Πρωταθλητής Ελλάδας ο ΑΓΣ Ιωαννίνων

Αναδημοσίευση από τον “Ηπειρώτικο Αγώνα”

Ο Αθλητικός Γυμναστικός Σύλλογος Ιωαννίνων (ΑΓΣΙ) είναι στην πρώτη θέση μεταξύ 345 συλλόγων της χώρας στην ανεπίσημη κατάταξη των σωματείων που ανακοίνωσε ο ΣΕΓΑΣ για το 2023 και θα ανακηρυχτεί πρωταθλητής Ελλάδας τις επόμενες ημέρες, αφού τα σωματεία έχουν τη δυνατότητα μέχρι 1 Δεκεμβρίου να ελέγξουν την βαθμολογία που ανακοινώθηκε και να υποβάλλουν τυχόν αντιρρήσεις τους. Στη συνέχεια θα γίνει η τελική επικύρωση του βαθμολογικού πίνακα από το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ και θα απονεμηθούν στον ΑΓΣΙ οι ανάλογες τιμές του πρωταθλητή Ελλάδας. Τότε θα πρέπει η πόλη και οι τοπικές αρχές να απονείμουν τις ανάλογες τιμές στον πρωταθλητή Ελλάδας για το 2023. Επί της ουσίας δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα, αφού η διαφορά του ΑΓΣΙ από τον δεύτερο στη βαθμολογία «Ελευθέριο Βενιζέλο» Χανίων είναι στους 59 βαθμούς. Απλώς θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται από τους κανονισμούς.
Η αξιολόγηση των 345 σωματείων για την τελική κατάταξη και την ανακήρυξη του πρωταθλητή έγινε από τον ΣΕΓΑΣ σύμφωνα με τις επιδόσεις, τα μετάλλια, τη βαθμολογία όλων των αγώνων κλασσικού αθλητισμού που έγιναν το έτος 2023. Ο ΑΓΣΙ κατάφερε να ξεπεράσει τον περυσινό πρωταθλητή «Ελευθέριο Βενιζέλο» Χανίων και να τον αφήσει στη δεύτερη θέση, έχοντας ο γιαννιώτικος σύλλογος 11.891 βαθμούς και ο κρητικός σύλλογος 11.832. Στην συμπλήρωση της πρώτης δεκάδας ακολουθούν τα σωματεία ΣΑ Κολλεγίου Αθηνών με 10.545 βαθμούς, ΟΦΗ με 8.588, ΓΣ Κηφισιάς με 8.466, ΓΣ Σέρρες με 7.319,37, ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας με 7.166, ΓΣ Γλυφάδας με 7.154, ΑΠΣ Πυγμή Ευόσμου με 6.236, ΝΓΣ Ηρακλής με 6.220.
Ο ΑΓΣΙ έχει σταθερά ανοδική πορεία στον χώρο του στίβου, με σημαντικές επιτυχίες, καταλαμβάνοντας τα τελευταία χρόνια τις πέντε πρώτες θέσεις. Φέτος για πρώτη φορά θα στεφθεί πρωταθλητής, κάτι που τιμά τα Γιάννινα και την Ήπειρο. Στην πρώτη θέση ήταν και το 2020 αλλά λόγω πανδημίας δεν είχαν λάβει μέρος όλα τα σωματεία σε αγώνες. Η τωρινή επιτυχία είναι τεράστια.
Στον ΑΓΣΙ δουλεύουν αθόρυβα και με μεθοδικότητα τα τελευταία χρόνια, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ανεβάζοντας τον ιστορικό σύλλογο στο βάθρο του πρωταθλητή Ελλάδας μετά από έναν μεγάλο συναγωνισμό 345 σωματείων απ’ όλη τη χώρα. Μιλώντας στον «ΗΑ» η προπονήτρια της ομάδας και από τους βασικούς συντελεστές της επιτυχίας Κλαίρη Γιαννοπούλου τόνισε: «Έχουν μετρήσει οι βαθμοί απ’ όλους τους αγώνες, διασυλλογικά και πανελλήνια πρωταθλήματα. Όλες οι διοργανώσεις έχουν και την ανάλογη αξιολόγηση. Γίνεται από τον ΣΕΓΑΣ η επεξεργασία όλων των βαθμών των συλλόγων απ’ όλες τις αγωνιστικές δραστηριότητες του ΣΕΓΑΣ, όπως τα πανελλήνια πρωταθλήματα Κ16, Κ18, Κ20, ανδρών-γυναικών, πανελλήνιο πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου και όλα τα διασυλλογικά πρωταθλήματα. Οι αγώνες για το 2023 ολοκληρώθηκαν με το πανελλήνιο πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου, το οποίο ήταν να γίνει τον Μάρτιο αλλά αναβλήθηκε για Νοέμβριο λόγω της τραγωδίας με τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη».

ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ: ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Για το ιστορικό στίγμα και το μέγεθος της επιτυχίας σημείωσε: «Είναι πραγματικά μια τεράστια επιτυχία, αποτέλεσμα της ομαδικότητας και της οργανωμένης δουλειάς που γίνεται στο τμήμα μας και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην έφορο μας, στους αθλητές μας, σε όλους τους προπονητές μας αλλά και στους χορηγούς μας που μας στηρίζουν σε δύσκολες εποχές. Πρώτη φορά ο ΑΓΣΙ με κανονικές συνθήκες είναι πρωταθλητής Ελλάδας. Το 2020 δεν υπήρξε αξιολόγηση λόγω της πανδημίας. Τότε έβγαλε μια γενική βαθμολογία ο ΣΕΓΑΣ, ήταν ο ΑΓΣΙ πρώτος, αλλά τότε δεν συμμετείχαν όλα τα σωματεία στα πανελλήνια πρωταθλήματα λόγω covid. Την 3η θέση είχαμε πάρει πρόπερσι, νομίζω και το 2019, αλλά τα τελευταία 15 χρόνια είμαστε πάντα στην πρώτη δεκάδα στην Ελλάδα. Οπωσδήποτε η πρώτη θέση που πήραμε είναι πολύ μεγάλη επιτυχία. Είναι σαν να πήραμε το Τσάμπιονς Λιγκ και με ελάχιστη βοήθεια από την τοπική κοινωνία. Ότι κάναμε ήταν από προσωπικές επαφές, χορηγούς με ανθρώπους που έχουν περάσει από τον σύλλογο, από γονείς αθλητών και σχεδόν χωρίς καμία βοήθεια από Δήμο, Περιφέρεια και άλλους φορείς».
Για την οργάνωση της ομάδας υπογράμμισε: «Στην αγωνιστική ομάδα έχουμε γύρω στους 80 με 100 αθλητές και αθλήτριες. Υπάρχουν και άλλα 200 παιδιά στις ακαδημίες του ΑΓΣΙ. Έφορος είναι η Φωτεινή Αγγέλη. Στην αγωνιστική ομάδα προπονητές είμαστε εγώ και οι Κώστας Μπάτσος, Θανάσης Τσιγγούλης, Κώστας Μύταρης. Στην προαγωνιστική ομάδα και στις ακαδημίες προπονητές είναι η Δήμητρα Τσίλη, ο Νίκος Νούσιας, ο Απόλλων Γεωργίου και στα τζούνιορ προπονήτριες είναι η Γεωργία Λάππα και Αφροδίτη Παπαγεωργίου».

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΠΕΑΚΙ

Η διοίκηση του ΠΕΑΚΙ για την πρώτη θέση του ΑΓΣΙ σημειώνει: «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική διάκριση για τον τοπικό αθλητισμό, μια διάκριση που οφείλεται στην μεγάλη προσπάθεια και συστηματική δουλειά των αθλητών και αθλητριών, καθώς και των προπονητών τους, στη Διοίκησή του Συλλόγου και φυσικά στους γονείς και κηδεμόνες των αθλητών και αθλητριών». Τέλος υπογραμμίζει «πως θα συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες και ενέργειές της, για την περαιτέρω αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, αλλά και όλων των προσπαθειών για ανάπτυξη και ανάδειξη του τοπικού, ερασιτεχνικού αθλητισμού».

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Με τον ΑΓΣΙ που ανακηρύχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας, συμμετείχαν στις φετινές διοργανώσεις του ΣΕΓΑΣ σε ότι έχει σχέση με τον κλασικό αθλητισμό και άλλοι 12 σύλλογοι από την Ήπειρο. Πλην του ΑΓΣΙ που ήρθε πρώτος με 11.891 βαθμούς, η κατάταξη των υπόλοιπων σωματείων στη γενική βαθμολογία των 342 σωματείων είναι: Στην 82η θέση ο Πρωτέας Ηγουμενίτσας με 3237,61 βαθμούς, στην 88η θέση ο ΑΣ Πρέβεζας «ΕΥ ΖΗΝ» με 1510,69 βαθμούς, στην 125η θέση η ΕΚΑ Δωδώνης Ιωαννίνων με 969,36 βαθμούς, στην 130η θέση ο ΑΟ Πρέβεζας με 901,33 βαθμούς, στην 156η θέση ο ΣΚΑ Ιωαννίνων με 300 βαθμούς, στην 207η θέση ο Σπάρτακος Ιωαννίνων με 286,26 βαθμούς, στην 218η θέση ο ΑΣ Άρτας «Τιτάνες» με 234,06 βαθμούς, στην 224η θέση ο ΑΣ Άθλος Άρτας με 201,46 βαθμούς, στην 242η θέση ο ΑΣ Πύρρος Άρτας με 153,41 βαθμούς, στην 279η θέση η ΓΕ Ηγουμενίτσας με 80,58 βαθμούς, στην 300η θέση ο ΑΓΣ Άρτας «Δρομέας» με 49,59 βαθμούς και στην 308η θέση η ΕΑ Ιωαννίνων Εύροια με 35,64 βαθμούς.

Βαγγέλης Γυφτόπουλος