Ποτέ ξανά.

Ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος καθιερώθηκε η 27η Ιανουαρίου από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την 1η Νοεμβρίου 2005. Με το συγκεκριμένο ψήφισμα καλούνται τα κράτη – μέλη να επεξεργαστούν προγράμματα εκπαίδευσης που θα μεταδώσουν στις μελλοντικές γενιές τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος ώστε να βοηθήσουν στην πρόληψη πράξεων γενοκτονίας.

Η 27η Ιανουαρίου επιλέχθηκε επειδή κατά την ημέρα αυτή το 1945 τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το Άουσβιτς-Μπιρκενάου, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του ναζιστικού καθεστώτος.

Με την υπ. αριθμ. 3218/2004 ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων τον Ιανουάριο του 2004 και με το Προεδρικό Διάταγμα 31/2005 καθιερώθηκε και στην Ελλάδα η 27η Ιανουαρίου ως «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος».

πηγή: https://el.wikipedia.org/

Στα στρατόπεδα εξόντωσης εξολοθρεύθηκαν εκατομμύρια Ευρωπαίοι Εβραίοι, Ρομά, ομοφυλόφιλοι, σωματικά και διανοητικά ανάπηροι, κομμουνιστές και αντιφρονούντες. Στα κρεματόρια εκείνα “πέθανε ο Θεός” – ας μου συγχωρεθεί το βλάσφημο. “Μετά το Άουσβιτς δεν μπορούμε να μιλάμε για ποίηση” έγραψε ο επιζών Ιταλοεβραίος Πρίμο Λέβι. Έμαθε κάτι η ανθρωπότητα από αυτές τις φρικαλεότητες; Πολύ φοβάμαι πως δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος. Σαν ύστατο φόρο τιμής, ο Τοποτηρητής προσφέρει αυτό το μικρό κείμενο.

 

Στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού με παιδιά που επέζησαν από το – πιθανόν – Άουσβιτς Μπίρκεναου
Some of the few surviving prisoners of ausschwitz concentration camp in oswiecim, poland, 1945. (Photo by: Sovfoto/UIG via Getty Images)