Το σκοτεινό ροκ (πάντα θα) είναι στα πράγματα

Με ελάχιστα λόγια παρουσιάζω δύο μουσικές περσόνες, μια ολoκαίνουργια και μια καθιερωμένη, με πολλές διαφορές μεταξύ τους αλλά κοινό παρονομαστή την αγάπη για τις σκοτεινές αποχρώσεις στην μουσική του (χθες και του) σήμερα. Είναι οι Heartworms και η Chelsea Wolfe.

This is the way, step inside.

 

 

 

Οι Heartworms είναι ένα συγκρότημα με κεντρική φιγούρα την ποιήτρια, μουσικό και ερμηνεύτρια Τζοτζο Όρμε. Tους/την χαρακτηρίζουν ως ποστ πανκ, αλλά κατά τη γνώμη μου είναι κοντά στην ταμπέλα του γκόθικ ροκ. Η Όρμε δηλώνει επηρεασμένη από τους Interpol, P.J.Harvey και Prince (;), στιχουργικά ακολουθεί τα πνευματώδη μοτίβα των Kraftwerk, ενώ έχει μια εμμονή με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στιχουργικά, ενδυματολογικά αλλά και ως μοντελίστρια. Έχουν κυκλοφορήσει ένα EP και πριν έξι μήνες το τραγούδια “May I comply”. Δισκογραφούν στην πολύ αξιόλογη λονδρέζικη εταιρία Speedy Wunderground. Τέλος, συμμετείχαν σε ένα φεστιβάλ τον Γενάρη που μας πέρασε, με σκοπό να συγκεντρωθούν εφόδια για τα παιδιά που πλήττονται στην Παλαιστίνη από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ. Στα πολύ θετικά τους ότι στην εποχή της ταχείας προσπέλασης της πληροφορίας, δεν φοβούνται να απλώσουν μακρόσυρτες εισαγωγές στα τραγούδια της. Αναμένουμε συνέχεια.

Η Chelsea Joy Wolfe γεννήθηκε το 1983 σε μια πόλη κοντά στο Σακραμέντο στην Καλιφόρνια. Σε ηλικία 7 χρονών έγραψε το πρώτο της ποίημα και σύντομα εκδήλωσε κλίση προς την μουσική. Ο πατέρας της, επαγγελματίας κάντρι μουσικός, είχε στούντιο ηχογραφήσεων και έστησε για την Chelsea ένα οχτακάναλο μαγνητόφωνο για να ηχογραφήσει τα πρώτα της τραγούδια. Βγάζει δίσκους εδώ και αρκετά χρόνια, συγκεκριμένα από το 2010. Δεν κολλάει σε ένα μόνο στυλ, αλλά δοκιμάζει πολλά είδη με κοινό το σκοτεινό ύφος που χαρακτηρίζει την μουσική της. Έχει ασχοληθεί με τη νεοφολκ, νταρ άμπιεντ, μπλακ μέταλ, ηλεκτρονική, νόιζ και γκόθικ ροκ. Είναι μια δημιουργός την οποία εκτιμώ για την δουλειά της και το γεγονός ότι καταφέρνει να εξελίσσεται δίχως να χάνει την καλλιτεχνική ταυτότητά της. Το φετινό της άλμπουμ με τίτλο “She reaches out to She reaches out to she” είναι ο δίσκος που έχω ακούσει περισσότερο μέσα στην χρονιά που διανύουμε. Πραγματικά σπουδαία καλλιτέχνις!