Μια έκδοση με ιστορικό και λαογραφικό ενδιαφέρον από την Αδελφότητα Κρανιωτών Πρέβεζας

Το Δ.Σ. της Αδελφότητας Κρανιωτών Πρέβεζας με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει την έκδοση του βιβλίου του συγχωριανού μας, ιατρού-μικροβιολόγου Γιώργου Τασούλα με τίτλο «Από την Ιστορία της Κρανιάς». Το βιβλίο εξέδωσε με δαπάνες της η Αδελφότητα Κρανιωτών Πρέβεζας εκτιμώντας την μεγάλη ιστορική, κοινωνική και λαογραφική του αξία.

Ο Γιώργος Τασούλας (1922-2023), ιατρός-μικροβιολόγος, μας παραδίδει ένα πολύτιμο τεκμήριο για τη Κρανιά, αρχικά με αναφορές για την ίδρυσή της, τους οικισμούς, τα δημογραφικά και γεωγραφικά στοιχεία, την εκπαιδευτική και εκκλησιαστική ιστορία, περνάει στις δύσκολες περιόδους των αρχών του 20ου αιώνα, την ληστοκρατία, τις αντιπαλότητες και δολοφονίες , τα ήθη και τα έθιμα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το βιβλίο σε μεγάλο μέρος του στις αναφορές του συγγραφέα για την περίοδο του Α’ και Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, την Μικρασιατική καταστροφή, την Κατοχή, την Εθνική Αντίσταση και τον εμφύλιο πόλεμο. Παρά το γεγονός ότι ο συγγραφέας αναφέρεται σε γεγονότα και δύσκολες καταστάσεις του χωριού μας ιδιαίτερα στην περίοδο της κατοχής, της εθνικής αντίστασης και του εμφυλίου πολέμου, κατάφερε να κρατήσει ίσες και αντικειμενικές αποστάσεις.

Την επιμέλεια του βιβλίου είχε ο πρόεδρος της Αδελφότητας Κρανιωτών Πρέβεζας Σπυρίδων Ηλ. Λάμπρος.

Το βιβλίο δεν προσφέρεται προς πώληση αλλά θα διατίθεται στα μέλη της Αδελφότητας, τους συγχωριανούς μας αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο για την Τοπική Ιστορία με τη μορφή της οικονομικής ενίσχυσης-δωρεάς προς την Αδελφότητα Κρανιωτών Πρέβεζας, προκειμένου να καλυφθούν κάποια από τα έξοδα της έκδοσης.

Πληροφορίες για τη διάθεση του βιβλίου στα μέλη της Αδελφότητας:
Σπυρίδωνα Λάμπρου, Θεόδωρο Βέργο, Μαρία Σκανδάλη και Κώστα Τσιότσιο.

Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ. της Αδελφότητας Κρανιωτών Πρέβεζας
Ο πρόεδρος του Δ.Σ.
Σπυρίδων Λάμπρος