 2 Ιουνίου 2020 η οριστική διακοπή του. Επικυρώθηκε ως οριστική η βαθμολογία της 23ης αγωνιστικής, χωρίς πλέι οφ και πλέι άουτ. Ανέβηκαν στη Σούπερ Λιγκ 2 οι τέσσερις πρώτες της βαθμολογίας: Τρίκαλα, Ιωνικός Νίκαιας, Διαγόρας Ρόδου, Ιεράπετρα. Από τη σεζόν 2021-22 η κατηγορία αυτή καταργήθηκε και οι ομάδες συμμετείχαν στο πρωτάθλημα Σούπερ Λιγκ 2 που διευρύνθηκε σε δύο ομίλους με αύξηση των διαγωνιζόμενων ομάδων.
Η Γ’ Εθνική και τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα
Στη Γ’ Εθνική ερασιτεχνική κατηγορία (όπως ήταν τότε η ακριβής ονομασία του τέταρτου στην ιεραρχία) και στα κατά τόπους ερασιτεχνικά πρωταθλήματα των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων, δεν χρειάστηκε οι ομάδες να αρχίσουν εκ νέου προπονήσεις, όπως έκαναν οι επαγγελματικές στα μέσα Μαΐου 2020. Μετά το Πάσχα, στις 30 Απριλίου, η ΕΠΟ αποφάσισε να ματαιωθούν οι υπόλοιποι αγώνες και να ισχύσουν ως οριστικές οι βαθμολογίες που υπήρχαν αρχές Μαρτίου, πριν απαγορευτεί η διεξαγωγή αγώνων και προπονήσεων. Όπως σημειώσαμε και σε άλλο σημείο, με πρωτοβουλία του υφυπουργού Λευτέρη Αυγενάκη υπήρξε νομοθετική ρύθμιση για να μπορούν οι διοργανώτριες αρχές να τροποποιούν και να προσαρμόζουν τις προκηρύξεις των διοργανώσεων μονομερώς με τα υπάρχοντα δεδομένα. Αποφασίστηκε οι πρωταθλήτριες ομάδες των ομίλων της Γ’ Εθνικής, ήτοι Πανσερραϊκός, Αλμωπός Αριδαίας, Πιερικός, ΑΕΠ Καραγιαννίων Κοζάνης, Καλλιθέα, Θύελλα Καμαρίου, Ρόδος, Αστέρας Βλαχιώτη, Επισκοπή να ανέλθουν απευθείας στη Football League. Επίσης, είχε αποφασιστεί από την ΕΠΟ όλες οι πρωταθλήτριες ομάδες της Α’ κατηγορίας των ΕΠΣ της χώρας να ανέλθουν απευθείας στη Γ’ Εθνική χωρίς αγώνες μπαράζ. Στα κατά τόπους ερασιτεχνικά πρωταθλήματα η κάθε ΕΠΣ καθόρισε αναλόγως τις ανόδους και υποβιβασμούς των ομάδων. Από την ΕΠΣ Ηπείρου στη Γ’ Εθνική ανέβηκε η Θύελλα Κατσικά, από την ΕΠΣ Πρέβεζας/Λευκάδας η Θύελλα Μοναστηρακίου, από την ΕΠΣ Άρτας ο Σκουφάς Κομποτίου και από την ΕΠΣ Θεσπρωτίας ο Θύαμις Καστρίου. Οι δύο τελευταίες ομάδες δεν δήλωσαν συμμετοχή τη νέα σεζόν ούτε και οι επιλαχούσες ομάδες που ακολουθούσαν λόγω οικονομικής στενότητας.
Προβλήματα και στην επόμενη σεζόν
Μπορεί το καλοκαίρι του 2020 να είχαν κάπως χαλαρώσει τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, με ανοιχτά τα μαγαζιά εστίασης, αλλά προς τα τέλη Οκτωβρίου αρχικά η χώρα ανά περιφέρεια είχε χωριστεί σε ζώνες υγειονομικής επιτήρησης αναλόγως με τα κρούσματα που υπήρχαν και στη συνέχεια είχαν παρθεί οριζόντια μέτρα με καθολικό λοκντάουν. Οι αγώνες στις επαγγελματικές κατηγορίες τη σεζόν 2020-21 έγιναν χωρίς φιλάθλους και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Το πρωτάθλημα Γ’ Εθνικής ολοκληρώθηκε με μονούς αγώνες των ομάδων χωρίς δεύτερο γύρο. Τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα των Ενώσεων είχαν διακοπεί οριστικά από τα τέλη Οκτωβρίου. Με υγειονομικά πρωτόκολλα έγιναν και τα πρωταθλήματα της σεζόν 2021-22. Ο κόσμος σταδιακά επέστρεψε στις εξέδρες. Αρχικά επέτρεπαν ένα ποσοστό από τη χωρητικότητα των γηπέδων και μόνον τους εμβολιασμένους ή τους νοσήσαντες, ώσπου φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση της άρσης των μέτρων απαγόρευσης.
Προσοχή, υπάρχει και τώρα κορονοϊός
Έτσι είχαν εξελιχθεί τα πράγματα στο ποδόσφαιρο την άνοιξη του 2020 με τον κορονοϊό. Από τότε μέχρι τώρα άλλαξαν πολλά. Έγιναν εμβολιασμοί, ο κόσμος συνήθισε στους κανόνες προφύλαξης, οι μάσκες έγιναν αναγκαίο αξεσουάρ, άλλαξε η ψυχολογία, όπως και ο τρόπος αντιμετώπισης των κρουσμάτων. Αρχικά όποιος ήταν θετικός στον ιό ήταν δακτυλοδεικτούμενος. Μετά που τα κρούσματα έγιναν χιλιάδες με μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, όπως έλεγαν οι λοιμωξιολόγοι, άλλαξε και η συμπεριφορά μας. Καλό είναι να κοιτάζουμε καμιά φορά πίσω. Περάσαμε ως κοινωνία μεγάλη δοκιμασία, έχασαν τη ζωή τους από τον ιό χιλιάδες συνάνθρωποί μας, άλλοι ταλαιπωρήθηκαν και είχαν περιπέτειες στα νοσοκομεία. Τυχεροί στην…ατυχία τους όσοι το πέρασαν με ήπια συμπτώματα. Όμως, προσοχή. Ο ιός δεν έφυγε, είναι ακόμα δίπλα μας. Μπορεί να υποχώρησε, αλλά δεν εξέλειψε. Μπορεί να έχουμε συνηθίσει να ζούμε δίπλα του, αλλά δεν πρέπει να χαλαρώνουμε. Είναι επιβεβλημένο, με την ατομική ευθύνη μας, να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής, τα μέτρα προφύλαξης, για να είμαστε υγιείς και να συνεχίσουμε τη ζωή μας, έχοντας ως μια κακή ανάμνηση τις μέρες της άνοιξης του 2020.
Πως βίωσαν στον ΠΑΣ την περιπέτεια της πανδημίας
Ας δούμε πως βίωσαν στο στρατόπεδο του ΠΑΣ Γιάννινα εκείνες τις δύσκολες καταστάσεις, ειδικά του διμήνου Μαρτίου-Απριλίου 2020. Ο πρωτοπόρος τότε και εν δυνάμει πρωταθλητής «Άγιαξ της Ηπείρου» έδωσε το τελευταίο ματς της σεζόν την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020 στο στάδιο «Ζωσιμάδες». Κέρδισε με σκορ 4-1 την ομάδα της Κέρκυρας. Επόμενο ματς ήταν με την ΑΕ Καραϊσκάκης στην Άρτα, τη Δευτέρα 16 Μαρτίου, το οποίο τελικά δεν έγινε λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό. Ακολούθησε η δίμηνη και παραπάνω διακοπή των αγώνων και των προπονήσεων. Οι παίκτες του Αργύρη Γιαννίκη είχαν πάρει πρόγραμμα από τον γυμναστή Γιάννη Ντουρουντό ώστε να γυμνάζονται μόνοι τους στα σπίτια ή ατομικά σε υπαίθριους χώρους, όπως έκανε όλος ο κόσμος. Ο κόουτς Αργύρης Γιαννίκης γύρισε στη Γερμανία, κοντά στην οικογένειά του, και επικοινωνούσε καθημερινά μέσω skype με τους συνεργάτες του αλλά και με τους ποδοσφαιριστές. Από 19 Μαΐου και μετά, που επιτράπηκαν υπό προϋποθέσεις οι προπονήσεις, ξεκίνησε και ο ΠΑΣ την προετοιμασία για το υπόλοιπο του πρωταθλήματος. Μάλιστα, ήταν η πρώτη ομάδα της Σούπερ Λιγκ 2 που τήρησε τα μέτρα και επέστρεψε στο γήπεδο. Δεν είχε αποφασιστεί ακόμα η οριστική διακοπή και η ματαίωση των υπόλοιπων αγώνων. Ο ΠΑΣ, ως πρωτοπόρος και επίδοξος πρωταθλητής, δεν ήθελε να ρισκάρει και ήθελε να είναι έτοιμος όποια εξέλιξη και αν υπήρχε. Οι προπονήσεις με την τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου γίνονταν στο ΠΕΑΚΙ.
Τι λέει στο «ΦΩΣ» ο γιατρός Σταύρος Ριστάνης
Υγειονομικός υπεύθυνος ήταν ο γιατρός της ομάδας Σταύρος Ριστάνης, χειρούργος ορθοπεδικός, επιμελητής του Νοσοκομείου Metropolitan, ο οποίος σε καθημερινή βάση επιτηρούσε τον τρόπο λειτουργίας και την τήρηση των υγειονομικών κανόνων. Είχε χρέος να κάνει και τις σχετικές ενημερώσεις, έχοντας και την υπευθυνότητα διαχείρισης κρουσμάτων. Ο Σταύρος Ριστάνης θυμάται και περιγράφει στο «ΦΩΣ» τις πρώτες δύσκολες ημέρες με την πανδημία: «Διαχειριστήκαμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Σταμάτησαν οι αγώνες, οι προπονήσεις, και κανείς δεν ήξερε στην αρχή που θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση. Όλοι είχαν κλειστεί στα σπίτια τους. Από τον Μάιο και μετά ξεκίνησαν οι προπονήσεις, αρχικά ανά γκρουπ ατομικά και μετά ομαδικά. Πάλι υπήρχαν δυσκολίες με την τήρηση των όσων προέβλεπαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Και εμείς θέλαμε να είμαστε απολύτως εντάξει σε όλα, για να προστατεύσουμε τους παίκτες και τις οικογένειές τους. Κάναμε μεγάλες προσπάθειες σε συνεργασία και με την διοίκηση του ΠΕΑΚΙ να γίνονται οι απολυμάνσεις εξωτερικά και στα αποδυτήρια, είχαμε την αγωνία να τηρήσουν και οι παίκτες κατά γράμμα τις οδηγίες και τους κανόνες υγιεινής και πόσο θα πρόσεχαν τις επαφές τους όταν είχαν ελεύθερο χρόνο εκτός προπονήσεων. Στην αρχή υπήρχε και ένας φόβος στον κόσμο, όταν άκουγε ότι κάποιος είναι θετικός στον ιό. Τελικά δεν έγιναν οι υπόλοιποι αγώνες, ενώ ο ΠΑΣ ήταν έτοιμος, κάνοντας προπονήσεις έστω και με αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Κάναμε πολύ συχνά μοριακά τεστ για να προλάβουμε κάποιο κρούσμα, πριν γίνουν οι εμβολιασμοί. Εντάξει, και οι παίκτες γκρίνιαζαν που τους έπαιρναν συνεχώς δείγμα από τη μύτη, αλλά τους πείθαμε να πειθαρχήσουν. Στο πρώτο λοκντάουν την άνοιξη του 2020, εγώ μιλούσα συνεχώς με τους παίκτες, τους συμβούλευα τι να κάνουν, πως να προφυλαχτούν».
Ακόμα ο γιατρός του ΠΑΣ σημείωσε: «Ήταν δύσκολα τα πράγματα και τις επόμενες δύο σεζόν που είχαν πολλαπλασιαστεί τα κρούσματα στην Ελλάδα. Τότε κάναμε συνεχώς τεστ ανίχνευσης στους παίκτες και παράλληλα και άλλες ιατρικές εξετάσεις, κυρίως καρδιολογικές, για να είμαστε σίγουροι. Όσοι είχαν αχνές γραμμές ήταν στην απομόνωση μέχρι να κάνουμε τα επιβαλλόμενα τεστ. Για τους παίκτες που έβγαιναν θετικοί ακολουθούσαμε τις οδηγίες των πρωτοκόλλων. Καραντίνα μέχρι να βγουν αρνητικοί και να περάσει το δεκαήμερο της απομόνωσης, όπως ήταν τα πρωτόκολλα στην αρχή. Υπήρχε διαδικασία και στην επανένταξή τους στην ομάδα. Έπρεπε να γίνουν δύο μοριακά τεστ που να δείχνουν ότι είναι αρνητικοί και στη συνέχεια ακολουθούσαν παθολογικές εξετάσεις και καρδιολογικός έλεγχος. Δύο παίκτες, πέρυσι με τον Μεταξά προπονητή, τους κρατήσαμε αρκετό διάστημα έξω για να τους προφυλάξουμε, καίτοι ήταν αρνητικοί. Μερικές φορές ο Μεταξάς έβγαζε αποστολή την τελευταία στιγμή, γιατί λόγω κρουσμάτων δεν ήξερε ποιους θα έχει σίγουρους. Σε γενικές γραμμές τα πήγαμε καλά με την διαχείριση της κατάστασης, χωρίς να προκύψει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Τηρήσαμε επακριβώς τα προβλεπόμενα στα πρωτόκολλα. Τώρα χαλάρωσαν τα μέτρα αλλά πάλι χρειάζεται προσοχή και στον κάθε πολίτη πρέπει να υπάρχει το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης. Αν δει ότι κάτι δεν πάει καλά, να κάνει τεστ, να μην έρθει σε επαφή με άλλους. Στον ΠΑΣ συνεχίζουμε και τώρα να το κάνουμε. Και ένα φτάρνισμα να έχει κάποιος στην προπόνηση θα πάει αμέσως για τεστ».
Βαγγέλης Γυφτόπουλος