Που πηγαίνει η Μεταπολίτευση; 50 χρόνια μετά το Ορατό Παρελθόν μας καλεί

Η εκδήλωση-βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου “Που πηγαίνει η Μεταπολίτευση; Κλιματική, κοινωνική, δικαιοσύνη και δημοκρατία στην εποχή των κρίσεων” πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τετάρτη 1η Μαΐου στο βιβλιοπωλείο-καφέ Σιμούν σε διοργάνωση της Artifactory στο πλαίσιο του έργου “Ορατό Παρελθόν” και του κύκλου “Ίχνη Ιστορίας’.

Το βιβλίο εκδόθηκε για να σηματοδοτήσει την επέτειο των 50 ετών από την πτώση της δικτατορίας των συνταγματαρχών και την αποκατάσταση της ελληνικής δημοκρατίας.

Στην εκδήλωση, η εκπρόσωπος τύπου των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης και περιβαλλοντολόγος Ελένη Χρηστιά άνοιξε την παρουσίαση, προσεγγίζοντας το θέμα από την επιστημονική της σκοπιά. Στη συνέχεια, ο επιμελητής του βιβλίου, καθηγητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορία του Παντείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Χριστόπουλος, παρουσίασε αναλυτικά τους βασικούς άξονες του βιβλίου, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην κλιματική κρίση και άλλα σοβαρά θέματα που απασχολούν τη Γ΄ ελληνική δημοκρατία και σε σημαντικό βαθμό πρόκειται να καθορίσουν το μέλλον της

Στη συνέχεια, ακολούθησε μια πλούσια συζήτηση, με το κοινό να τοποθετείται επί των προβληματισμών και να θέτει ερωτήματα σχετικά με την υποβάθμιση του κράτους δικαίου, της οικονομικής κρίσης και των ανισοτήτων που γεννά, της διάρρηξης του κοινωνικού συμβολαίου κ.α.

Το έργο “Ορατό Παρελθόν”

Με κεντρικό μήνυμα το “Πρέπει να γνωρίζεις το παρελθόν για να κατανοήσεις το παρόν”, το “Ορατό Παρελθόν” είναι ένα έργο δημόσιας ιστορίας, βασισμένο στην υπόθεση ότι μέσω της σημερινής διάδοσης ιστορικών γεγονότων που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα, είναι δυνατόν να καταστεί το παρελθόν ορατό, να κατανοηθούν τα λάθη και οι ομοιότητές με το παρόν, να κατανοηθούν τα τρέχοντα θέματα και να ανακληθεί η σημασία των αξιών της ανοχής και του αμοιβαίου σεβασμού.

Πέντε συνολικά ευρωπαϊκοί φορείς εμπλέκονται στο “Ορατό Παρελθόν”: με συντονισμό και επιστημονική καθοδήγηση της Κοινοπραξίας Villa Greppi στην Ιταλία, το δίκτυο περιλαμβάνει το Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα –ένα από τα αρχαιότερα στην Ευρώπη-και τη συνεταιριστική εταιρεία Contextos της Πορτογαλίας, την αυστριακή Sapere Aude και την ελληνική Αμκε Artifactory. Επιστημονική επιτροπή του έργου από την Artifactory είναι η Ελπίδα Μαργαρίτη, οικονομολόγος και ο Δημήτρης Τότσος, ιστορικός.

Η Artifactory ευχαριστεί όλους όσους παρευρέθηκαν και συμμετείχαν στην εκδήλωση! Το έργο Ορατό Παρελθόν υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Ευρωπαϊκή Μνήμη (CERV-2023-Citizens-Rem) και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA). Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο EACEA δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις.