Οι PeraTerra ενθουσίασαν με τον Γύρο της Μεσογείου σε 13 τραγούδια στην Ημέρα της Μεσογείου

 

αναδημοσιεύουμε το Δελτίο Τύπου

Αν και η Δευτέρα είναι δύσκολη μέρα για συναυλίες το συγκρότημα Pera Terra «αποζημίωσε» το κοινό του στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πρέβεζας με τον «Γύρο της Μεσογείου σε 13 τραγούδια» που παρουσίασε στο πλαίσιο του εκδηλώσεων του Ιδρύματος Anna Lindh για την Ημέρα της Μεσογείου. Ο «Γύρος της Μεσογείου σε 13 τραγούδια» ήταν μια από τις 36 μουσικές παραστάσεις που επιλέχθηκαν από 25 Ευρωμεσογειακές χώρες που παρουσιάστηκαν ταυτόχρονα σε συνεργασία με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης σε αυτές τις χώρες. Η πρόταση της Artifactory επιλέχθηκε μαζί με αυτήν της SCI Hellas για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα.


Με έμπνευση από το σκεπτικό του εορτασμού «Γιορτάζουμε την ποικιλομορφία και τον πλούτο της Μεσόγειου ενώ ενισχύουμε τους δεσμούς ανάμεσα στις δύο ακτές της» το συγκρότημα Pera Terra «περιπλανήθηκε» σε ένα ρεπερτόριο σαν ένα μενού 13 τραγουδιών. Το συγκρότημα PeraTerra αποτελείται από ντόπιους μουσικούς από την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή: Κατερίνα – Μυρτώ Φατούρου ακορντεόν, Δήμητρα Κώτση τραγουδώντας, Ηλίας Χαραλάμπους μπουζούκι, Γιώργος Ρούγκας κιθάρα – μπουζούκι και Θύμιος Σφαιρόπουλος – κοντραμπάσο.
Ερμήνευσαν τραγούδια που παίζονται και τραγουδιούνται σε Ελλάδα και Τουρκία προβάλλοντας τους δεσμούς που δένουν τους λαούς των δύο χωρών, την «Ανδρονίκη» ένα αφηγηματικό τραγούδι όπου οι στίχοι περιγράφουν ένα πραγματικό περιστατικό γυναικοκτονίας στην Κύπρο, μια ιταλική ταραντέλα, ελληνικά τραγούδια που αναφέρονται στο Μαρόκο και την Αλγερία. Το «Και η βάρκα γύρισε μόνη» ένα παλιό τραγούδι για έναν άνθρωπο που πνίγηκε μας μετέφερε στις σημερινές τραγωδίες των προσφύγων που πνίγονται στο Αιγαίο. Ένας αμανές, ένα ερωτικό τραγούδι από την οθωμανική εποχή. Η “Μισιρλού” ένα λαϊκό τραγούδι από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που ακούμε στην Αίγυπτο, την Τουρκία και την Ελλάδα αλλά και διάσημο στη δυτική εκδοχή και άλλα.


Η Artifactory και οι PeraTerra πιστεύουν ότι η μουσική ως γλώσσα και πολιτιστική έκφραση ενισχύει την αίσθηση της κοινότητας, γιορτάζοντας τη διαφορετικότητα και τη θετική συνύπαρξη που είναι πολύ αναγκαία σε αυτό το μέρος του κόσμου.


Η Artifactory ευχαριστεί τον Δήμο Πρέβεζας για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα κατά την κατάθεση της πρότασης και για την παραχώρηση της αίθουσας του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου για την υλοποίηση της εκδήλωσης.

Τέλος μπορείτε να παρακολουθήσετε την συναυλία στο κανάλι YouTube της Artifactory εδώ: 

 Βίντεο: Ανδρέας Χαρούπιας

 

 

Φωτό: Λάμπρος Κατσαρός