Ποια είναι τα…αφεντικά των ομάδων Β’ Εθνικής!

Μπορεί οι πραγματικοί πρωταγωνιστές στο ποδόσφαιρο να είναι οι ποδοσφαιριστές και οι προπονητές, αλλά συμβαίνει συχνά στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων να έχουν την τιμητική τους τα ονόματα και οι φωτογραφίες των παραγόντων που διοικούν τις ομάδες. Και αν τα ονόματα των προέδρων της Μάντσεστερ Σίτι ή της Μπάγερν Μονάχου γνωρίζουν ελάχιστοι μυημένοι, στην Ελλάδα τους Μαρινάκη, Σαββίδη, Αλαφούζο, Μελισσανίδη και τους υπόλοιπους πρόεδρους της Α’ Εθνικής γνωρίζουν και οι πέτρες. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο και οι μεγαλοπαράγοντες όπως και οι μεγαλομέτοχοι των ομάδων που κατά κανόνα είναι και οι πρόεδροι αυτών.
Τόσα χρόνια που ο ΠΑΣ Γιάννινα ήταν στη Σούπερ Λιγκ, οι Γιαννιώτες έμαθαν όχι μόνον τους προέδρους αλλά και τους τεχνικούς διευθυντές των αντίπαλων ομάδων. Ευκαιρία είναι να γνωρίσουν σήμερα και τους μεγαλομετόχους όπως και τους προέδρους των ΠΑΕ της Β’ Εθνικής. Εδώ μπορεί να μην υπάρχουν εφοπλιστές ή τόσο προβεβλημένα πρόσωπα όπως τα «αφεντικά» των ομάδων της Σούπερ Λιγκ, αλλά υπάρχουν παράγοντες που προσπαθούν να κρατήσουν όρθιες τις ομάδες, σε μια πολύ δύσκολη και περίεργη κατηγορία, για την οποία ακούγονται πολλά και τα έσοδα είναι περιορισμένα. Ψάξαμε και βρήκαμε τους ισχυρούς άνδρες των ομάδων της Β’ Εθνικής, με τις οποίες θα αναμετρηθεί ο ΠΑΣ Γιάννινα στη νέα σεζόν 2024-25. Η Β’ Εθνική (Σούπερ Λιγκ 2) είναι επαγγελματική κατηγορία και όλες οι ομάδες έγιναν ΠΑΕ (Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρίες) με κατ’ ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο 350.000 ευρώ. Άλλοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην Ελλάδα και άλλοι στο εξωτερικό. Οι περισσότεροι είναι ασφαλώς πασίγνωστοι στις τοπικές τους κοινωνίες, αλλά όχι σε μεγάλη έκταση στο ευρύ φίλαθλο κοινό.
Στην ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα 1966, η οποία συστάθηκε το 2006, μεγαλομέτοχοι είναι οι αδελφοί Παναγιώτης και Γιάννης Χριστοβασίλης, που κληρονόμησαν τις μετοχές από τον αείμνηστο πατέρα τους Γιώργο Χριστοβασίλη. Το μετοχικό κεφάλαιο είναι 3.761.760 ευρώ, το μεγαλύτερο όλων των ΠΑΕ της κατηγορίας. Είναι η παλαιότερη ΠΑΕ που υπάρχει στη Β’ Εθνική, καθώς όλες οι υπόλοιπες είναι μεταγενέστερες, αφού οι περισσότερες ομάδες είχαν υποβιβαστεί στη Γ’ Εθνική ή και στο τοπικό και έκαναν νέες εταιρίες με άλλο ΑΦΜ.
Να ξεκινήσουμε τη γνωριμία με τα…αφεντικά των ομάδων Β’ Εθνικής από την όμορφη Θεσσαλονίκη. Στην ΠΑΕ Μακεδονικός Νεάπολης, μεγαλομέτοχος είναι ο Παύλος Ανδρώνης, ιδιοκτήτης του δημοσιογραφικού ομίλου Metrοmedia (εφημερίδα Metrosport, ραδιοφωνικός σταθμός Metropolis, ιστοσελίδα metrosport.gr). Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας είναι η κ. Μαριάννα Κωνσταντινίδου.
Οι αδελφοί Αχιλλέας και Γιάννης Νταβέλης είναι οι μεγαλομέτοχοι της ΠΑΕ ΑΕΛ που συστάθηκε το 2014. Ανέλαβαν προ διετίας την ομάδα της Λάρισας από τον Αλέξη Κούγια. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΑΕΛ είναι ο Αχιλλέας Νταβέλης. Είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας ANIMUS, είναι συνιδιοκτήτης στην εταιρεία παραγωγής μασκών, την Larisa Face Cover Α.Ε. και πρόεδρος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού της 21admedia (περιέχει τηλεοπτικό κανάλι, εφημερίδα, site, ραδιόφωνο).
Στην ΠΑΕ Παναχαϊκή 1891, όπως είναι ο διακριτικός τίτλος της εταιρίας, με το διοικητικό κομμάτι ασχολείται ο επιχειρηματίας Πέτρος Σταθάκης, που έχει περάσει και από τα διοικητικά της ΠΑΕ Ηλιούπολη. Σύμφωνα με δήλωση του ίδιου στο «ΦΩΣ», η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει στον ίδιο και σε άλλους έξι Αμερικανούς επιχειρηματίες, επικεφαλής των οποίων είναι ο Άστον Μπέιλι. Η Παναχαϊκή εδώ και 21 χρόνια υποβιβάστηκε από την Α’ Εθνική και έκτοτε δεν μπόρεσε ποτέ να ανακάμψει και να γυρίσει στη μεγάλη κατηγορία. Και η Πάτρα είναι από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.
Μένουμε στην Πελοπόννησο, πηγαίνοντας νοτιότερα στην Καλαμάτα, όπου πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της «Μαύρης Θύελλας» είναι ο Γιώργος Πρασσάς, με καταγωγή από το Διαβολίτσι Μεσσηνίας, αλλά με έδρα των επιχειρήσεών του το Σικάγο όπου και διαμένει. Όπως διαβάζουμε στα ρεπορτάζ, βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη, προσπαθεί να αλλάξει τη  μοίρα της Καλαμάτας και να την ανεβάσει στη Σούπερ Λιγκ.
Η Κρήτη εκπροσωπείται στη Β’ Εθνική από τα Χανιά. Η ΠΑΕ προέκυψε από τη συγχώνευση με τον Κισσαμικό και έχει τον διακριτικό τίτλο «ΠΑΕ Χανιά». Πρόεδρος και μεγαλομέτοχος είναι ο Αντώνης Ροκάκης που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά με την αλιεία και την εμπορεία αλιευμάτων. Είναι παράλληλα πρόεδρος και του Επιμελητηρίου Χανίων. Τα Χανιά έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο φέτος στον νότιο όμιλο και το ίδιο θέλουν να κάνουν και τη νέα σεζόν.
Στην ΠΑΕ Διαγόρας Ρόδου πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος είναι ο Μιχάλης Σταθόπουλος και μεγαλομέτοχος ο επιχειρηματίας Χρήστος Παπαδημητρίου που είναι αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Διαγόρα αλλά και της Ένωσης των ομάδων της Σούπερ Λιγκ 2. Ο κ. Παπαδημητρίου είχε ασχοληθεί με τα διοικητικά και της ΠΑΕ Καλαμάτα παλιότερα και ένα σημαντικό ποσοστό μετοχών που κατείχε η σύζυγός του, μεταβιβάστηκε στον Γιώργο Πρασσά. Το 2019 άφησε την Καλαμάτα και ασχολείται με τον Διαγόρα.

Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΙ Η…ΝΕΑ ΤΡΙΓΛΙΑ

Αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος είναι εξέλιξη στην ομάδα «ΠΟΤ Ηρακλής ΠΑΕ», όπου ο αλευροβιομήχανος Στράτος Ευγενίου αναμένεται να μεταβιβάσει τις μετοχές του στον Παναγιώτη Μονεμβασιώτη, ιδιοκτήτη της γνωστής αλυσίδας «Φούρνοι Βενέτη». Η εταιρία «ΠΟΤ Ηρακλής ΠΑΕ», έχει έδρα τη Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής και είναι η… μετάλλαξη του άλλοτε πανίσχυρου Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Οι κυανόλευκοι φίλαθλοι πιστεύουν ότι οι περιπέτειες της ιστορικής ομάδας φτάνουν στο τέλος και με τον Παναγιώτη Μονεμβασιώτη μπορεί να ξαναβρεί την παλιά μεγάλη αίγλη.
Στην ΠΑΕ Κηφισιά που υποβιβάστηκε από τη Σούπερ Λιγκ, παραμένει πρόεδρος και μεγαλομέτοχος ο Χρήστος Πρίτσας που δραστηριοποιείται στον χώρο της εστίασης και των κατασκευών, τόσο στην Αττική όσο και στα νησιά των Κυκλάδων. Δεν υπήρξαν αλλαγές και στην ΠΑΕ Ιωνικός, παρά το γεγονός ότι υποβιβάστηκε πέρυσι από τη Σούπερ Λιγκ και δεν μπόρεσε να αλλάξει κατηγορία φέτος. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος παραμένει ο Ιωάννης Τσιριγώτης που έχει και το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών. Είναι ιδιοκτήτης πρατηρίων υγρών καυσίμων. Στην ΠΑΕ Αιγάλεω πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ήταν ο Κωνσταντίνος Τσικρικάς, που έδωσε τη θέση του στον Αχιλλέα Καραχάλιο. Στην ΠΑΕ Ηλιούπολη πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο Φώτιος Θεοδωράκης.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΗ ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ

Στην ΠΑΕ Νίκη Βόλου μεγαλομέτοχος είναι ο Αλέξης Παπακωνσταντίνου που ασχολείται με χρηματοοικονομικές εταιρίες στο Λονδίνο. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του διοικητικού συμβουλίου της ΠΑΕ Νίκη Βόλου, είναι ο πατέρας του Νικόλαος Παπακωνσταντίνου, μια λαμπρή προσωπικότητα του διπλωματικού σώματος, υπηρετώντας σε πρεσβείες ξένων χωρών ως ακόλουθος Τύπου. Τώρα είναι συνταξιούχος.
Πέρυσι, που ανέβηκε στη Β’ Εθνική, έγινε ΠΑΕ για πρώτη φορά και ο Καμπανιακός, μια ομάδα που εδρεύει στην κωμόπολη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης. Ιδιαίτερο και το όνομα της εταιρίας: «Μουσικογυμναστικός Φιλοπροοδευτικός Αθλητικός Όμιλος Φιλάθλων Χαλάστρας ο Καμπανιακός Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία». Πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και μεγαλομέτοχος είναι ο Θωμάς Μουρμούρας, που μέχρι πριν από δύο χρόνια ήταν ποδοσφαιριστής της ομάδας. Σύμφωνα με το βιογραφικό του που υπάρχει στο διαδίκτυο, το «αφεντικό» του Καμπανιακού σπούδασε οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά ασχολείται με γεωργικές επιχειρήσεις και είναι στέλεχος του Β’ Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορυζοπαραγωγών Χαλάστρας. Παράλληλα είναι και αντιδήμαρχος στον δήμο Δέλτα νομού Θεσσαλονίκης.
Οι τέσσερις ομάδες, Πανιώνιος, Καβάλα, Παναργειακός, Εθνικός Νέου Κεραμιδίου Πιερίας, που ανέβηκαν στη Β’ Εθνική ως πρωταθλήτριες των τεσσάρων ομίλων της Γ’ Εθνικής, είναι στη διαδικασία σύστασης των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιριών και μετάβασης από το ερασιτεχνικό στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Οι τρεις πρώτες ήταν ΠΑΕ και παλαιότερα, αλλά οι παλιές εταιρίες τέθηκαν σε εκκαθάριση. Στον Πανιώνιο κατέθεσε πρόταση να αναλάβει την ηγεσία της ΠΑΕ ο Κώστας Ρούπτσος που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στον χώρο της πληροφορικής. Δικές του εταιρίες έκαναν στο σύστημα gov.gr στο Δημόσιο και το VAR των διαιτητών στα γήπεδα. Στον Παναργειακό πρόεδρος του ερασιτεχνικού σωματείου ήταν ο Στέλιος Τσιόδρας, με επιχειρηματικές δραστηριότητες για πολλά χρόνια στον Καναδά. Αυτός με τον γιό του Θανάση Τσιόδρα, αναμένεται να γίνουν οι μεγαλομέτοχοι της νέας εταιρίας. Ο ιστορικός ΑΟ Καβάλας ανέβηκε στη Β’ Εθνική με πρόεδρο τον Αντώνιο Αντωνίου που δραστηριοποιείται στον χώρο της αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής. Θα φανεί στη συνέχεια πως θα διαμορφωθεί το μετοχικό καθεστώς της υπό σύσταση ΠΑΕ, αφού ασχολούνται από πέρυσι με την ομάδα και άλλοι αξιόλογοι επιχειρηματίες όπως οι Διαμαντίδης, Κοσκινάς, Σκλαρής και Σπανδωνίδης που αναμένεται να αγοράσουν και μετοχές.
Τέλος, ο Εθνικός Νέου Κεραμιδίου Πιερίας, ομάδα ενός χωριού 500 κατοίκων δίπλα από την Κατερίνη, πέτυχε πραγματικό άθλο με την άνοδο στη Β’ Εθνική. Το βάρος σήκωσε ο πρόεδρος Στέλιος Καλαϊτζίδης, κάτοικος του χωριού, που ασχολείται με μονάδες φωτοβολταϊκών στην Πιερία. Όλα δείχνουν ότι αυτός θα είναι και ο μεγαλομέτοχος της νέας εταιρίας.
Αυτοί είναι οι ισχυροί άνδρες και τα αφεντικά των ομάδων της Β’ Εθνικής, εξαιρουμένων των ομάδων Β’ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ που ανήκουν στις ΠΑΕ των επαγγελματικών ομάδων. Κρατήστε τα παραπάνω ονόματα, καθώς θα μας απασχολήσουν τη νέα σεζόν, είτε με το πως θα διοικούν τις ομάδες τους είτε πως θα συμπεριφέρονται και τι αποφάσεις θα παίρνουν στις γενικές συνελεύσεις της λίγκας Σούπερ Λιγκ 2. Με τις ομάδες αυτών θα αντιπαρατεθεί στα γήπεδα και ο ΠΑΣ Γιάννινα.

Βαγγέλης Γυφτόπουλος