“Μαργαρίτα Ιορδανίδη” του Μιχάλη Μακρόπουλου – Παρουσίαση στο Σιμούν

Το Σάββατο 15 Ιουνίου στο Βιβλιοπωλείο Καφέ “Σιμούν” θα φιλοξενηθεί ο πολύ αξιόλογος συγγραφέας και μεταφραστής Μιχάλης Μακρόπουλος. Αφορμή αποτελεί το καινούργιο του βιβλίο με τίτλο “Μαργαρίτα Ιορδανίδη” από τις καλές εκδόσεις Κίχλη. Μαζί του θα συζητήσει η αναγνώστρια Αγλαΐα Δρίβα. Η εκδήλωση ξεκινά στις 7:30 μ.μ.

*σχετικά με το βιβλίο

Για τις ανάγκες της νέας του νουβέλας με τίτλο Μαργαρίτα Ιορδανίδη (εκδ. Κίχλη), ο Μιχάλης Μακρόπουλος επιστρέφει στα δικά του, παιδικά και εφηβικά, μέρη: το Παγκράτι και την Καισαριανή.

Η ιστορία εκτυλίσσεται στην Αθήνα της δεκαετίας του ‘90 και έως τα μέσα της επόμενης. Κάτι που σημαίνει ότι ακόμη δεν έχει έρθει ο τυφώνας της οικονομικής κρίσης. Η Μαργαρίτα Ιορδανίδη, εκ των πραγμάτων κεντρικό πρόσωπο του βιβλίου, είναι υπάλληλος σε ένα διαφημιστικό γραφείο. Είναι παντρεμένη με έναν λογιστή και είναι μητέρα δύο κοριτσιών.

Βιώνει την κοινοτοπία ενός μικροαστικού περιβάλλοντος που φαντάζει εύτακτο, ενώ στην ουσία του είναι πνιγηρό. Μικρές λεπτομέρειες, σχεδόν αδιόρατες, φτάνουν για να κατανοήσουμε πως η πραγματική Μαργαρίτα Ιορδανίδη συνεχώς μάς ξεγλυστράει και δεν μπορούμε να ορίσουμε με σιγουριά τη φυσιογνωμία της.

Λογικό και επόμενο, καθώς ο Μακρόπουλος «παίζει» μ’ αυτές τις λεπτομέρειες που αποκτούν σχεδόν κινηματογραφική δομή. Το σίγουρο είναι ότι ο πυρήνας αυτού του βιβλίου είναι η αναζήτηση της πραγματικής ταυτότητας του ανθρώπου, εν προκειμένω της γυναίκας, πίσω από το κοινωνικό προσωπείο που χρειάζεται να φοράει για προφανείς λόγους.

Η γνωστή οικονομημένη και λιτή γραφή του Μακρόπουλου (χαρακτηριστικό του) υπάρχει εν πολλοίς και σ΄αυτή τη νουβέλα.

Διονύσης Μαρίνος