Με αφορμή τον θάνατο του σερ Μπόμπι Τσάρλτον

Ο σερ Ρόμπερτ “Μπόμπι” Τσάρλτον, μας άφησε πλήρης ημερών στα 86 του, βυθίζοντας στο πένθος – πέρα, φυσικά, από τους οικείους του – τους φίλους και τους ανθρώπους της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τους υποστηρικτές της Εθνικής Αγγλίας και, τέλος, όσους πραγματικά αγαπούν το ποδόσφαιρο. Η απώλειά του είναι σημαντική για αρκετούς λόγους: Ήταν ο αρχηγός της εθνικής ομάδας της Αγγλίας, της μοναδικής που κατάφερε να σηκώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ήταν σημαντικός επειδή επέζησε από την αεροπορική καταστροφή στο Μόναχο, όπου τον Φλεβάρη του 1958 ξεκληρίστηκε η θρυλική ομάδα των “Μωρών” ή “Μπέμπηδων” του Ματ Μπάσμπι.

Ακόμη, η απώλεια του σερ Μπόμπι είναι σημαντική, επειδή με την ευκολία του στο σκοράρισμα, με εκείνο το φοβερό μακρινό σουτ, και με τις εξαιρετικές του πάσες, ακόμη και σήμερα θεωρείται ως ο κορυφαίος Άγγλος ποδοσφαιριστής. Το κυριότερο, όμως, θρηνούμε για την απώλεια του σερ Μπόμπι Τσάρλτον, επειδή ο ίδιος αντιπροσώπευε ένα ποδόσφαιρο που είναι φανερό ότι έχει χαθεί οριστικά. Γιος ανθρακωρύχου, ήταν ένας ήρωας της Εργατικής Τάξης που υπηρέτησε το κλαμπ στο οποίο έπαιξε σχεδόν ολόκληρη την επαγγελματική του καριέρα, με σοβαρότητα, δίχως καραγκιοζιλίκια, με σεβασμό στον αντίπαλο και φυσικά στην φανέλα που φορούσε, όντας μακριά από την εικόνα του σταρ, εκτός γηπέδων. Το φαινόμενο του ποδοσφαιριστή – ποπ σταρ, ο οποίος απασχολεί τον τύπο με τις απαστράπτουσες συνοδούς του και τον ίδιο σε ρόλο “ινφλουένσερ” είναι κάτι που εγκαινιάστηκε με τον άλλο αστέρα της Γιουνάιτεντ, τον Τζορτζ Μπεστ.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τα τελευταία χρόνια δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ενώ διαθέτει ποιοτικούς παίκτες, τα πράγματα δεν πάνε καλά. Χθες, αντιμετωπίζοντας μέσα στο γήπεδό της το Ολντ Τράφορντ την Κοπενχάγη τίμησε τον εκλιπόντα ιστορικό της αρχηγό. Πριν την έναρξη της αναμέτρησης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής, ένας μουσικός έπαιξε θρηνητική μουσική με την σκοτσέζικη γκάιντα, ενώ ο προπονητής της Γιουνάιτεντ, Έρικ Τεν Χαχ κράτησε ένα στεφάνι. Η αναμέτρηση ήταν δύσκολη, το κλίμα ήταν προφανώς βαρύ, αλλά οι “Κόκκινοι Διάβολοι” επικράτησαν με γκολ που πέτυχε ο κεντρικός αμυντικός Χάρι Μαγκουάιρ και χάρη στην σωτήρια απόκρουση του τερματοφύλακα Αντρέ Ονανά. Έτσι, από τη μια οι δυο αυτοί παίκτες εξιλεώθηκαν για τις αρκετές κακές εμφανίσεις τους, αφετέρου όλη η ομάδα τίμησε με τον πλέον κατάλληλο τρόπο τη μνήμη του μεγάλου σερ Μπόμπι Τσάρλτον.

Κώστας Μαζιώτης