Μόνο δύο παίκτες έβαλαν δύο γκολ στην ΑΕΚ!

Ρεπορτάζ του Βαγγέλη Γυφτόπουλου στην εφημερίδα “Ηπειρωτικός Αγών” Ιωαννίνων

Τι κοινό έχουν ο Χουάν Χοσέ Περέα με τον Βούλγαρο Νίκολα Αποστόλοφ, πέρα από το γεγονός ότι φόρεσαν και οι δύο την φανέλα του ΠΑΣ; Είναι οι μοναδικοί ποδοσφαιριστές που πέτυχαν δύο γκολ σε αγώνα εναντίον της ΑΕΚ. Συνέβη με τον Περέα στο παιχνίδι της περασμένης αγωνιστικής για τα πλέι οφ και με τον Αποστόλοφ σε παιχνίδι για το πρωτάθλημα Α’ Εθνικής της σεζόν 1986-87. Ποτέ άλλοτε σε αγώνα με την ΑΕΚ δεν σημείωσε παίκτης του ΠΑΣ δύο ή παραπάνω τέρματα. Υπήρχε ένας πλουραλισμός σκόρερς, ακόμη και σε παιχνίδια που ο «Άγιαξ» σημείωσε τρία γκολ. Πηγή του ενδιαφέροντος αυτού στατιστικού είναι ο γνωστός δημοσιογράφος – στατιστικολόγος Δημήτρης Τσακίρης και το επιβεβαιώσαμε τυπικά και από τα αρχεία του «Η.Α».

Ο Περέα κατέπληξε στο φετινό ματς με την ΑΕΚ (ΦΩΤΟ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΣΤΑΜΟΥΛΗ)

Για όσα έγιναν στο ματς με την ΑΕΚ την περασμένη Κυριακή και πως σημείωσε ο Περέα τα δύο γκολ, τα περιγράψαμε στα ρεπορτάζ των προηγούμενων ημερών. Σήμερα θα γυρίσουμε τον χρόνο 35 χρόνια πίσω, παραθέτοντας στοιχεία από το παιχνίδι ΠΑΣ – ΑΕΚ 2-0 που έγινε την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 1987 για το πρωτάθλημα Α’ Εθνικής. Όπως έλαμψε το άστρο του Περέα με την επιτυχία των δύο τερμάτων τώρα, έλαμψε τότε και το άστρο του Αποστόλοφ. Απλώς τα δύο παιχνίδια του σήμερα και του χθες εκφράζουν διαφορετικές εποχές και είχαν άλλη ξεχωριστή σημασία. Ο ΠΑΣ Γιάννινα εκείνη τη σεζόν 1986-87 έδινε αγώνα για την παραμονή στην Α’ Εθνική, χωρίς να αποφύγει τελικά το μοιραίο, ενώ τώρα παίζει πλέι οφ με τις κορυφαίες ελληνικές ομάδες και έχοντας τον άτυπο τίτλο της κορυφαίας επαρχιακής ομάδας της τρέχουσας σεζόν. Άλλες εποχές, άλλοι πρωταγωνιστές, άλλα δεδομένα για το ελληνικό ποδόσφαιρο και για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Τώρα πίνεις καφέ και από το κινητό βλέπεις τα στιγμιότυπα του αγώνα, τις επίμαχες φάσεις, τις δηλώσεις, τις κριτικές. Αν θέλεις βλέπεις και ολόκληρο το παιχνίδι. Ασύλληπτα πράγματα για το 1987! Τότε υπήρχε η «Αθλητική Κυριακή» που έδειχνε στιγμιότυπα, κακοτραβηγμένα τα περισσότερα από μια κάμερα που υπήρχε στη μέση του γηπέδου. Το στάδιο «Ζωσιμάδες» ήταν διαφορετικό απ’ ότι είναι σήμερα. Δεν υπήρχε σκέπαστρο στη μεγάλη εξέδρα, ούτε καρέκλες, ούτε θέσεις VIPS, ούτε τα αποδυτήρια ή οι χώροι είχαν τον σημερινό καλλωπισμό. Απλώς τότε οι εξέδρες ήταν γεμάτες, ενώ τώρα δεν γεμίζει ούτε τι μισό γήπεδο! Μπορεί ο ΠΑΣ το 1987 να μην είχε την αίγλη που είχε την δεκαετία του ’70, αλλά μάζευε πολύ κόσμο στο γήπεδο. Στα περισσότερα ματς υπήρχε το αδιαχώρητο, ακόμα και στα πέταλα.
Όσον αφορά τους πρωταγωνιστές της σημερινής μας Ιστορίας, ο Χουάν Χοσέ Περέα είναι 22 ετών, γεννημένος στις 23 Φεβρουαρίου 2000 στη Μποκοτά της Κολομβίας. Ο Παναθηναϊκός τον απέκτησε από την ομάδα νέων της Πόρτο, τον έδωσε δανεικός για έναν χρόνο στον Βόλο και το περασμένο καλοκαίρι τον παραχώρησε στον ΠΑΣ. Ο Νίκολα Αποστόλοφ ήρθε στα Γιάννινα το καλοκαίρι του 1986 στα Γιάννινα, αφού είχε πουληθεί ο Μπονόβας στον Ολυμπιακό. Γεννήθηκε το 1955 στη Σόφια, αγωνίστηκε στη Λέφσκι και στην ΤΣΣΚΑ Σόφιας ενώ υπήρξε διεθνής με την εθνική ελπίδων. Ήρθε σε ηλικία 32 ετών στον ΠΑΣ και έμεινε μόνο για έναν χρόνο, καθώς υποβιβάστηκε η ομάδα στη Β’ Εθνική. Ήταν καλός παίκτης, αλλά δεν έκανε τη μεγάλη διαφορά. Κυρίως γιατί ήρθε στα Γιάννινα μετά από περίοδο αγωνιστικής απραξίας. Δεν τα είχε και τόσο καλά με την σκληρή προπόνηση και ο Πρόκοπ σπάνια τον άφηνε σε ολόκληρο το παιχνίδι. Είχε καλό σουτ, χτυπούσε καλά στημένα, είχε τεχνική, αλλά του έλειπε η ταχύτητα και η αντοχή. Είχε ακριβώς τα αντίθετα χαρακτηριστικά που έχει τώρα ο Περέα!

Δεξιά ο Βούλγαρος Νίκολα Αποστόλοφ που σημείωσε τα δύο γκολ του ΠΑΣ επί της ΑΕΚ το 1987. Στο μέσον ο Σάντρο Μανέφσκι και αριστερά ο Γιώργος Κώνστας.

ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΕΚ ΤΟΥ ΑΛΕΦΑΝΤΟΥ

Το παιχνίδι με την ΑΕΚ στις 8/2/1987 παρουσίαζε μεγάλο ενδιαφέρον. Ο ΠΑΣ έδινε μάχες για να παραμείνει στην Α’ Εθνική. Στον πάγκο του ήταν ο Άλμπερτ Φαφιέ που είχε απολυθεί πριν από την ΑΕΚ. Και στον πάγκο του Δικέφαλου ο Νίκος Αλέφαντος, που είχε ανοιχτούς λογαριασμούς με τους Γιαννιώτες, καθώς ήταν προπονητής του Πανιωνίου στο μπαράζ της Λάρισας τον Μάιο του 1984. Μετά το μπαράζ, ήταν η πρώτη φορά που ήρθε στα Γιάννινα ως αντίπαλος πάλι προπονητής. Με αφορμή και τη νίκη του ΠΑΣ με 2-0, άκουσε τα εξ’ αμάξης από την εξέδρα. Κάποιες φορές πήγε να ανταποδώσει και να τα βάλει με τον κόσμο, αλλά τον καθησύχαζαν οι παράγοντες της ΑΕΚ, ενώ στο τέλος οι αστυνομικοί τον πήγαν σχεδόν σηκωτό στα αποδυτήρια, μη τυχόν προκαλέσει τον κόσμο και γίνει κανένα «ντου» στον αγωνιστικό χώρο από το εξαγριωμένο πλήθος.
Παρά το γεγονός ότι η ΑΕΚ είχε καλούς ποδοσφαιριστές, ο ΠΑΣ στάθηκε καλά στον αγωνιστικό χώρο και με δύο εύστοχα πέναλτι που εκτέλεσε ο Αποστόλοφ κέρδισε την ΑΕΚ με σκορ 2-0. Ο διαιτητής που είχε τα…άντερα να δώσει δύο πέναλτι υπέρ του ΠΑΣ ήταν ο Χαρλαβάνης από την Εύβοια. Όμως στο 27’ άφησε τον ΠΑΣ με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Νίκου Λάππα, δίνοντας την δεύτερη κίτρινη κάρτα επειδή άργησε να χτυπήσει ένα φάουλ. Στο φύλλο της 10ης Φεβρουαρίου 1987 γράφαμε στον «Ηπειρωτικό Αγώνα» για το ματς αυτό: «Οι Γιαννιώτες χωρίς έλεος ξεπουπούλιασαν τον Δικέφαλο Αετό της Αθήνας και του χάρισαν για σουβενίρ δύο γκολ, έτσι για ενθύμιο από το πέρασμα από τα Γιάννινα. Οι Αθηναίοι προχθές το απόγευμα πήραν ένα γερό μάθημα από τους λεβέντες του Άλμπερτ Φαφιέ, για το πως κερδίζονται οι μάχες μέσα στα γήπεδα. Και θα κατάλαβαν καλά ότι τις νίκες δεν τις κερδίζουν τα ονόματα, αλλά η ικανότητα και παλικαριά των παικτών. Ο Λευτέρης φωτιάδης, που μέχρι πριν από δύο μήνες δούλευε εργάτης στις φάμπρικες της Γερμανίας έκανε την χρυσοπληρωμένη με πολλά εκατομμύρια δραχμές άμυνα της ΑΕΚ, να περάσει εφιαλτικό απόγευμα. Το ίδιο και με τον Λαμπίδη, τον Αποστόλοφ και τους άλλους παίκτες. Ο ΠΑΣ με τη δύναμη και το πάθος που έβγαζε έστυβε ακόμα και πέτρα, ενώ η ΑΕΚ είχε τα συμπτώματα μιας… γηρασμένης κυρίας».

«ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ»

Σε άλλο σημείο του ρεπορτάζ είχαμε σημειώσει: «Η ΑΕΚ του Νίκου Αλέφαντου δεν μπόρεσε να ξεμπλέξει τις… φτερούγες της από τα δίχτυα που της έστησε ο τεχνικός του ΠΑΣ Άλμπερτ Φαφιέ και μοιραία παραδόθηκε. Τις κινήσεις και τη στρατηγική του Φαφιέ δεν μπόρεσε να καταλάβει ο Αλέφαντος, παρά τις συνεχείς εσωτερικές αλλαγές που έκανε. Στο τέλος κόντευε να σκάσει από το κακό του. Ο …πολύς Αλέφαντος απέφυγε να κάνει δηλώσεις λέγοντας ότι δεν είναι ψυχολογικά εντάξει». Τα πέναλτι καταλογίστηκαν σε ανατροπές του Λαμπίδη από τον Αρμόδωρο και του Φωτιάδη από τον Μανωλά.
ΠΑΣ: Βουκελάτος, Κώνστας, Κλείτσας, Πασιαλής, Λάππας, Βρεττός, Κατσίφας (46’ Γκόλιας), Χαρίσης, Λαμπίδης, Αποστόλοφ (78’ Ρίζος), φωτιάδης.
ΑΕΚ: Παπαδόπουλος, Χατζής (43’ Γιάνγιανιν), Αρμόδωρος, Μανωλάς, Χατζόπουλος, Παύλος Παπαϊωάννου, Γεωργιάδης, Πεππές, Σάντμπεργκ, Πιάς (22’ Μαύρος), Πατίκας.

Ο ΠΑΣ την αγωνιστική σεζόν 1986-87. Όρθιοι από αριστερά: Μάιπας, Λάππας, Μαντζούκης, Κλείτσας, Βουκελάτος, Πασιαλής. Καθιστοί: Βρεττός, Κώνστας, Μανέφσκι, Αποστόλοφ, Λαμπίδης

Η …ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ

Αγωνιστικά τα δύο ματς του ΠΑΣ με την ΑΕΚ που έγιναν το 1987 και το 2022, συνδέουν οι πρωταγωνιστές της σημερινής μας ιστορίας, Περέα και Αποστόλοφ. Δημοσιογραφικά συνδέει τα παιχνίδια η υπογραφή του….υπογράφοντα! Η δική μας υπογραφή υπάρχει στο φύλλο του «Η.Α» της 10ης Φεβρουαρίου 1987 και στο φύλλο της 19ης Απριλίου 2022. Όσο το θέλει ο Θεός, θα συνεχίσουμε.

Προηγούμενο άρθροΕις μνήμην Ροβήρου Μανθούλη (1929 – 2022)
Επόμενο άρθροΝέα ατυχία ξαναχτύπησε τον Πέδρο Κόντε!