Πρόταση βιβλίου: Πέδρο Λεμέμπελ “Φοβάμαι, Ταυρομάχε”

Το βιβλίο αυτό διηγείται μια ιστορία που τοποθετείται στο Σαντιάγο της Χιλής, στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 ενώ ακόμα κυριαρχεί ο Αουγκούστο Πινοσέτ και το στυγερό καθεστώς του. Είναι η ιστορία ενός μεσήλικα ομοφυλόφιλου που ο συγγραφέας κατονομάζει ως “η Τρελή”. Ερωτεύεται έναν φοιτητή – αντιστασιακό ο οποίος εκμεταλλεύεται την κατάσταση και χρησιμοποιεί με την ομάδα του το σπίτι της “Τρελής” για να κρύψει παράνομο υλικό.

Στην ουσία, είναι μια ιστορία ενός έρωτα που δεν μπορεί να έχει ανταπόκριση. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι το πλούσιο ψυχογράφημα του πρωταγωνιστεί που αν και αδύναμος, φαινομενικά, αναδεικνύεται το θάρρος και η ψυχική δύναμή του, αποτέλεσμα πολλών δυσκολιών στη ζωή του που του επεφύλαξε απόρριψη και στιγματισμό. Ακόμα πιο συγκλονιστική είναι η αξιοπρέπεια και η ανωτερότητα της “Τρελής”, έναντι όλων των υπολοίπων, δίχως να χάνει την ζωτική της ελαφράδα, και το κυριότερο απορρίπτοντας τον αχρείαστο οίκτο.

Η διήγηση έχει εξαιρετική ροή και η μετάφραση του Κώστα Αθανασίου αναδεικνύει την φλογερή και πλούσια γραφή του συγγραφέα Πέδρο Λεμέμπελ, για τον οποίο ο Λουίς Σεπούλβεδα δήλωσε πως είναι “ο σπουδαιότερος σύγχρονος συγγραφέας της Χιλής”.

Ο Πέδρο Λεμέμπελ γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 στο Σαντιάγο και πέθανε το 2015. Δηλώνοντας “φτωχός, κομμουνιστής και αδερφή” υπήρξε εμβληματική μορφή της πολιτιστικής ζωής όλης της Λατινικής Αμερικής. Εικαστικός και περφόρμερ, ήταν γνωστός και αγαπητός εκτός από τα βιβλία του, για τα άρθρα – παρεμβάσεις του, τα χρονογραφήματά του και για τις ραδιοφωνικές εκπομπές του, δίνοντας μιαν εικόνα του Σαντιάγο στον αντίποδα των νεοφιλελεύθερων αναπαραστάσεων.

Ο Τοποτηρητής