Οι Elephant δημιουργούν σπουδαία ονειρική ιντι μουσική ζώντας στην περιφέρεια (συνέντευξη)

1. Πώς είναι να δημιουργείς καλλιτεχνικά σε μια πόλη της περιφέρειας, όπως είναι τα Γιάννινα; Τι κερδίζετε και τι χάνετε σε σχέση με μια μπάντα που δραστηριοποιείται στην Αθήνα;

Όσον αφορά τη διαδικασία της αμιγώς καλλιτεχνικής δημιουργίας, δεν θεωρούμε ότι υπάρχει κάποια σημαντική διαφορά σε σχέση με το που ζει κανείς. Είμαστε όλοι μας, ωστόσο, άτομα που έχουν «γεμάτη» καθημερινότητα, και έτσι μια πόλη σαν τα Γιάννενα μας βοηθάει στο να κερδίζουμε περισσότερο χρόνο για την μπάντα και να διατηρούμε πιο εύκολα μια καθημερινή επαφή μεταξύ μας. Αυτό που νιώθουμε ότι χάνουμε είναι η συναναστροφή με περισσότερες μπάντες, καλλιτέχνες και γενικότερα με ανθρώπους που με κάποιον τρόπο εμπλέκονται και σχετίζονται με τον κόσμο της μουσικής.

2. Πιστεύετε πως ένας καλλιτέχνης ή μια μπάντα είναι σε θέση να παρέμβει ευεργετικά στην καθημερινότητα που μας περιβάλλει; Με ποιον τρόπο;

Ίσως. Οι καλλιτέχνες έχουν την ικανότητα να εντοπίζουν αυτές τις λεπτομέρειες που κάνουν τον κόσμο ιδιαίτερο, συχνά πιο όμορφο. Συνήθως όμως, μάλλον «ενοχλούν», ακριβώς γιατί όλο αυτό το φιλτράρισμα οδηγεί στο να εκφράζονται για θέματα με τρόπο που μπορεί να διαταράξει την «ήρεμη» καθημερινότητα πολλών.

3. Ποιοι είναι οι ήρωες (μουσικοί και μη) με τους οποίους μεγαλώσατε και πιστεύετε πως σας διαμόρφωσαν;

Μουσικά, περάσαμε όλοι μας από διαφορετικά μονοπάτια μεγαλώνοντας και έτσι υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες που υποσυνείδητα τουλάχιστον άφησαν κάτι μέσα μας. Σε πολύ μεγάλο βαθμό όμως είναι σίγουρα η ελληνική ροκ σκηνή (μπάντες όπως οι Τρύπες ένα κραυγαλέο παράδειγμα) αυτή που διαμόρφωσε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη μουσική και την έκφραση μέσα από αυτή.

4. Περιγράψτε μας τη διαδικασία μέσα από την οποία προκύπτουν τα τραγούδια σας.

Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθούμε. Υπάρχουν φορές που κάποιος θα φέρει ένα θέμα και θα παίξουμε όλοι ελεύθερα γύρω από αυτό ή απλά θα τζαμάρουμε στο στούντιο για ώρες και αν προκύψει κάτι που μας φανεί ενδιαφέρον θα προσπαθήσουμε να το εξερευνήσουμε περισσότερο. Όταν νιώσουμε ότι κάτι από όλα αυτά αρχίζει να παίρνει μια μορφή, τότε μπαίνουμε στην διαδικασία να συζητήσουμε συνθετικά και ενορχηστρωτικά.

5. Δε γνωρίζω τις ηλικίες σας, επομένως δεν ξέρω αν έχετε αναμνήσεις από την αναλογική εποχή. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύετε πως η ψηφιακή πραγματικότητα κάνει πιο εύκολη τη ζωή σας ως μπάντα; Αν ναι, με ποιον τρόπο; Αν όχι, τι σας λείπει σήμερα;

Είμαστε σχεδόν συνομήλικοι και όλοι μας έχουμε κάποιες αναμνήσεις από τον ρομαντισμό της αναλογικής εποχής.

Ναι, πιστεύουμε πως η ψηφιακή τεχνολογία μας έχει βοηθήσει αρκετά. Χωρίς αυτή, το να προωθήσουμε τη δουλειά μας ώστε να φτάσει σε περισσότερο κόσμο, όπως τον πρώτο μας δίσκο, για παράδειγμα, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο.

6. Υπάρχει κάποιος παραγωγός με τον οποίο θα θέλατε να συνεργαστείτε, σε ιδανικές συνθήκες; (από ζωντανούς και μη)

Αφού μιλάμε και για ιδανικές συνθήκες τότε μια συνεργασία με τον Rick Rubin θα θέλαμε να τη ζήσουμε.

7. Αυτό τον καιρό στα Γιάννινα υπάρχει κάποια τοπική σκηνή; Μιλήστε μας σχετικά.

Υπάρχουν μπάντες και μουσικοί στη πόλη που δημιουργούν και κυκλοφορούν δικό τους υλικό. Ωστόσο, έχεις την αίσθηση ότι δεν υπάρχει μια τοπική σκηνή όπως την αντιλαμβανόμασταν και την ζούσαμε κάποια χρόνια πριν, ιδιαίτερα στον χώρο της εναλλακτικής μουσικής. Τα Γιάννενα στο κομμάτι αυτό είναι πολύ καλύτερα από άλλες πόλεις της επαρχίας, αλλά είναι ακόμη αρκετά αυτά που λείπουν. Από τη μεριά μας, όσες συνθήκες πιστεύουμε πως μπορεί να λείπουν, προσπαθούμε να τις δημιουργούμε (το project “Minds Under Pressure” είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα). 

8. Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας;

Εκτός από τις live εμφανίσεις, που αποτελούν πάντα σταθερή προτεραιότητα, αυτό το διάστημα είμαστε στην διαδικασία παραγωγής ενός EP που αποτελείται από τρία κομμάτια ενώ παράλληλα δουλεύουμε και τον δεύτερο full-length δίσκο μας.

9. Γράψτε μας τα αγαπημένα σας άλμπουμ/βιβλία/ταινίες/σειρές (ό,τι θέλετε).

Λεωνίδας: God is an Astronaut – Helios / Erebus (2015), Karnivool – Sound Awake (2009), Porcupine Tree – In Absentia (2002).

Φωτεινή: Stories from the City, Stories from the Sea (PJ Harvey), What We Talk About When We Talk About Love (R. Carver).

Ηρακλής: Wish (Cure), As I Lay Dying (William Faulkner), The Shawshank Redemption (Frank Darabont)

10. Για κλείσιμο, έχετε το βήμα να εκφράσετε ό,τι θέλετε.


Τον χειμώνα που μας πέρασε, αποφασίσαμε οι τρεις μας να δημιουργήσουμε μια κοινότητα καλλιτεχνών που έχουν βάση κυρίως την Ήπειρο. Την ονομάσαμε “Minds Under Pressure” και είναι ο κοινός τόπος  όλων εκείνων  που αντιλαμβάνονται τη δημιουργία ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους. Ξεκίνησε από την ανάγκη μας να συνυπάρξουμε με όλα τα εξίσου ανήσυχα μυαλά, ως μια κοινότητα που δημιουργεί, στηρίζει, και επικοινωνεί  το έργο της. (Για περισσότερα μπορείτε να ψάξετε το @mindsunderpressure στο Instagram).

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!

Ευχαριστούμε πολύ και εμείς.

*φωτογραφία της μπάντας από την Κατερίνα Κέντρου