Οι παίκτες που άφησαν την ΑΕΚ και πήγαν στον ΠΑΣ

Όλα δείχνουν ότι ο τερματοφύλακας Παναγιώτης Τσιντώτας θα φορέσει τη φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα, μετά τη λύση του συμβολαίου του με την ΑΕΚ. Είναι ο όγδοος στη σειρά παίκτης που αποχωρεί από την «Ένωση» και έρχεται στον «Άγιαξ της Ηπείρου». Είχαν προηγηθεί οι Κώστας Νικολαίδης, Γιώργος Χατζηϊωαννίδης, Ανδρέας Βοϊτσίδης, Σαμ Δρακόπουλος, Γιώργος Κούτουλας, Χρήστος Πατσατζόγλου και Μάκης Γιαννίκογλου. Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παίκτες που αγωνίστηκαν στην ΑΕΚ και με ενδιάμεσους σταθμούς έφτασαν στα Γιάννινα, όπως οι Μανώλης Παπαδόπουλος (ΑΕΚ, Εθνικός, ΠΑΣ), Ηλίας Σολάκης (ΑΕΚ, Δόξα Δράμας, Καστοριά, ΠΑΣ) και πριν από μερικά χρόνια ο Αλέξανδρος Νικολιάς (ΑΕΚ, Ολυμπιακός Βόλου, ΠΑΣ). Αν αντιστρέψουμε τους όρους, υπάρχουν και παίκτες που δόθηκαν με μεταγραφή στην ΑΕΚ όπως οι Μάριος Οικονόμου, Δημήτριος Κολοβέτσιος, ή κάποιοι άλλοι που αγωνίστηκαν πρώτα στα Γιάννινα και μετά τράβηξαν για τη Νέα Φιλαδέλφεια όπως οι Χρήστος Μπούρμπος, Νίκος Γεωργέας, Δημήτρης Σιαλμάς, Χρήστος Ρόβας.
Ιδιαίτερα καλές σχέσεις δεν είχε ο ΠΑΣ με την ΑΕΚ. Μάλιστα στη δεκαετία του ’70 υπήρξαν και εντάσεις με αφορμή το ματς που έγινε στις 1/2/1976 στο Άργος και κέρδισε η ΑΕΚ με 1-0 από γκολ του Μίμη Παπαϊωάννου σε φάση που απέκρουσε ο Λίσα και δεν είχε περάσει η μπάλα την γραμμή. Σε αυτήν τη δεκαετία ήταν πολύ δυνατός και ο ΠΑΣ Γιάννινα, με ισχυρές διοικήσεις. Ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος (πρόεδρος του ΠΑΣ όταν έγινε η σφαγή στο Άργος), ως ιδιοκτήτης της κατασκευαστικής εταιρίας «Δορυφόροι» ήταν από τους μεγαλύτερους εργολάβους-κατασκευαστές της χώρας. Είχε το ανάστημα να τα βάλει με τον πανίσχυρο Λουκά Μπάρλο, αλλά και να αναστατώσει την Κυβέρνηση όταν σε κεντρικό κινηματογράφο πρόβαλε το βίντεο με το γκολ που δεν πέρασε τη γραμμή παρουσία όλων των δημοσιογράφων και των αρχών της Αθήνας. Υπήρχαν βέβαια και οι πλάτες του Ευάγγελου Αβέρωφ που έκαναν ακόμα πιο ισχυρό τον ΠΑΣ. Δεν υπήρχαν πολλά «πάρε δώσε» των δύο ομάδων. Και όταν η ΑΕΚ είχε ζητήσει κατά καιρούς τους Αργεντινούς, τον Λιάκο και τον Πρίσκα, βρήκε κλειστές πόρτες από τον ΠΑΣ.
Αυτά ως μια ιστορική παρένθεση. Με αφορμή την επικείμενη μεταγραφή του Παναγιώτη Τσιντώτα (αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα ή αύριο) να θυμηθούμε και κάποιους παίκτες, που χρόνια πριν, ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο. Τεράστια ήταν η μεταγραφή του διεθνή επιθετικού Κώστα Νικολαΐδη το καλοκαίρι του 1973. Τέσσερις μήνες πριν είχε αγωνιστεί με την Εθνική Ελλάδος στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου που έγινε το 1974 στη Γερμανία. Ο Νικολαΐδης σε πρόσφατη συνέντευξη στον «Η.Α» είχε πει για τη μεταγραφή του στον ΠΑΣ: «Ενώ τον Μάιο μήνα έπαιξα με την εθνική ομάδα αγώνα στην Αγγλία, τέλος Ιουλίου η ΑΕΚ με άφησε ελεύθερο πριν πατήσω στα 29 μου χρόνια. Δεν είχαμε συμβόλαια και ανά πάσα στιγμή μπορούσες να μείνεις εκτός ομάδας. Το γεγονός αυτό με πίκρανε πάρα πολύ και ήταν η μεγαλύτερη πίκρα της καριέρας μου. Είχα δύο προτάσεις για να πάω στον Παναθηναϊκό και στον ΠΑΟΚ. Την πρόταση του Παναθηναϊκού την απέρριψα εγώ, γιατί δεν ήθελα να πάω σε ανταγωνιστική ομάδα της ΑΕΚ στην Αθήνα. Μπορεί κάποια πρόσωπα να μη μου φέρθηκαν εντάξει, αλλά την ΑΕΚ την αγαπούσα, όπως την αγαπώ και τώρα. Στη δική μου εποχή επικρατούσε το συναίσθημα. Δεν μου έβγαινε να πάω στον Παναθηναϊκό. Τη μεταγραφή στον ΠΑΟΚ τη χάλασαν από την ΑΕΚ, καθώς είπαν ότι έχω πρόβλημα στο γόνατο. Ήταν ψέμα. Αν είχα πρόβλημα στο γόνατο, πως θα έκανα 35 συμμετοχές με 15 γκολ την επόμενη χρονιά με τον ΠΑΣ Γιάννινα στο σκληρό πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής και σε γήπεδα σαν τσιμέντο; Σε εκείνο το δύσκολο καλοκαίρι με προσέγγισε με πολύ ευγενικό και πειστικό τρόπο ένας παράγοντας από τα Γιάννινα, ο Νίκος Γερογιάννης, και συμφωνήσαμε, αφού μίλησα και με τον πρόεδρο Κώστα Μπέγκα. Δεν μετάνιωσα. Βρήκα υπέροχους ανθρώπους στα Γιάννινα. Τώρα που το σκέφτομαι έκανα λάθος που έφυγα την άλλη χρονιά και πήγα στον Απόλλωνα. Έπρεπε να μείνω και άλλα χρόνια στον ΠΑΣ».
Το καλοκαίρι του 1980 είχαν κάπως αποκατασταθεί οι σχέσεις με την ΑΕΚ, η οποία έδωσε δανεικό για έναν χρόνο τον Γιώργο Χατζηϊωαννίδη. Ήταν καλός παίκτης αλλά χωρίς την ανάλογη προσφορά. Η ΑΕΚ τον είχε αποκτήσει από τον Αετό Σκύδρας. Στον ΠΑΣ ήρθε πάλι ως ελεύθερος από την «Ένωση» τη σεζόν 1984-85. Στις δύο θητείες με τη φανέλα του ΠΑΣ είχε 42 συμμετοχές σε Α’ και Β’ Εθνική. Αποχώρησε νωρίς από τους αγωνιστικούς χώρους και ήταν αντιδήμαρχος Σκύδρας. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 52 ετών στις 28 Ιουνίου 2012.
Επτά χρόνια μετά, το καλοκαίρι του 1987, τη φανέλα του ΠΑΣ φόρεσε ο επιθετικός Ανδρέας Βοϊτσίδης, καθώς είχε αποχωρήσει από την ΑΕΚ στην οποία είχε μεταγραφεί από την Καστοριά. Μάλιστα με την ομάδα των «γουναράδων» είχε πανηγυρίσει την κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδος στον συγκλονιστικό τελικό με τον Ηρακλή στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Αγωνίστηκε δύο σεζόν στη Β’ Εθνική με 57 συμμετοχές.
Ακολούθησε ο Σαμ Δρακόπουλος τον Δεκέμβριο του 1994. Λίγες ήταν οι συμμετοχές του στην ΑΕΚ που τον άφησε ελεύθερο, όπως λίγες και στον ΠΑΣ Γιάννινα. Μεγάλωσε στην Αυστραλία από Έλληνες γονείς που ήταν εκεί μετανάστες. Το ταξίδι από τη Νέα Φιλαδέλφεια στο στάδιο «Ζωσιμάδες» έκανε το καλοκαίρι του 1998 και ο διεθνής αμυντικός Γιώργος Κούτουλας. Είχε αναλάβει με όρεξη τη διοίκηση ο Μάνθος Κολέμπας και έκανε σημαντικές μεταγραφές. Κάθισε έναν χρόνο και μετά αποχώρησε και από τα Γιάννινα. Ωστόσο, όπως μας είπε πέρυσι στο φιλικό των βετεράνων, από τα Γιάννινα έχει να θυμάται μόνο ευχάριστα πράγματα.
Στα νεότερα χρόνια και επί εποχής Χριστοβασίλη, ο Χρήστος Πατσατζόγλου, τον Ιανουάριο του 2011, αφού έλυσε το συμβόλαιο με την ΑΕΚ υπέγραψε στον ΠΑΣ. Ο διεθνής μεσοαμυντικός που αγωνίστηκε με την Εθνική Ελλάδας και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, έμεινε δύο χρόνια στον «Άγιαξ της Ηπείρου» και στη συνέχεια συνέχισε σε Ηρακλή Ψαχνών, ΑΕΚ Χαλκίδας, ΑΟ Χαλκίδας, Προοδευτική, Φωστήρα, Αετό Κορυδαλλού. Τη μεγάλη καριέρα έκανε στον Ολυμπιακό, όπου είχε μεταγραφεί από την Ξάνθη. Οι ακρίτες τον είχαν ανακαλύψει σε ηλικία 17 ετών στην Αγία Ελεούσα, έχοντας προπονητή τον αείμνηστο Θαλή Τσιριμώκο. Υπάρχει και η περίπτωση του τερματοφύλακα Μάκη Γιαννίκογλου. Αυτός είχε αποκτηθεί το 2017 από τον Ηρακλή, το 2018 πήγε στην ΑΕΚ και το 2019 επέστρεψε πάλι στον ΠΑΣ Γιάννινα. Η παρουσία του στην τοπική ομάδα πέρασε σχεδόν απαρατήρητη με λίγες συμμετοχές.
Αυτοί είναι οι ποδοσφαιριστές που μετά την κιτρινόμαυρη φανέλα της ΑΕΚ φόρεσαν την κυανόλευκη του ΠΑΣ Γιάννινα. Κάτι που αναμένεται να κάνει και ο γκολκίπερ Παναγιώτης Τσιντώτας που είναι και το πρόσωπο των τελευταίων ημερών.

Πέφτουν οι υπογραφές με τον Παναγιώτη Τσιντώτα

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, ίσως και σήμερα, αναμένεται να ανακοινωθεί από τον ΠΑΣ η απόκτηση του τερματοφύλακα Παναγιώτη Τσιντώτα. Ο 29χρονος γκολκίπερ είναι από χθες στα Γιάννινα και περνά από ιατρικές εξετάσεις με την επιμέλεια του γιατρού της ομάδας Σταύρου Ριστάνη. Μόλις ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες, θα πέσουν υπογραφές και θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Όπως τονίσαμε και άλλες φορές, ο έμπειρος Κατερινιώτης γκολκίπερ θα υπογράψει αρχικά συμβόλαιο μέχρι τον Ιούνιο 2023, και αν όλα πάνε καλά θα επεκταθεί η συνεργασία για άλλα δύο ή και τρία χρόνια. Θα είναι η δεύτερη μεταγραφή του χειμώνα, αφού είχε προηγηθεί και η απόκτηση του Σωτήρη Νίνη. Ο Τσιντώτας από Δευτέρα θα ξεκινήσει προπονήσεις, καθώς αναμένεται να πάρει θέση βασικού, ακολουθώντας αυτόν στην ιεραρχία οι Σούλης, Αθανασίου, Βρακάς. Ο Γάλλος Ζερόμ Πριόρ που είχε αποκτηθεί το καλοκαίρι δεν γύρισε από την άδεια που είχε, έχοντας κατά νου να αποχωρήσει, καθώς κατάλαβε και ο ίδιος ότι δεν του βγήκε η μεταγραφή στα Γιάννινα. Ούτε από τον ΠΑΣ είναι ικανοποιημένοι, οπότε το διαζύγιο των δύο πλευρών φαντάζει ως μονόδρομος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν συζητήσεις με τον εκπρόσωπο του Πριόρ για λύση της συνεργασίας. Το άλλο Σαββατοκύριακο θα είναι στα Γιάννινα και ο Ουρουγουανός μέσος Φεντερίκο Τζίνο που έλυσε το συμβόλαιο με την Πλατένσε της Αργεντινής. Ο ΠΑΣ κινείται για την απόκτηση ενός ακόμα μέσου, ενός επιθετικού, όπως και κεντρικού αμυντικού για να γίνει πιο δυνατός στη συνέχεια. Όπως είπε ο Στάικος, όσο γρήγορα γίνουν οι μεταγραφές τόσο καλύτερα θα είναι, αλλά από την άλλη πλευρά δεν θέλουν να κάνουν και βιαστικές κινήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε λάθος επιλογές. Κάποιοι παίκτες που προτάθηκαν εξετάζουν από κοινού οι διοικούντες με τον προπονητή Θανάση Στάικο. Οι δύο πρώτες κινήσεις με Νίνη και Τσιντώτα, αναμένεται να βοηθήσουν την τοπική ομάδα, όπως εκτιμούν στα Γιάννινα. Ο Νίνης καθημερινά ανεβάζει και περισσότερο τους ρυθμούς προετοιμασίας, για να καλυφθεί το κενό φυσικής κατάστασης από την αγωνιστική απραξία που είχε από το καλοκαίρι. Αρχικά ακολούθησε πρόγραμμα ενδυνάμωσης στο γυμναστήριο, τις τελευταίες ημέρες κάνει τρέξιμο αλλά και ασκήσεις με τη μπάλα με τις υποδείξεις του γυμναστή Γιάννη Ντουρουντού για να μπει ομαλά και με ασφάλεια σε κανονικούς ρυθμούς.
Στο αγωνιστικό κομμάτι συνεχίστηκε και χθες η προετοιμασία με προπόνηση στο ΠΕΑΚΙ. Εξακολουθούν να κάνουν ατομική προπόνηση οι Κιάκος, Καραχάλιος, Σόρια, Λώλης, Τζίμας, Μπιλμπάο. Ο τελευταίος ταλαιπωρείται από κοιλιακούς και πριν από τα Χριστούγεννα δεν πρόκειται να επανέλθει. Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους θα επιστρέψουν στο κανονικό πρόγραμμα από την ερχόμενη εβδομάδα. Το άλλο Σάββατο υπάρχει και το φιλικό με τον Παναιτωλικό στα Γιάννινα, ως πρώτο «κρας τεστ» της χειμερινής προετοιμασίας που γίνεται. Ο Στάικος ζήτησε και άλλα φιλικά παιχνίδια, αλλά είναι δύσκολο να βρεθούν αντίπαλοι. Για κάθε ενδεχόμενο είναι διαθέσιμες και οι ομάδες Νέων, για να καλύψουν στην ανάγκη αυτό το κενό. Σήμερα είναι προγραμματισμένη πρωινή προπόνηση, ενώ αύριο θα δοθεί σε όλους ρεπό.

Βαγγέλης Γυφτόπουλος

 

Ο Κώστας Νικολαΐδης ήταν ο πρώτη μεταγραφή από την ΑΕΚ στα Γιάννινα
Ο Παναγιώτης Τσιντώτας από τα κίτρινα θα ντυθεί στα κυανόλευκα