Το Δημοτικό Ωδείο Πρέβεζας τίμησε τον Σταύρο Κουγιουμτζή και τα τραγούδια του

Οι ελεύθεροι κι ωραίοι

ζουν σε κάποιες φυλακές

κυκλωμένοι από τείχη

που ο καθένας έχει χτίσει

στις μεγάλες του στιγμές”

Είναι πρώτες ώρες μετά τα μεσάνυχτα, ξημερώνει Δευτέρα 19 τρέχοντος, και δεν έχω πολλή ώρα που γύρισα από τη συναυλία των καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Πρέβεζας “Σπύρος Δήμας” στο Κηποθέατρο. Επρόκειτο για ένα αφιέρωμα στα αξέχαστα τραγούδια του μεγάλου Σαλονικιού συνθέτη – τραγουδοποιού Σταύρου Κουγιουμτζή. Τραγούδια γεμάτα λυρισμό, με μελωδίες που ανακαλούν μνήμες απ’ το λαϊκό μας τραγούδι, τα βυζαντινά μελίσματα και την καλοδεχούμενη δυτική αρμονία· τραγούδια με στίχους απλούς, ευθύβολους, δωρικούς όπως συνήθως λέμε, που όμως δεν στερούνται πηγαία ποιητική διάθεση.

Το ότι τα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή είναι χαραγμένα στο συλλογικό θυμικό, το γνωρίζει ο καθένας και η καθεμία που έχει γνώση του καλού ελληνικού τραγουδιού. Φυσικό κι επόμενο ήταν όλοι οι θεατές – ακροατές της συναυλίας να τραγουδούμε σε κάθε τραγούδι, σιγοντάροντας τους μουσικούς και τραγουδιστές επί σκηνής. Μια μπάντα που αποτελείται από εξαιρετικά καταρτισμένους μουσικούς κι ερμηνευτές με πολλά “χιλιόμετρα” ο καθένας και η καθεμία στο κοντέρ τους. Είτε συμμετέχοντας σε επιμέρους σχήματα είτε στην φόρμα του μοναχικού κιθαρωδού, τους έχουμε απολαύσει σε κουτούκια, ουζερί, και μπαράκια της πόλης μας.

Το σχήμα αποτελούταν από τους: Στέλιο Ποϊκλή (τραγούδι και μπουζούκι), Γιώργο Παπίρη (μπουζούκι), Θάνο Μανετζή (τραγούδι και πλήκτρα), Μαρία Αλεξανδρή (τραγούδι), Ντάνο Μηνιάδη (τραγούδι και κιθάρα), Ντέιβιντ Σπυράλατο (κιθάρα), Χρήστο Καπλάνη (τρομπόνι), Αποστόλη Παπουτσάκη (μπάσο) και Αποστόλη Σόφη (ντραμς). Όλοι και όλες τους έχουμε θαυμάσει επί σκηνής, τους συναντάμε στα καφέ κι αλλού την ημέρα, με μερικούς είμαστε και αγαπημένοι φίλοι. Ερμηνευτικά στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και με το παραπάνω. Αν, μάλιστα, σκεφτούμε ποια μεγαθήρια του ελληνικού πενταγράμμου έχουν στολίσει με τις φωνές τους τα τραγούδια του Κουγιουμτζή, γίνεται αντιληπτό για ποιας αξίας ερμηνευτές κι ερμηνεύτρια μιλάμε. Δεν πρέπει να παραλειφθεί να αναφερθεί η συμμετοχή του Γιάννη Θάνη, από τον Χορευτικό Όμιλο Πρέβεζας· σε ένα ζεϊμπέκικο, βγήκε στην σκηνή, και χορεύοντας, έδωσε μια ακόμη πολύτιμη πινελιά στην εκδήλωση, δημιουργώντας έτσι ένα δρώμενο, που ο κόσμος χάρηκε, όπως έγινε αντιληπτό από το θερμό χειροκρότημα.

Άλλωστε, ο κόσμος συμμετείχε τραγουδώντας, όπως προανέφερα, τα αγαπημένα τραγούδια, και χειροκροτώντας θερμά μετά από κάθε τραγούδι. Γενικά, υπήρχε έντονο τα αίσθημα της κοινότητας στο κοινό και τους μουσικούς, κάτι το οποίο, εκτιμώ πως θα πρέπει να είναι το ζητούμενο σε κάθε δημόσια συναυλία ή άλλη καλλιτεχνικής φύσης εκδήλωση. Σε καιρούς που το “Εγώ” φαίνεται να είναι ο κανόνας, είναι ανάγκη να μεταφερόμαστε στο “Εμείς”. Έτσι μόνο υπάρχει η ελπίδα να μην σπάσουν οι κοινωνικοί σύνδεσμοι, ζωτικής σημασίας για κάθε άνθρωπο.

Την εκδήλωση παρουσίασε με πολλές και ενδιαφέρουσες επισημάνσεις, για τον τιμώμενο συνθέτη και τα τραγούδια του, η δημοσιογράφος κ. Αθηνά Παππά, που με τα σχόλιά της μας έβαζε περισσότερο στο κλίμα των τραγουδιών. Τέλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Λεωνίδας Αργυρός απηύθυνε χαιρετισμό και έπλεξε το εγκώμιο των καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Πρέβεζας “Σπύρος Δήμας”, εξαίροντας το έργο τους και φυσικά, τις ερμηνείες τους επί σκηνής.

Ο Τοποτηρητής εύχεται σε όλους και σε όλες καλό πολιτιστικό καλοκαίρι!

*την ώρα της φωτογραφίας με τα μέλη του γκρουπ, ο Αποστόλης Παπουτσάκης, λόγω δικής μου απρονοησίας έλειπε (κοινώς δεν τον πρόλαβα, να τον ειδοποιήσω, σαν γνήσιος ροκάς, απέφυγε τα φώτα της δημοσιότητας). Λυπάμαι που λείπει από την φωτογραφία και του ζητώ συγνώμη.

**ευχαριστώ την μητέρα μου Ελευθερία που με συνόδευσε στην συναυλία.