Οκτώ αποφθέγματα του Ομάρ Καγιάμ

Ομάρ Καγιάμ, 1048-1131. Πέρσης φιλόσοφος, μαθηματικός, αστρονόμος, ποιητής. Ασχολήθηκε με την άλγεβρα και την ευκλείδεια γεωμετρία και συνέβαλε στην κατανόηση της θεωρίας των παράλληλων γραμμών. Γύρω στο 1074 εγκατέστησε αστεροσκοπείο και συνέταξε κατάλογο με ουράνια σώματα. Γεννήθηκε στη Νισαπούρ και έζησε σε μέρη μακρινά όπως η Σαμαρκάνδη και η Μπουχάρα.
Είναι ο συγγραφέας του πιο ολοκληρωμένου -πριν τον 19ο αιώνα- βιβλίου Άλγεβρας και της συλλογής τετράστιχων «Ρουμπαγιάτ», για την οποία είναι περισσότερος γνωστός στη Δύση, κάτι που αδικεί την μεγαλοφυΐα του.

Να είσαι ευτυχισμένος γι’ αυτήν τη στιγμή. Αυτή η στιγμή είναι η ζωή σου.

Αλήθεια που χρειάζεται απόδειξη είναι μισή αλήθεια.

Τα πεθαμένα χθες και τα αγέννητα αύριο,
γιατί να αγωνιούμε γι’ αυτά όταν το σήμερα είναι γλυκό.

Η μέρα που πέρασες χωρίς παθιασμένο έρωτα ήταν η πιο χαμένη μέρα στη ζωή σου.

Τώρα είναι ο καιρός για κρασί, λουλούδια και γλέντι με παρέα. Απόλαυσε αυτή τη στιγμή. Αυτή η στιγμή είναι η ζωή σου.

Σε χριστιανικά μοναστήρια, σε μουσουλμανικά διδασκαλεία και σε εβραϊκές συναγωγές φοβούνται την κόλαση και προσμένουν τον παράδεισο. Όμως όσοι γνωρίζουν τα μυστήρια του Θεού δεν αφήνουν ποτέ να φυτευτεί αυτός ο κακός σπόρος στις ψυχές τους.

Εσύ, που βάθυνες τους ουρανούς και πλάτυνες τη δύναμη των Αριθμών, κατάλαβες πως δεν υπάρχει Χτες, δεν υπάρχει Αύριο, δεν υπάρχει Καλό και Κακό παρά κυλάμε μηδενικά στο εσωτερικό Μηδέν και τελειώνουμε στο Μηδέν.

Ηλίθιοι, δεν υπάρχει ανταμοιβή ούτε εδώ ούτε εκεί.