Το Βραβείο Booker στον Ιρλανδό συγγραφέα Πολ Λιντς (αναδημοσίευση)

Το περίβλεπτο βρετανικό λογοτεχνικό βραβείο Booker απονεμήθηκε στον Iρλανδό συγγραφέα Πολ Λιντς (Paul Lynch) για το δυστοπικό μυθιστόρημά του Prophet Song (εκδόσεις Oneworld, Λονδίνο, 2023, 320 σελίδες) κατά τη διάρκεια τελετής την Κυριακή (26/11) στο Λονδίνο.

Ο Πολ Λιντς, γεννημένος το 1977 στην κομητεία Λίμερικ, ήταν υποψήφιος για το βραβείο για πρώτη φορά, με το πέμπτο του μυθιστόρημα, σκοτεινή, κλειστοφοβική αφήγηση για τη ζωή μιας μητέρας η ζωή της οποίας ανατρέπεται σε μια Ιρλανδία που βυθίζεται στην τυραννία.

«Δεν ήταν εύκολο να γράψω αυτό το βιβλίο. Η πιο λογική πλευρά μου πίστευε πως έβαζα την καριέρα μου ως συγγραφέα σε κίνδυνο — όμως έπρεπε παρ’ όλ’ αυτά να το γράψω, να φθάσω ως το τέλος», είπε ο Πολ Λιντς αμέσως μετά τη βράβευσή του, εκφράζοντας την «τεράστια ευχαρίστησή του» διότι ξανακερδίζει το Booker λογοτέχνης από την Ιρλανδία (είναι ο πέμπτος). “Οι χαρακτήρες είναι πολύ περιορισμένοι, δεν υπάρχει λευκός χώρος, χώρος για να ανασάνουν. Δεν μπορείς να αναπνεύσεις σ’αυτό το βιβλίο. Γι αυτό είναι γραμμένο σε τμήματα, χωρίς παραγράφους, γιατί δεν υπάρχει κάπου να στραφείς“.

“Όταν έγραφα το βιβλίο προσπαθούσα να δω μέσα από το χάος. Ξεκίνησα να το γράφω τον Δεκέμβριο του 2018, όταν ξαναδιάβασα το βιβλίο του Έσσε, “Ο λύκος της στέπας” γραμμένο το 1927. Σε κάποιο σημείο στο βιβλίο -το οποίο είχα διαβάσει όταν ήμουν 20 ετών στα 90ς και μου είχε φανεί άσχετο με την τότε εποχή- ο Χάρι Χόλερ βλέπει τη Γερμανία του ’27, το πολιτικό χάος, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, και λέει ‘ο επόμενος πόλεμος είναι αναπόφευκτος‘. Είχα αναρωτηθεί τότε στα 20 μου, πώς άραγε θα ήταν να ζεις σε μία τέτοια ιστορική στιγμή. Όταν ξαναδιάβασα αυτό το σημείο το 2018 ένιωσα μια ανατριχίλα. Και σκέφτηκα, αυτό γίνεται σήμερα.”

Τα έργα που διαγωνίζονταν φέτος προκάλεσαν «τρόμο», «ευχαρίστηση», «χαρά» και «παρηγοριά» στα μέλη της κριτικής επιτροπής, σχολίασε η πρόεδρός της, η Καναδή συγγραφέας Εσί Εντουτζίαν.

Τα μυθιστορήματα που διαγωνίζονταν «προσφέρουν πλήρη γκάμα ανθρώπινων εμπειριών» και μεταφέρουν τον αναγνώστη όχι μόνο «πέρα από την πραγματικότητα, αλλά και πέρα από τη γλώσσα της καθημερινότητας», πρόσθεσε.

Συνολικά 158 βιβλία που τυπώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στην Ιρλανδία μεταξύ της 1ης Οκτωβρίου 2022 και της 30ής Σεπτεμβρίου 2023 υποβλήθηκαν στο ίδρυμα που απονέμει το Booker Prize και επελέγησαν 13 στον πρώτο γύρο.

πηγή: http://www.news247.gr