Φόρος τιμής στον “Ιπτάμενο Ολλανδό”

Δεν είναι κάποια επέτειος γέννησης ή θανάτου  του Γιόχαν Κρόιφ. Απλά καιρό τώρα ήθελα να ανεβάσω κάτι σχετικά με την τεράστια αυτή προσωπικότητα. Τεράστια καθώς επρόκειτο για μια ποδοσφαιρική ιδιοφυϊα όχι μόνο ώς παίκτης, αλλά και ως προπονητής, και γενικά ως θεωρητικός του ποδοσφαίρου. Έχοντας διδαχτεί από τον Ρίνους Μίχελς τα μυστικά του “Ολοκληρωτικού Ποδοσφαίρου” (Total Football), εξέλιξε την θεωρία και την εφάρμοσε στην Μπαρτσελόνα, δίνοντας μεγάλη σημασία στήνοντας την περίφημη Μασία, το φυτώριο της ομάδας της Καταλονίας. Χωρίς υπερβολή, ο Γιόχαν Κρόιφ έθεσε τις βάσεις και καθόρισε το πώς παίζεται το ποδόσφαιρο από τις μεγάλες ομάδες. Μας άφησε το 2016 ύστερα από σκληρή μάχη με τον καρκίνο – αν και σπουδαίος αθλητής, ήταν ταυτόχρονα μανιώδης καπνιστής, αλλά ποιος είναι τέλειος, στο κάτω κάτω;

Ακολουθούν 14 σκέψεις του “Ιπτάμενου Ολλανδού” – όπως και το νούμερο της φανέλας του στον Άγιαξ και στην Εθνική Ολλανδίας – και ένα βίντεο με κορυφαίες στιγμές από τη δράση του εντός γηπέδων.

1. “Οι επιθετικοί μου πρέπει να τρέχουν μόνο 15 μέτρα, εκτός και αν είναι βλάκες ή κοιμούνται”.

2. “Στη διάρκεια ενός παιχνιδιού, ο μέσος όρος που ένας παίκτης έχει τη μπάλα στα πόδια του, είναι 3 λεπτά. Για να καταλάβεις πόσο καλός είναι, πρέπει να κοιτάξεις τι κάνει τα υπόλοιπα 87”.

3. “Το να παίξεις ποδόσφαιρο είναι πολύ απλό, αλλά το να παίξεις απλό ποδόσφαιρο είναι το δυσκολότερο πράγμα που υπάρχει”.

4. “Δεν είμαι θρήσκος. Στην Ισπανία και οι 22 παίκτες κάνουν τον σταυρό τους πριν μπουν στο γήπεδο. Αν υπήρχε Θεός, τότε όλα τα ματς θα τελείωναν ισόπαλα. Όμως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Πράγμα που σημαίνει ότι απέδειξα πως δεν υπάρχει Θεός”.

5. “Αν η αντίπαλη ομάδα έχει έναν έξυπνο παίκτη που ξέρει να ξεμαρκάρεται πολύ καλά, πάντοτε τον αντιμετωπίζουμε με τον πιο απλό τρόπο: Δεν τον μαρκάρει κανείς. Αν δεν τον μαρκάρει κανείς, δεν θα ξεμαρκαριστεί”.

6. “Η σύμπτωση είναι κάτι λογικό. Αν σουτάρω από 30 μέτρα για να βάλω γκολ, κατά πάσα πιθανότητα θα αποτύχω. Αν όμως το κάνω 20 φορές σε ένα ματς, τότε θα έχω καλές πιθανότητες να το πετύχω μια φορά”.

7. “Οι Ιταλοί δεν μπορούν να μας κερδίσουν, αλλά σίγουρα μπορούμε να χάσουμε από αυτούς”.

8. “Το δυσκολότερο πράγμα για τους παίκτες και τους ανθρώπους, είναι να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει τίποτα για να καταλάβουν”.

9. “Οι Ισπανοί παίκτες είναι ιδανικοί για να δουλέψεις μαζί τους. Αντίθετα, οι Ολλανδοί, μόλις ανοίξεις το στόμα σου για να πεις κάτι, έχουν ήδη προλάβει να πουν: Ναι, αλλά…”.

10. “Όταν προηγείσαι 5-0, τότε δεν έχει νόημα να ψάξεις ένα έκτο γκολ. Πολύ πιο θεαματικό για την κερκίδα, είναι να προσπαθήσεις να σημαδέψεις το δοκάρι”.

11. “Ο Μίκαελ Λάουντρουπ δεν είχε μέσα του την πρωτόγονη οργή που χρειάζεται ο ποδοσφαιριστής. Ήταν ένας αρτίστας. Οπότε το μόνο που είχα να κάνω εγώ, ήταν να τον εκνευρίσω”.

12. “Ξέρεις αν ένας παίκτης χτυπάει σωστά τη μπάλα, όχι βλέποντάς τον, αλλά ακούγοντας τον ήχο που κάνει το παπούτσι του στην επαφή με τη μπάλα”.

13. “Πάντα πίστευα ότι κάθε παίκτης πρέπει να μπορεί να αγωνίζεται σε όλες τις θέσεις του γηπέδου. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να ακούνε όλοι τις ομιλίες περί τακτικής. Το αριστερό εξτρέμ δεν επιτρέπεται να κοιμάται όταν μιλάω για το δεξί μπακ”.

14. “Αν οι αντίπαλοι έχουν δυο ικανότατους επιθετικούς, έναν άριστο και έναν πολύ καλό, το φυσιολογικό θα ήταν να ρίξω στον άριστο τον άριστό μου αμυντικό και στον πολύ καλό τον πολύ καλό μου αμυντικό. Ε λοιπόν όχι. Εμείς δεν το κάνουμε έτσι. Ο καλύτερος δικός μας αμυντικός πάει πάνω στον λιγότερο καλό επιθετικό τους. Ένα πρόβλημα λιγότερο”.